Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny.

Zdroj: Pixabay

Nejjednodušší je samozřejmě koupit si hotové připravené gnocchi, které stačí osmažit na kousku másla nebo opravdu po italsku na pár kapkách olivového oleje. Pokud ale chcete mít přehled o tom, co jíte, můžete si italské gnocchi připravit jednoduše doma.

Tip: Jak správně vyslovit slovo gnocchi?

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 500 g brambor (varný typ C – tyto brambory jsou moučnatější)
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • špetku soli

Celé brambory uvařte ve slupce ne úplně do měkka – vidlička by do nich neměla vjet jak po másle. Ještě horké brambory oloupejte, prolisujte ručním lisem či mlýnkem (najemno a bez hrudek) a přidejte zbylé ingredience.

Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté ručně zpracujte na pomoučeném válu. Není potřeba dlouhé hnětení, stačí, když se vše důkladně spojí. Těsto by mělo být vláčné a nelepit.

Těsto rozdělte na osm dílů a každý z nich vyválejte do válečku, který rozkrájíte na stejnoměrné kousky. Z každého z nich v pomoučených dlaních vytvarujte malý oválek.  

A čím vytvořit malé rýhy, ve kterých se tak dobře drží omáčka? Pomůže vám vidlička. Tu položte na vál špičatým koncem dolů a po zadní straně válejte každý noček odshora dolů, dokud nebudete mít zřetelné rýhy.

Gnocchi vařte ve větším hrnci v lehce osolené vodě po dobu cca 2 minut, a to raději po více menších dávkách, aby se „ňoky“ neslepily. Pokud by se vám chtěly k sobě lepit po vyndání z hrnce, stačí je promíchat s kapkou olivového oleje, který jim dodá krásný lesk.

Zdroje: https://ochutnejtesvet.cz/italske-gnocchi/ a https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/trapas-v-restauraci-naucte-se-vyslovovat-italska-jidla.A130308_111731_dobra-chut_mc

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.