Jak správně grilovat cuketu? Recepty na snadné marinády

Cuketa je velmi oblíbenou zeleninou a má už své pevné místo v naší kuchyni – takže návod na grilování cukety bývá s příchodem léta velmi žádaný. Nízkokalorická cuketa obsahuje 90 % vody a hodí se do redukční diety i do zdravé výživy. Nejvíce je ale oblíbená v létě.

Je totiž lehká a hodí se do mnoha pokrmů během horkých letních dnů. Navíc je už pevnou součástí mnoha zahrádek a taková čerstvě utržená cuketka v bio kvalitě ogrilovaná dohněda či s dekorativní hnědou mřížkou, to je lahoda. Je výborná jen tak s dipem nebo jako příloha k masu.

Velká nebo malá?

Na gril se hodí jen cukety mladé, tak do 20 cm délky, můžete grilovat i ty docela malé, pokud máte velkou úrodu. Na starší cuketě s již vyvinutými tvrdými semeny byste si moc nepochutnali, tu raději využijte jinde.

TIP: Kdy je cuketa jedovatá? Co dělat při otravě?

Jaké výživné látky obsahuje cuketa?

Cuketa je zelenina s vysokým obsahem vody a nízkým obsahem kalorií. Obsahuje také různé živiny, které prospívají lidském uzdraví. Mezi ty nejdůležitější patří: vláknina (je důležitá pro trávení a udržení zdravého trávicího systému), vitamín C (je antioxidantem a pomáhá posilovat imunitní systém, podporovat hojení ran a udržovat zdravou kůži), vitamín K (důležitý pro srážení krve a zdravý růst kostí), vitamín B6 (důležitý pro metabolismus a funkci mozku), hořčík (nezbytný pro mnoho enzymatických reakcí v těle a podporuje zdravou nervovou funkci) a draslík (důležitý pro udržování rovnováhy tekutin v těle a správnou funkci svalů a nervového systému).

Potit či nepotit?

Mladou cuketu není třeba nechat „vypotit“, přesto, pokud máte raději sušší kousky, můžete to udělat. Cuketu nakrájejte na kolečka nebo podélné plátky. Lehce ji osolte z obou stran a rozložte na tác. Za 10-15 minut se z cukety „vypotí“ tekutina. Tu otřete papírovým ubrouskem dosucha. Pokud cuketu nevypotíte, grilujte ji opravdu zprudka, aby se spíše nedusila.

TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma

Kolečka, plátky či stužky?

Cuketu neloupejte, pouze ji omyjte a odkrojte konce. Potom ji nakrájejte podle potřeby na kolečka, šikmá kolečka, plátky či stužky. Tloušťka se nejčastěji volí 1 cm, plátky ale můžete nakrájet i silnější, pokud oceníte šťavnatost cukety, nebo naopak slabší, jestliže je chcete po ogrilování plnit (například čerstvým sýrem s bylinkami) a svinovat. Kolečka silná 1 cm jsou rychle hotová a nejlépe se hodí, chcete-li cuketu přidat třeba do salátu. Často ale propadávají roštem a na obracení jich bývá hodně. Pomoci si můžete alobalem nebo táckem a zrovna tak u slabších plátků, které se při obracení často trhají. Nejrychleji hotové jsou asi stužky, jejich příprava je ale poněkud pracnější. Po délce cukety nakrájejte tenké plátky škrabkou. Jednotlivé stužky pak naskládejte jako harmoniku a 5 za sebou napíchněte na špejli. Po ogrilování je můžete ze špejle stáhnout nebo je podávat i s ní, třeba s grilovanými krevetkami.

Je dobré cukety grilovat v marinádě nebo nasucho?

Oba způsoby jsou možné. Buď cuketu předem naložte (nejčastěji se používá olej s česnekem či s grilovacím kořením, můžete zakápnout citronem či bílým vínem) nebo ji ogrilujte suchou (v tom případě potřete gril olejem, aby se cuketa nepřilepila) a teprve potom ochuťte pestem, ochuceným olejem, balzamikovým octem, čerstvými bylinkami a podobně. Skvěle se také hodí jogurtový dip s česnekem a bylinkami. Cuketa si s česnekem opravdu rozumí, výborná ale bude třeba i v medové marinádě s chilli. Velmi chutná doplněná mozzarelou nebo s grilovaným sýrem haloumi.

TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)? Zachovejte jeho unikátní vůni i chuť

Kdy je hotovo?

Cuketa je akorát, když zesklovatí a chytne výrazné hnědé proužky, pro lepší efekt ji můžete v polovině grilování obrátit o 90 stupňů. Centimetrová kolečka se grilují z každé strany asi 3 minuty, plátky 4 minuty. Cuketa musí být měkká, ale stále ještě trochu křupavá a šťavnatá. Stužky jsou hotové, když jim hnědnou okraje.

Cuketa s bylinkovou pastou

Ingredience:

  • 6 cuket
  • 2 svazky petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks chilli paprička (nemusí být)
  • 200 ml olivového oleje
  • sůl

Postup:

  1. Cukety nakrájejte podélně na plátky asi 0,5 cm tlusté. Lehce je posolte a nechte vypotit. Pak je otřete do sucha, můžete je předtím opláchnout.
  2. Plátky potřete olivovým olejem a ogrilujte.
  3. Petrželku nasekejte, česnek utřete se solí, papričku nakrájejte na drobno. Vše promíchejte v misce se zbylým olivovým olejem, až vznikne řidší pasta.
  4. Ještě horké cukety potírejte pastou a rovnejte je na sebe. Pak je dejte vychladit.
  5. Takto upravené cukety podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo sýru.

TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma

Grilované cukety s medem

Ingredience:

  • 1 kg cuket
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 5 stroužků česneku (dle chuti)
  • 1 chilli paprička (nemusí být)
  • sůl
  • čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, koriandr)

Postup:

  1. Prošlehejte olej, sójovou omáčku a med. Přidejte rozetřený česnek a nasekanou papričku. Promíchejte.
  2. Cukety nakrájejte na plátky 1,5-2 cm silné, potřete je marinádou a naskládejte do nádoby s víkem. Přikryjte a nechte je marinovat několik hodin, klidně do druhého dne. Alespoň jednou řezy v nádobě přeskládejte.
  3. Cukety grilujte na prudkém žáru z každé strany asi 3 minuty, až zhnědnou. V průběhu grilování je potírejte zbylou marinádou.
  4. Před podáváním je posypejte nasekanými bylinkami.

TIP: Jak jíst granátové jablko? Naučte se vše správně, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti

Co říci závěrem

Cuketa také nízkokalorická a obsahuje malé množství sacharidů, tuku a bílkovin. Je to výborná volba pro lidi, kteří chtějí zdravě jíst a udržovat si nízký příjem kalorií. A pokud si ji správně připravíte na grilu ,tak si na ní také skvěle pochutnáte.

Zdroje: https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-grilovat-cuketu/, https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby-grilovani/613652/cuketa-na-gril-ochutnejte-tu-s-mozzarellou-cesnekem-plnenou-masem-nebo-v-alobalu.html, https://fresh.iprima.cz/jak-na-to-tipy-a-triky-v-kuchyni/tipy-na-nejlepsi-grilovanou-cuketu-vyhnete-se-caste-chybe

https://www.albert.cz/recepty/jak-grilovat-cuketu-snadno-a-rychle, https://www.toprecepty.cz/recept/60994-grilovane-marinovane-cukety/, https://www.apetitonline.cz/recept/grilovane-cukety-s-cesnekem

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *