Jak často zalévat rajčata? Pozor i na velké množství vody

Pokud si chcete užívat bohatou úrodu šťavnatých a chutných rajčat, měli byste se soustředit na některé důležité aspekty péče. A jedním z nich je rozhodně i správná zálivka. Jaká by měla být její frekvence a co byste o ní ještě měli vědět?

Rajče jedlé (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) patří mezi plodiny, které rozhodně nesmí strádat nedostatkem vody. Ovšem nesvědčí mu ani její nadbytek. A jak tedy najít tu správnou míru?

Ideální zálivka? Dvakrát denně

Pokud to tedy bude jen trochu možné, zalévejte rajčata mírněji, ale pravidelně. Pokud k nim dorazíte (podle počasí) každé ráno a večer, pak rozhodně neuděláte chybu. Zalévejte je tak, aby voda pronikla hlouběji ke kořenům, ale zároveň se okolo rajčat nevytvořila velká blátivá louže, která by zabránila přístupu vzduchu ke kořenům. Nadbytek vody navíc podporuje i růst plevelů, což byste určitě nechtěli.

Zálivku je tedy samozřejmě nutné přizpůsobit i počasí. Lepšímu vsakování vody do země pomůžete tak, že ji budete pravidelně kypřit a okopávat. A kdy naopak rajčata nezalévat? Samozřejmě během dne – vysoké teploty by způsobily rychlý odpar tekutiny a ulpělé kapky vody na listech fungují v tuto dobu zároveň i jako lupa, takže je mohou nepříjemně popálit prostřednictvím slunečních paprsků.

Čím zalévat rajčata

Pro zálivku své zeleniny používejte nejlépe vodu dešťovou. A stáčejte ji do konvičky – nepoužívejte zahradní hadici. Pokud budete totiž u rajčat kropit často i listy, mohlo by to vést ke vzniku nepříjemných a nebezpečných plísní. Koneckonců – totéž platí například pro okurky.

Tip: Vytvořte si hnojivo z droždí a cukru, nebo hnojivo z kopřiv.

Další tipy pro zálivku rajčat

Abyste odpar vody z půdy minimalizovali, pak rajčata dobře zamulčujte. Postačí i obyčejná sláma nebo tenká vrstva mulčovací kůry. Substrát tak zůstane déle vlhký a jako bonus ho neprorostou plevely.

Zdroj: https://hobby.instory.cz/zahrada/3488-chcete-bohatou-urodu-rajcat-pak-pozor-na-caste-chyby-v-zalevani.html

3.3/5 - (3)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *