Někdy se stane, že v ledničce dojde smetana, ať už ta na šlehání, na vaření nebo zakysaná. Pokud jste zásobeni jinými mléčnými výrobky, není to až takový problém, nahradíte ji snadno.
Náhrada smetany na vaření
Připravujete-li některou ze smetanových omáček nebo potřebujete trochu smetany do krémové polévky, použijte mléko a máslo. Na 200 ml mléka stačí 50-80 g másla. Máslo buď rozpusťte, vlijte do vlažného mléka a prošlehejte, až se směs spojí. Nebo přidejte do omáčky jen mléko a studené máslo do ní postupně vmíchávejte až po odstavení. Omáčka se tím zároveň zahustí.
Šlehačku si připravíte snadno doma z másla a mléka. Tento postup však vyžaduje chlazení, nejlépe přes noc, jestliže ji tedy potřebujete hned, je lépe sáhnout po šlehačce v prášku. Vzpomenete-li si ale včas, vyrobte si domácí šlehačku, která je od pravé k nerozeznání.
TIP: Čím nahradit mascarpone i ricottu v různých typech receptů. I když se chutí trochu liší, můžete je v případě nouze mezi sebou prohodit.
Domácí šlehačka – recept
Ingredience:
- 200 ml mléka (plnotučné nebo polotučné)
- 125 g másla
Postup:
- Mléko zahřejte téměř k bodu varu, ale vařit se nesmí! Odstavte jej a přelijte do mixéru nebo vysoké nádobky na mixování, pokud použijete ponorný.
- Ztuhlé máslo nakrájené na kostky přidejte k mléku a hned asi 3 minuty mixujte.
- Směs přelijte do misky vhodné k pozdějšímu šlehání, přikryjte a vložte do ledničky. Nechte chladit, ideálně přes noc.
- Vychlazenou směs vyšlehejte jako klasickou smetanu ke šlehání. Ztužovač přidávat nemusíte, krásně drží tvar.
- Chcete-li šlehačku sladkou, cukr nebo vanilkový cukr přidejte při ohřívání mléka.
- Potřebujete-li pařížskou šlehačku, kakao nebo rozehřátou čokoládu přidejte při mixování.
Náhrada zakysané smetany
Zakysanou smetanu použitou v receptech zastudena nebo do těsta nahradí bílý smetanový jogurt nebo tvaroh ve vaničce. Máte-li jogurt řeckého typu nebo hustší tvaroh, nařeďte jej trochou mléka a přidejte 1-2 lžičky citrónové šťávy. Použijte do dipu, do pomazánky, jako zálivku na salát nebo třeba do těsta na muffiny.
TIP: Jak udělat světlou a tmavou jíšku – návod i pro začátečníky. Vhodným upravením receptu snížíte množství tuku, lze použít i mouku bezlepkovou se stejným účinkem
Potřebujete-li zakysanou smetanu do teplého pokrmu (omáčka, polévka), použijte místo ní stejné množství mléka a pár kapek citrónové šťávy. Po odstavení vmíchejte několik kousků vychlazeného másla, které zároveň pokrm zjemní i zahustí. Dáváte-li zakysanou smetanu do omáčky nebo polévky až na talíři, použijte bez obav bílý jogurt.
Nemléčné náhrady smetany
Nechcete-li nebo nemůžete konzumovat mléčné výrobky ať už z jakéhokoliv důvodu, jsou tu pro vás rostlinné alternativy. Ty kupované často obsahují emulgátory a bývají neúměrně drahé. Navíc jsou většinou k dostání jen ty sójové. Všechny typy rostlinné smetany si však můžete vyrobit i doma.
TIP: Jak nejrychleji rozmrazit maso, když opravdu nestíháte. Naučte se, jak rychle rozmrazit maso ve chvíli, kdy nestíháte, aniž by jakkoliv ztratilo na chuti
Rostlinná smetana nejen na vaření
Tuto variantu rostlinné smetany použijete nejen k vaření, kdy pokrm zjemní a díky škrobu i zahustí. Vhodná je i do kávy, krémů, dresinků, na dezerty a podobně.
