Jak ředit krev přírodní cestou?

Termín „hustá krev“ označuje krev, v níž se nachází příliš mnoho erytrocytů (červených krvinek),. Taková krev má poté tendenci k větší srážlivosti, což může vést k infarktu, mrtvici a dalším zdravotním obtížím.

Tip: Co je hustá krev?

Pokud je diagnóza určena lékařem, pak jsou k potlačení tohoto problému předepsány tzv. antikoagulanty, které krev naředí. Celý proces však lze podpořit i přírodními způsoby.

Dieta proti srážení krve

Na správnou hustotu krve má totiž mimo jiné pozitivní vliv i vhodná strava, bohatá na zeleninu, ovoce a ryby. Doporučován je také dostatek tekutin. Dieta by proto měla být založena na vodě, kterou je třeba přijímat v množství alespoň 2 litrů denně (v případě dospělého člověka). Dostatečný příjem tekutin totiž dokáže udržovat krev v tom správném stavu.

Pokud člověk nechá své tělo dehydratovat (a to se stane vždy, jakmile pocítí žízeň), přispívá to k narušení hustoty krve. Tomuto stavu je tedy třeba předcházet. Dále je jídelníček nutné vystavět na ovoci a zelenině, a to zejména na druzích s červenou barvou (přednost by tedy měly dostávat hrozny, švestky, červené bobuloviny, třešně, červené zelí apod.). Doporučován je také česnek (2-3 stroužky denně), který brání nežádoucímu shlukování krevních destiček a cibule (nejlépe syrová), která podle lidové medicíny snižuje riziko infarktu.

V dietě na ředění krve by ovšem neměly chybět ani ryby (nejlépe losos), stejně jako další prospěšné elementy se žádoucími složkami – například ananas, ořechy a mandle. Doplňkové se doporučují také:

  • andělika,
  • šalvěj,
  • heřmánek,
  • hnědé řasy,
  • papája
  • a rajčatová šťáva.

Opatrní byste však měli být i při užívání nejrůznějších doplňků stravy, a to zejména těch s obsahem vitamínů A, E nebo omega-3 mastných kyselin. Tyto látky totiž ve zvýšeném množství působí také antikoagulačně.

Bylinky na ředění krve

Mezi nejoblíbenější bylinky na ředění krve patří kurkuma neboli indický šafrán (kurkumovník dlouhý – Curcuma longa) a zázvor lékařský (Zingiber officinale), zastarale někdy také nazývaný zázvor pravý. Jsou známé svými protisrážlivými vlastnostmi, proto se je vyplatí přidávat každý den do jídel, nebo z nich připravovat čaje a nálevy.

Doporučit lze také chilli papričky, které se vyznačují významným pozitivním vlivem na celkový stav cév, a na správnou činnost celého kardiovaskulárního systému. Dále je doporučována i systematická konzumace skořice, oregana a fenyklu. Bylinkovou dietu si však nikdy nevytvářejte sami, ale konzultujte ji s lékaři. Příliš velké množství některých bylinek by totiž mohlo narušit působení léků na ředění krve.

Pomoci mohou i výtažky z hřebíčku (hřebíčkovec kořenný – Syzygium aromaticum, syn. Eugenia caryophyllata) a jinanu laločnatého (Ginkgo biloba).

Zakázány jsou naopak přípravky z třezalky a anýzového oleje. Lidé užívající acenokumarol nebo warfarin by pak rovněž neměli konzumovat ženšen.

Přírodní způsoby, jak ředit krev

Jen dieta sama osobě však nestačí. Kromě výše uvedeného jídelníčku byste proto měli klást důraz také na zdravý životní styl. V první řadě se vyhněte dlouhému sezení nebo stání, které potíže s „hustou krví“ zhoršují. Pokud to není možné, snažte se udělat si občas krátké přestávky a zařadit lehčí gymnastická cvičení nebo protahovací cviky.

Důraz klaďte také na pravidelné pohybové aktivity. Doporučována je především chůze, jízda na kole, jogging nebo plavání. Měli byste také přestat kouřit, vyvarovat se pití alkoholu v nadměrné míře a dbát na správný krevní tlak. Mezi samozřejmosti by pak mělo patřit i dodržování pravidelného spánkového režimu a eliminace stresu. To vše totiž k problémům se srážlivostí krve také přispívá.

Potraviny, které byste neměli konzumovat při problémech s ředěním krve

Existuje však i seznam potravin, které byste v případě problémů s ředěním krve v příliš velkém množství konzumovat neměli. Patří mezi ně například:

  • brokolice a brokolicové klíčky,
  • salát, rukola, endivie,
  • pažitka,
  • bazalka,
  • plnotučné mléčné výrobky,
  • sádlo,
  • zpracované maso jako salámy a paštiky,
  • růžičková kapusta,
  • špenát,
  • řeřicha,
  • kapusta,
  • tučné maso,
  • játra a další vnitřnosti,
  • rebarbora,
  • avokádo,
  • petržel,
  • kiwi
  • a doplňky stravy obsahující vitamín K.

Zdroj: https://pikant.cz/zdravi/546-bojite-se-krevnich-srazenin-vsadte-na-potraviny-ktere-prirozene-redi-krev.html, https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/potraviny-ktere-redi-krev-20210330.html

3.9/5 - (21)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *