Jak udělat světlou a tmavou jíšku – návod i pro začátečníky

Jíška, postaru zásmažka či zápražka je neodmyslitelnou součástí klasické české kuchyně, ale neobejdou se bez ní ani jídla zahraniční. Její funkce spočívá v zahuštění pokrmů, ať již polévek, omáček, nebo třeba bešamelu na zapékání. Neplní však funkci pouze zahušťovací, ale zvláště tmavá jíška dodává pokrmu další rozměr chuti. Zahušťovat nebo ne? V současné době se […]

Jak jíst granátové jablko? Snadný návod

Granátové jablko patři zejména v zimním obdobím mezi velmi často kupované ovoce. Ne vždy si však z něj odkážeme dopřát to nejlepší. Naučte se, jak jíst granátové jablko, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti. Nádoba plná chuti a zdraví Granátové jablko je nejen velmi chutné a svou sladkokyselou chutí příjemně osvěžující, ale je […]

Čím nahradit solamyl

blank

Solamyl neboli bramborový škrob či bramborová moučka je stálicí téměř ve všech domácnostech. Má široké využití, je bez chuti a zápachu, takže výsledný pokrm neovlivní a v neposlední řadě je málo kalorický. Velký význam má pro celiaky, protože je bezlepkový. Využití solamylu Solamylem zejména zahušťujeme omáčky a polévky, kde zastoupí běžnou jíšku. Nahrazujeme jím část […]

Jak se plete vánočka z osmi i devíti pramenů?

blank

Vánočka, jak už naznačuje její název, se peče o Vánocích. Další historické krajové názvy jsou štědrovnice nebo štědrovka. Je to jeden z nejvýraznějších vánočních symbolů a na svátečním stole nechybí snad nikde. Recepty na ni se předávají v rodině z generace na generaci. V proudu tradic Vánočka se podle tradice plete z devíti pramenů a […]

Jak se vaří čočka? Které druhy namáčet a jak dlouho vařit?

blank

Čočka, ač je velmi zdravá, nebývá na našich talířích často. Někteří se jí straní kvůli nadýmání, jiným prostě nechutná. To je často způsobenou nesprávnou úpravu. Pojďme si teď povědět, jak uvařit čočku tak, aby byla nejen dobře stravitelná, ale také lákavá na pohled i chutí. Druhy čočky V dnešní době nemáme k dispozici jen nejběžnější […]

Jak uvařit špagety – na olej zapomeňte, ale pomůže vám mikrovlnná trouba

blank

Ať už máme rádi obligátní špagety s kečupem, párkem a sýrem, nebo s rafinovanou, několik hodin dušenou boloňskou omáčkou, základem je vybrat dobré těstoviny a potom je správně uvařit. Protože sebelepší omáčka s rozvařeným slepeným cosi nikoho k jídlu neláká a naopak dokonale uvařené těstoviny nám strávníci kolikrát kradou samotné, sotva je překlopíme na cedník. […]

Recept na tmavý bezinkový sirup z plodů

blank

Mnoho z nás se celý rok těší na první hřejivé paprsky, ani se ale nenadějeme a podzim klepe na dveře. A to co jsme na keřích bezu nechali po jarním sběru květů, můžeme na podzim využít k přípravě lahodného a zdravého sirupu.  Právě září je totiž měsícem, kdy je ideální sbírat černé kuličky bezu. My […]

6 receptů na detoxikační sirupy, které zvládnete hravě i doma

blank

Nejste zrovna příznivcem drahých detoxikačních kůr z lékáren a dáváte přednost vlastním produktům, u kterých můžete obsah snadno kontrolovat? Máme pro vás 6 tipů na detoxikační sirupy + jednoduché recepty na jejich přípravu. Tělo má skvělou samočistící (detoxikační) schopnost. Pro naprostou většinu zdravých lidí není třeba žádné detoxikační sirupy, nápoje, kúry ani terapie. Stačí jíst […]

Jak a kdy naložit panenku na víkendové grilování?

blank

Máme samozřejmě na mysli vepřovou panenku, obdobu hovězí panenské svíčkové. To znamená, že před sebou máme váleček libového masa s jemnou svalovinou. Připravit panenku se mnozí bojí, odrazuje je cena a často také neblahé zkušenosti získané ochutnáním špatně udělaného a vysušeného masa. Pokud však panenku naložíte a následně připravíte správně, odmění se Vám šťavnatostí a […]