Ingredience:
- ½ hrnku strouhaného tučného (nejlépe bio) kokosu
- ½ hrnku ovesných vloček (i bezlepkových nebo pohankových)
- 1 hrnek horké vody
Postup:
- Vločky a kokos dejte do mixéru a zalijte horkou vodou.
- Nechte chvíli nabobtnat a rozmixujte dohladka.
- Přes jemné sítko přeceďte a použijte.
- Smetanu uchovávejte v lednici maximálně 3 dny.
- Hustou hmotu, která zbude po přecezení, nemusíte vyhazovat, použijte ji například do ranní kaše, nebo ji přidejte do těsta na dezert.
Vyrobíte ji z kokosového mléka. Při nákupu si dobře přečtěte složení, aby výrobek obsahoval jen kokos a vodu. Doma z plechovky vylijte vodu a ztuženou část kokosového mléka ušlehejte jako klasickou šlehačku.
TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma
Rostlinná zakysaná smetana
Nemléčná zakysaná smetana se v obchodech těžko shání, přitom ji lze velmi snadno vyrobit. Stačí k tomu jen výkonný mixér a pár ingrediencí. Podaří-li se vám ji vymixovat opravdu dohladka, chutí i konzistencí je velmi podobná té mléčné.
„Zakysanka“ z kešu
Ingredience:
- 100 g kešu oříšků
- 100 ml vody
- 1 ks citrón – vymačkaná šťáva
- 1 lžíce lahůdkového droždí
- sůl dle chuti
Postup:
- Kešu oříšky namočte přes noc do vody (pokud spěcháte, stačí i na 2 hodiny, struktura ale bude hrubší).
- Druhý den vodu slijte, oříšky propláchněte a vložte do mixéru. Přidejte ostatní ingredience a mixujte do zcela hladké struktury.
- Takto připravená „zakysanka“ vydrží v lednici 3 dny. Trvanlivější verzi připravíte použitím 1-2 lžic octa místo citrónu, chuť bude ale trochu jiná.
TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma
„Zakysanka“ z mandlí
Ingredience:
- 200 g mandlí (oloupaných)
- 200 g vody
- 1 lžíce kokosového oleje
- 4 lžíce šťávy z citrónu
- 1 lžička jablečného octa (podle chuti)
- sůl
Postup je stejný jako výše, pokud by byla směs příliš hustá, přidejte ještě trochu vody. Nemáte-li opravdu výkonný mixér, textura se vám zřejmě nepodaří tak hladká, jako u kešu oříšků.
Šlehačková bábovka Metelesku blesku
Do bábovky použijte domácí šlehačku ihned po mixování a mírném vychladnutí. Ve veganské verzi dejte kokosové mléko a místo vajec některou z náhražek, například chia semínka (1-2 lžíce semínek zalijte 3-4 lžícemi vody a nechte krátce nabobtnat – nahradí 1 vejce).
Ingredience:
- 250 g smetany ke šlehání
- 250 g cukru krupice
- 300 g hladké nebo polohrubé mouky
- 3 střední vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa nebo 1 lžíce rozinek a 1 lžíce nasekané čokolády
- tuk a hrubá mouka na vymazání formy
TIP: Jak jíst granátové jablko? Naučte se vše správně, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti
Postup:
- V míse krátce prošlehejte vejce se šlehačkou a cukrem, postupně přidávejte mouku s práškem do pečiva.
- Na mramorovou bábovku nalijte část těsta do formy, do zbytku zamíchejte kakao, nalijte navrch a špejlí lehce promíchejte.
- Na světlou verzi vmíchejte do těsta rozinky a čokoládu.
- Vyklopenou bábovku zahorka pocukrujte.
Zdroje: https://www.toprecepty.cz/recept/2970-bleskova-slehackova-babovka/, https://veganfest.cz/20-nejlepsich-rostlinnych-alternativ-vajec/, https://cookidoo.cz/recipes/recipe/cs/r134338, http://www.tajemna.cz/2017/05/25/zakysana-smetana-vegan/, https://www.damejidlo.cz/c/blog/jak-na-to-klasicka-i-veganska-slehacka/, https://www.jimejinak.cz/domaci-ovesno-kokosova-smetana, https://babinet.cz/clanek-26945-domaci-slehacka-levnejsi-chutnejsi-a.html
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.