Jak naložit kuřecí stehna (v celku i steaky) na grilování + tipy na marinády

V teplých letních dnech je grilovací sezóna v plném proudu. Nejčastějším druhem masa, které se připravuje na grilu, je právě kuřecí. Je cenově dostupné, rychle hotové a dá se připravit v nekonečných variacích.

Prsa, stehna nebo křídla?

Kuřecí prsa jsou dietní a jemné maso, které ocení hlavně dámy a děti, zatímco pánové se raději zakousnou do něčeho od kosti. Pokud mají chuť a čas, obírají kuřecí křidýlka, ale takové stehno, to už je pořádný kus masa. Stehenní je také více chuťově výrazné a šťavnatější, než ostatní kusy drůbežího.

Jak naložit kuřecí stehna na grilování?

Stehýnka můžete nakládat buď vcelku, nebo rozdělená na špalíčky a paličky, případně stehno vykostit a naložit rovnou steaky. Všechny varianty mají své výhody i nevýhody. Celé stehno se musí marinovat nejdéle, aby marináda ochutila celé maso a ne jen kůži na povrchu. Od velikosti kusu se také odvíjí doba, po kterou musí pobýt na grilu. Špalíčky a paličky jsou na tom o něco lépe, zatímco steak můžete naložit jen na pár hodin a na grilu je hotový za několik minut.

TIP:

Marinády (nejen) na kuřecí stehna

Všechny marinády lze použít i na jiné kusy kuřete nebo krůty. Množství je na 4 porce. Pokud není uvedeno jinak, všechny ingredience smíchejte a maso do nich naložte. Zbylou marinádou potírejte maso i během grilování (kromě jogurtové).

S oreganem

  • olivový (nebo jiný) olej 3 lžíce
  • hořčice plnotučná 5 lžic
  • sójová omáčka 1 lžička
  • mletá paprika (ostrost dle vaší chuti) 1 lžička
  • čerstvé oregano 1 velká hrst (nebo 1 lžička sušeného)
  • sůl dle chuti

Medová

  • olej 3 lžíce
  • tekutý med 3,5 lžíce
  • sójová omáčka 4 lžíce
  • česnek 5 rozdrcených stroužků (nebo 2 lžičky sušeného)
  • citrónová šťáva 2 lžičky
  • čerstvá bazalka několik nasekaných lístků (nemusí být)
  • sůl a pepř dle chuti

TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma

S rajským protlakem

  • cibule 1 ks
  • rajský protlak 140 g
  • třtinový cukr 2 lžíce
  • sójová omáčka 3 lžíce
  • česnek 5 rozdrcených stroužků
  • kečup
  • olej a sůl

Postup:

  1. Cibuli nakrájenou na kostičky osmahněte na troše oleje, přidejte protlak s cukrem a ještě osmažte. Pak přilijte sójovku, přidejte česnek a chuť vylaďte kečupem. Nechte vychladnout.
  2. Maso osolte, potřete olejem a grilujte téměř do měkka. Pět minut před koncem grilování jej z grilu sundejte a důkladně obalte v omáčce.
  3. Vraťte maso na gril a dodělejte ho za důkladného potírání zbytkem omáčky.

Česneková

  • česnek 8 stroužků (rozmačkat a utřít s 1 lžičkou soli)
  • mletý pepř ½ lžičky
  • sladká mletá paprika 1 lžička
  • chilli ½ lžičky (lze vynechat)
  • rostlinný olej (tolik, aby se vytvořila kašička na potírání masa)

Bylinková

  • olivový olej 4 lžíce
  • čerstvá bazalka 1 nasekaná hrst
  • čerstvý rozmarýn 2 nasekané větvičky
  • česnek 4 podrcené stroužky
  • sůl a pepř

TIP: Jak nejrychleji rozmrazit maso, když opravdu nestíháte. Naučte se, jak rychle rozmrazit maso ve chvíli, kdy nestíháte, aniž by jakkoliv ztratilo na chuti

Jogurtová

  • bílý jogurt 200 g
  • olivový olej 4 lžíce
  • sušené oregano 1 lžíce
  • sladká paprika 1 lžíce
  • čerstvý tymián 4 nasekané snítky
  • česnek 4 podrcené stroužky
  • sůl, pepř

Před grilováním nechte maso důkladně okapat nebo jej otřete ubrouskem.

Jak grilovat kuřecí stehna?

Vyjměte kuřecí stehna z marinády a nechte nadbytečnou marinádu okapat. Příliš mnoho marinády na mase by mohlo způsobit vznik kouře nebo dokonce spálení masa během grilování. Při přípravě maso osolte a opepřete podle chuti. Poté vložte kuřecí stehna na gril. Pokud používáte gril s otevřeným plamenem, položte je přímo nad plameny. Pokud máte gril s víkem, položte stehna na horní rošt. Grilujte stehna přibližně 6-8 minut na každé straně, dokud nejsou pečlivě tepelně a dosáhnou vnitřní teploty 75 °C. Pravidelně je obracejte, abyste zajistili rovnoměrné propečení.

TIP: Jak a kdy naložit panenku na víkendové grilování?

Jak podávat grilovaná kuřecí stehna?

Především nezapomeňte na odpočinek: Po grilování nechte kuřecí stehna odpočinout asi 5 minut, abyste zachovali jejich šťavnatost. To také umožní rovnoměrné rozložení šťávy po celém mase. Jakmile jsou kuřecí stehna dostatečně odpočinutá, můžete je podávat. Servírujte je nejlépe s přílohami, jako je například grilovaná zelenina, pečené brambory nebo čerstvý salát.

Zdroje: https://www.albert.cz/recepty/stavnata-kureci-prsicka-na-grilu-v-jogurtove-marinade, https://www.toprecepty.cz/recept/28338-grilovana-kureci-prsa-toronto/, https://itesco.cz/hello/clanek/domaci-marinady-na-kureci-maso-vyzkousejte-5-nejlepsich-receptu/29592/, https://www.kamna-grily.cz/grilovana-kureci-stehna, https://www.apetitonline.cz/menu/grilovana-kureci-stehna-kridla

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *