Čím nahradit prášek do pečiva v různých typech receptů

Prášek do pečiva, lidově „prdopeč“, je běžnou součástí mnoha sladkých receptů a mnozí si bez něj pečení nedokážou představit. Přesto v dobách, kdy ještě neexistoval, uměly hospodyňky také napéct nadýchané a křehké moučníky. Navíc v poslední době se často diskutuje o jeho neblahém vlivu na zdraví díky fosfátům, které obsahuje. Čím tedy nahradit prášek do […]

Čím nahradit smetanu (klasickou i zakysanou)

Někdy se stane, že v ledničce dojde smetana, ať už ta na šlehání, na vaření nebo zakysaná. Pokud jste zásobeni jinými mléčnými výrobky, není to až takový problém, nahradíte ji snadno. Náhrada smetany na vaření Připravujete-li některou ze smetanových omáček nebo potřebujete trochu smetany do krémové polévky, použijte mléko a máslo. Na 200 ml mléka […]

Čím nahradit podmáslí v teplé i studené kuchyni

blank

Pravé podmáslí je vlastně vedlejší produkt po stlučení másla. Téměř čirá tekutina bez výrazné chuti se dříve konzumovala čerstvá, například k bramborám na loupačku. Již naši předkové totiž věděli, že má blahodárný vliv na zdraví. Ne vždy je však dostupné. Čím nahradit podmáslí, aby to v receptech nebylo patrné? Podmáslí má nízký obsah tuku, zato […]

Jak udělat světlou a tmavou jíšku – návod i pro začátečníky

blank

Jíška, postaru zásmažka či zápražka je neodmyslitelnou součástí klasické české kuchyně, ale neobejdou se bez ní ani jídla zahraniční. Její funkce spočívá v zahuštění pokrmů, ať již polévek, omáček, nebo třeba bešamelu na zapékání. Neplní však funkci pouze zahušťovací, ale zvláště tmavá jíška dodává pokrmu další rozměr chuti. Zahušťovat nebo ne? V současné době se […]

Jak jíst granátové jablko? Snadný návod

blank

Granátové jablko patři zejména v zimním obdobím mezi velmi často kupované ovoce. Ne vždy si však z něj odkážeme dopřát to nejlepší. Naučte se, jak jíst granátové jablko, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti. Nádoba plná chuti a zdraví Granátové jablko je nejen velmi chutné a svou sladkokyselou chutí příjemně osvěžující, ale je […]

Čím nahradit solamyl

blank

Solamyl neboli bramborový škrob či bramborová moučka je stálicí téměř ve všech domácnostech. Má široké využití, je bez chuti a zápachu, takže výsledný pokrm neovlivní a v neposlední řadě je málo kalorický. Velký význam má pro celiaky, protože je bezlepkový. Využití solamylu Solamylem zejména zahušťujeme omáčky a polévky, kde zastoupí běžnou jíšku. Nahrazujeme jím část […]

Jak se plete vánočka z osmi i devíti pramenů?

blank

Vánočka, jak už naznačuje její název, se peče o Vánocích. Další historické krajové názvy jsou štědrovnice nebo štědrovka. Je to jeden z nejvýraznějších vánočních symbolů a na svátečním stole nechybí snad nikde. Recepty na ni se předávají v rodině z generace na generaci. V proudu tradic Vánočka se podle tradice plete z devíti pramenů a […]

Jak se vaří čočka? Které druhy namáčet a jak dlouho vařit?

blank

Čočka, ač je velmi zdravá, nebývá na našich talířích často. Někteří se jí straní kvůli nadýmání, jiným prostě nechutná. To je často způsobenou nesprávnou úpravu. Pojďme si teď povědět, jak uvařit čočku tak, aby byla nejen dobře stravitelná, ale také lákavá na pohled i chutí. Druhy čočky V dnešní době nemáme k dispozici jen nejběžnější […]

Jak uvařit špagety – na olej zapomeňte, ale pomůže vám mikrovlnná trouba

blank

Ať už máme rádi obligátní špagety s kečupem, párkem a sýrem, nebo s rafinovanou, několik hodin dušenou boloňskou omáčkou, základem je vybrat dobré těstoviny a potom je správně uvařit. Protože sebelepší omáčka s rozvařeným slepeným cosi nikoho k jídlu neláká a naopak dokonale uvařené těstoviny nám strávníci kolikrát kradou samotné, sotva je překlopíme na cedník. […]