Jak správně naložit kuřecí prsa na grilování

Kuřecí prsa při grilování ocení hlavně děti a také dámy, které si hlídají linii. Pokud je však správně naložené v řízné marinádě, pochutnají si na něm i milovníci klasických steaků. Navíc jsou prsíčka vhodnou alternativou, když se rozhodnete grilovat na poslední chvíli. Kuřecímu bez kosti totiž stačí pobýt v marinádě kratší dobu a je i […]

Jak správně grilovat lilek + tip na marinádu

blank

Kdo jednou ochutnal dobře připravený grilovaný lilek, už se k němu bude jen vracet. Lilek pochází z Indie, kde je zván králem zeleniny, ač je to vlastně ovoce. Zcela zdomácněl ve Středomoří, tam je součástí mnoha národních pokrmů. I u nás již se stal poměrně běžným účastníkem v mnohé kuchyni, přesto se ovšem stále najdou […]

Jak usušit a uskladnit švestky

blank

S příchodem sušiček se tato metoda konzervování ovoce i zeleniny dostala znovu do popředí a sušíme kdeco. Usušit švestky patří mezi náročnější disciplíny, ale výsledek stojí za to. Pokud Vám tedy košíček zbyl a už pro něj nemáte jiné použití, pojďme to zkusit. Kde švestky sušit V našich podmínkách můžeme ovoce sušit v sušičce nebo […]

Čím nahradit prášek do pečiva v různých typech receptů

blank

Prášek do pečiva, lidově „prdopeč“, je běžnou součástí mnoha sladkých receptů a mnozí si bez něj pečení nedokážou představit. Přesto v dobách, kdy ještě neexistoval, uměly hospodyňky také napéct nadýchané a křehké moučníky. Navíc v poslední době se často diskutuje o jeho neblahém vlivu na zdraví díky fosfátům, které obsahuje. Čím tedy nahradit prášek do […]

Čím nahradit smetanu (klasickou i zakysanou)

blank

Někdy se stane, že v ledničce dojde smetana, ať už ta na šlehání, na vaření nebo zakysaná. Pokud jste zásobeni jinými mléčnými výrobky, není to až takový problém, nahradíte ji snadno. Náhrada smetany na vaření Připravujete-li některou ze smetanových omáček nebo potřebujete trochu smetany do krémové polévky, použijte mléko a máslo. Na 200 ml mléka […]

Čím nahradit podmáslí v teplé i studené kuchyni

blank

Pravé podmáslí je vlastně vedlejší produkt po stlučení másla. Téměř čirá tekutina bez výrazné chuti se dříve konzumovala čerstvá, například k bramborám na loupačku. Již naši předkové totiž věděli, že má blahodárný vliv na zdraví. Ne vždy je však dostupné. Čím nahradit podmáslí, aby to v receptech nebylo patrné? Podmáslí má nízký obsah tuku, zato […]

Jak udělat světlou a tmavou jíšku – návod i pro začátečníky

blank

Jíška, postaru zásmažka či zápražka je neodmyslitelnou součástí klasické české kuchyně, ale neobejdou se bez ní ani jídla zahraniční. Její funkce spočívá v zahuštění pokrmů, ať již polévek, omáček, nebo třeba bešamelu na zapékání. Neplní však funkci pouze zahušťovací, ale zvláště tmavá jíška dodává pokrmu další rozměr chuti. Zahušťovat nebo ne? V současné době se […]