Jak jíst granátové jablko? Snadný návod

Granátové jablko patři zejména v zimním obdobím mezi velmi často kupované ovoce. Ne vždy si však z něj odkážeme dopřát to nejlepší. Naučte se, jak jíst granátové jablko, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti.

Nádoba plná chuti a zdraví

Granátové jablko je nejen velmi chutné a svou sladkokyselou chutí příjemně osvěžující, ale je zároveň plné vitamínů, minerálů a dalších tělu prospěšných látek. Mimo jiné obsahuje vápník, hořčík, fosfor, železo, sodík draslík, z vitamínů hlavně vitamíny B a C, méně vitamín A ve formě provitamínů (karotenoidů). Dále v něm najdeme organické kyseliny citrónovou a jablečnou a několik aminokyselin.

TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma

Jak pomáhá granátové jablko

Jeho konzumace prospívá v mnoha ohledech, například pomáhá regulovat krevní tlak, hladinu cukru v krvi, sportovci jej využívají pro jeho vlastnost zvyšovat účinky cvičení a budovat svalovou hmotu. Lidé pracující v horku nebo trpící horečkou v něm naleznou chybějící minerály, které ztrácejí pocením. Také reguluje trávení a pomáhá vyplavovat s těla odpadní látky. Silnými antioxidanty bojuje se zánětlivými procesy v těle a je prevencí vzniku rakoviny. Komplexem vitamínů posiluje imunitu, což se v zimních měsících plných respiračních onemocnění velmi hodí.

Jak poznat zralé granátové jablko?

Jablíčko musí být zralé, to znamená vybarvené, slupka hladká, nesvraštělá, nijak nepoškozená. Na pohmat nesmí být rozměklé, pozor na plíseň okolo stopky.

Jak se dostat k zrníčkům

Z granátového jablíčka jíme pouze zrníčka, tuhé slupky a bílé blanky uvnitř nekonzumujeme. Mnoho lidí ale neví, jak se k nim snadno dostat a to je od konzumace odrazuje. Existuje několik způsobů, z nich loupání lžičkou po rozkrojení na polovinu je asi nejrozšířenější, ale není to zrovna ten nejlepší.

TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma

Mnohem lépe to půjde, rozdělíme-li si jablko na takzvané segmenty. Kolem „bubáku“ odkrojíme kruh o průměru asi 2 cm. Objeví se nepravidelná hvězdička tvořená jednotlivými segmenty (pouzdry z bílých blanek), ve kterých jsou zrníčka uložená. Slupku pak nakrojíme z vrchu dolů na několik dílků jako když loupeme pomeranč, a to v místech, kde je bílá blanka a nejsou tam zrníčka. Nůž poté zabodneme do středu hvězdičky a mírně pootočíme. V ideálním případě se jablko rozpadne na několik segmentů, případně mu trochu pomůžeme a rozevřeme ho do hvězdičky. Z jednotlivých segmentů pak už snadno zrníčka vyloupeme prsty nebo obrácenou stranou lžičky. Případné kousky bílých blanek vybereme.

Elegantní způsob, jak dostat pouze čistá zrníčka bez velké námahy, je mísa se studenou vodou. Granátové jablko, ať již rozdělené na segmenty nebo jen rozkrojené napůl, otočíme zrníčky nad vodu a do slupky mírně klepeme lžící. Zrníčka začnou sama vypadávat a klesat ke dnu. Naopak na hladině se budou držet bílé blanky a kousky slupky. Ty pak sebereme (třeba cedníčkem), vodu slijeme a máme krásná čistá zrníčka.

TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)? Zachovejte jeho unikátní vůni i chuť

Jak jíst granátové jablko?

Jablíčko konzumujeme samotné ihned po vyloupání, ale můžeme jím ozvláštnit různé saláty, dezerty (výborná je třeba Pavlova), pudinky nebo koktejly. Také v teplých pokrmech najde své uplatnění, hodí se například k rybám či drůbeži. Pokud nám vadí při konzumaci zrníčka, můžeme jej odšťavnit, ale v tom případě musíme mít výkonný odšťavňovač. Koupit také lze džus už hotový, velmi známý je sirup grenadina, ze kterého se připravují různé drinky.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Gran%C3%A1tov%C3%A9_jablko, https://www.jaktak.cz/jak-jist-granatove-jablicko.html, https://www.vareni.cz/magazin/granatove-jablko-stavnata-zrnicka/, https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/698180/granatove-jablko-je-elixir-zdravi-snadny-navod-jak-se-dostat-k-zrnickum.html, https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4595-granatove-jablko

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *