Jak naložit hermelín na grilování – tipy na domácí marinády

I když maso na grilu nemá konkurenci, při častém grilování si občas zatoužíte zpestřit masové hody. Grilovat se dá ovoce, zelenina, ale i sýry. Některé jsou k tomu přímo určené, jako třeba haloumi. Ale takový hermelín v alobalu, dobře naložený a správně ugrilovaný, nemá chybu. Jen otevřete fólii, nakrojíte, namočíte a …ááách, božská vůně a chuť roztečeného sýra na chlebu nebo zelenině je jedinečná.

Kvalita se počítá

Abyste si na hermelínu nebo jiném sýru podobného typu opravdu pochutnali, nešetřete na něm. Kupte kvalitní výrobek, vyrábí se už i přímo na gril. I když nepoužijete na naložení přiložené koření, ale vyrobíte si vlastní směs, hermelín, camembert nebo jiný sýr určený přímo na gril zvládne vysokou teplotu a zaručí vám tak, že se kůžička neprotrhne a sýr bude dostatečně tekutý.

TIP: Jak naložit krkovici na grilování?

Naložit nebo ne?

Ano! Pokud nespěcháte, rozhodně se doporučuje hermelín předem naložit do marinády aspoň na pár hodin, lépe přes noc. Můžete jej sice potřít marinádou, zabalit a hned grilovat, ale chutě tak dobře neprolnou.

A do čeho?

Koupíte-li sadu hermelínů na gril, součástí bude i marináda. Není ale problém vyrobit si svou vlastní. Na tu nejjednodušší stačí jen olej a koření, přibližně 25-50 ml oleje a 1 lžíce grilovacího koření na 1 hermelín.

TIP: Čím nahradit mascarpone i ricottu v různých typech receptů. I když se chutí trochu liší, můžete je v případě nouze mezi sebou prohodit.

Další varianty marinády (ingredience na 4 hermelíny):

  1. 100 ml olivového oleje, 2 lžičky mleté papriky, 1 lžička mletého pepře, 2 lžičky nakrájeného rozmarýnu, 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu.
  2. 100 ml oleje, 1 lžíce nasekané bazalky, 1-2 lžičky ostřejšího koření, sůl, pepř
  3. 100 ml oleje, 2-3 stroužky česneku (utřené se solí), 1 hrst sekané petrželky, 1 lžíce citrónové šťávy a kůra z půl citrónu, sůl, pepř
  4. 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky chilli nebo 1 čerstvá chilli paprička pokrájená nadrobno
  5. 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky provensálského koření, pár čerstvých lístků bazalky nebo rozmarýnu, několik kousků sušených rajčat nakrájených nadrobno

Postup při nakládání hermelínu

Marinádu připravte smícháním ingrediencí, jednotlivé sýry do ní namočte, nebo je důkladně celé omažte. Skládejte je do sklenice nebo jiné nádoby, zbytek marinády nalijte navrch a dobře utěsněte. Dejte do chladu na několik hodin, klidně přes noc. Po pár hodinách vždy sýry přeskládejte.

TIP: Jak nejrychleji rozmrazit maso, když opravdu nestíháte. Naučte se, jak rychle rozmrazit maso ve chvíli, kdy nestíháte, aniž by jakkoliv ztratilo na chuti

Důkladně zavřít a ugrilovat

Před grilováním hermelín z marinády vyjměte. Připravte si čtverce silnějšího alobalu, do kterých ho budete balit. Je lépe použít dva na jeden hermelín. Zabalte jej nejprve do jednoho kousku, pak hermelín obraťte a zabalte ještě jednou. Toto je důležité zejména, nemáte-li gril s poklopem a budete tedy muset hermelín při grilování obracet. Důkladné zabalení je zárukou, že sýr ani marináda nevyteče. Máte-li jen slabý alobal, použijte ho dvojitě. Grilujte 5-10 minut z každé strany.

Jak rychle ugrilovat hermelín?

Položte hermelín na předehřátý gril. Pokud používáte grilovací rošt, můžete na něj položit hermelín přímo. Pokud používáte grilovací mřížku, je lepší použít nádobu na grilování sýra nebo hliníkovou fólii. To pomůže zabránit roztečení sýra přímo na mřížku. Grilujte hermelín po dobu asi 4-5 minut na každé straně, dokud nezíská zlatavou a křupavou kůrku. Během grilování pečlivě sledujte sýr, aby nedošlo k přepálení. Hermelín by měl zůstat měkký uvnitř.

TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma

Jak servírovat grilovaný hermelín?

Jakmile je hermelín hotový, opatrně jej přesuňte na talíř. Můžete jej podávat s čerstvým chlebem, grilovanými zeleninami nebo ovocem. Někteří lidé také přidávají med nebo ořechy jako dochucovadlo. Každý si může sýr ochutnat podle svého gusta.

Na co si dát pozor při grilování hermelínu?

Důležité je, aby se hermelín pečlivě upravil – tedy aby získal křupavou kůrku, ale zároveň aby zůstal měkký uvnitř. Sledujte ho během grilování pečlivě a přizpůsobte dobu podle intenzity rozpálení svého grilu.

Jak grilovat hermelín v troubě?

Zvolte kvalitní hermelín, který je určený k grilování. Hermelín by měl být pevný, ale stále měkký. Předehřejte gril na střední až vysokou teplotu. Pokud máte možnost, použijte gril s přímým ohněm, aby se vytvořila lahodná kůrka. Odstraňte obal z hermelínu a důkladně jej opláchněte. Nechte jej okapat a pak ho osušte papírovým ubrouskem. Pokud chcete, můžete na hermelín nakapat trochu olivového oleje.

Zdroje: https://www.toprecepty.cz/recept/2224-grilovany-hermelin/, https://tchiboblog.cz/grilovany-hermelin/, https://www.ogrilovani.cz/hermelin/, https://www.coopclub.cz/tipy_a_rady/grilovany-hermelin-trikrat-jinak/, http://www.mlsanicko.cz/jak-pripravit-hermelin-na-gril/, https://fresh.iprima.cz/grilovany-hermelin-s-dijonskou-horcici-a-karamelizovanou-cibuli-na-pive

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *