Jak naložit krkovici na grilování? 4 domácí marinády ze surovin, které určitě máte v kuchyni

Krkovička je maso pro „fajnšmekry“, o tom není sporu. Šťavnatý kus masa, které se na grilu jen tak nevysuší, ocení každý labužník. Hlídači kalorií namítnou, že je příliš tučná, to ovšem naopak milovníkům výrazných chutí nijak nevadí.

Začneme nákupem

Čas je v dnešní době drahý, ale nějaký investujeme a zakoupíme maso vcelku u řezníka. Protože samozřejmě čím kvalitnější maso, tím lepší bude výsledek.

Marináda: kupovaná nebo domácí?

Marinádu buď koupíme tekutou hotovou, nebo ji vymícháme z koupené směsi koření a oleje podle návodu. Ale nejlepší bude domácí, s kvalitními surovinami. Víme, co si do ní dáme a nebudeme jíst žádná “éčka“. Využijeme třeba bylinky z vlastní zahrádky. Vždy ale myslíme na to, že v marinádě musí být něco kyselého, čímž maso zkřehne. Bývá to zpravidla citronová šťáva, ale také pivo, víno, hořčice, sojová omáčka, kečup nebo med. Marinádu důkladně rozšleháme do emulze a použijeme.

Plátky nebo vcelku?

Krkovici můžeme naložit nakrájenou na plátky a nebo vcelku. Plátky stačí marinovat několik hodin v lednici, klidně i přes noc. Budou tak na grilu hotové za pár minut. Zato krkovičku vcelku musíme naložit nejméně dvacet čtyři hodin předem. Je dokonce lepší mít ji naloženou několik dní, aby se maso s marinádou proleželo.

V obou případech krkovičku před nakládáním osušíme. Rozhodně nesolíme, sůl by vytáhla z masa všechnu šťávu a bylo by suché. Maso osolíme těsně před přípravou a nebo hned po ní.

Jak na marinování plátků krkovičky? Návod a recepty na marinády

Plátky masa potřeme hojně marinádou z obou stran nebo každý plátek v marinádě namočíme. Skládáme do vhodné nádoby s víkem, nejlépe vodotěsným. Zbytek marinády nalijeme navrch a uzavřeme. Uskladníme v lednici, občas protřepeme, nebo krabici otočíme, aby se marináda rozlila stejnoměrně na všechny kusy masa. Hodinu před přípravou nádobu s masem vyjmeme, aby získalo pokojovou teplotu. To zaručí, že si neochladíme příliš gril a maso neutrpí takový tepelný šok. Těsně před grilováním otřeme z masa přebytečnou marinádu. Během grilování ho můžeme zbytky marinády ještě mírně potřít.

Jednoduchá marináda s bylinkami

Na čtyři plátky krkovičky:

  • šťáva z citronu nebo limetky 2 lžíce
  • olivový nebo jiný olej dle vašeho výběru 2 lžíce
  • bylinky – jeden druh nebo směs 1 lžíce, sušených 1 lžička.

Použít lze například tyto druhy bylinek:

  1. nasekaný rozmarýn + tymián
  2. sušená směs provensálských bylinek
  3. nasekaná petrželka + utřený česnek
  4. nasekaný koriandr

Pikantní marináda

Na 8 plátků bude potřeba:

  • chilli paprička 1/2-2 kusy (množství dle chuti a odvahy), nasekaná
  • citron 2 lžíce
  • med 2 lžíce
  • sójová omáčka 6 lžic
  • kečup 2-3 lžíce
  • pepř špetka

Marináda s medem

Na 4 plátky si připravte:

  • med 2 lžíce
  • olej 2 lžíce
  • citron 2 lžíce
  • pepř špetka
  • malá cibulka 1 kus, nasekaná nadrobno (nemusí být)

Marináda s pivem

Na 8 plátků bude potřeba:

  • pivo 250 mililitrů
  • med 2 lžíce
  • hořčice 2 lžíce
  • provensálské bylinky 2 lžíce
  • česnek 3-5 stroužků

Jak na marinování krkovice vcelku? 2 tipy na skvělé marinády

Krkovice vcelku vyžaduje náročnější přípravu. Maso je vhodné prošpikovat, ať už stroužky česneku nebo třeba rozmarýnovými nebo jinými tvrdšími bylinkovými větvičkami. Lístky můžeme nasekat do marinády. Maso pak důkladně potřeme marinádou, kterou ještě vmasírujeme, můžeme ji také do masa napíchat injekční stříkačkou. Krkovičku zabalíme do alobalu a necháme v lednici odpočívat. Hodinu nebo dvě před přípravou vyndáme, aby maso nebylo příliš studené. Vložíme ho buď do uzavřeného grilu nebo otáčíme na rožni. Voňavé maso s křupavou kůrčičkou necháme asi patnáct minut odpočívat, než ho nakrájíme na plátky a podáváme.

Marináda s javorovým sirupem

Na přibližně 1 kg masa:

  • javorový sirup 3 lžíce
  • olej 3 lžíce
  • česnek 5-6 stroužků podrcený
  • mletá paprika sladká i špetka pálivé 1 lžička
  • pepř velká špetka
  • kmín 1 lžička
  • trochu nasekaného rozmarýnu (nemusí být)

Marináda s vínem

Množství asi na 1 kg masa

  • červené víno 150 mililitrů
  • olej 3 lžíce
  • cukr krupice 1 lžíce
  • čerstvý tymián (rozmarýn, oregano nebo směs) 2 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • bobkový list 1 kus
  • černý pepř špetka

Víno zahřejeme pod bod varu spolu s cukrem a bobkovým listem. Necháme vychladnout a rozšleháme s olejem, nasekaným tymiánem a utřeným česnekem. Opepříme a použijeme.

Na krkovici vcelku můžeme použít i výše uvedenou Jednoduchou marinádu s bylinkami.

Zdroj: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-nalozit-krkovici.html

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *