Jak správně zamrazit houby?

jak zamrazit houby

Patříte mezi vášnivé houbaře a přemýšlíte, co s těmi houbami, které vám zbyly? Vedle sušení nebo zavařování existuje ještě jeden efektivní způsob, jak houby uchovat i mimo houbařskou sezonu, a sice zmražení. Poradíme vám, jak správně houby zamrazit, aby neztratily na chuti ani aroma.

Mražení hub

Následující postup, jak správně zamrazit houby, můžete aplikovat na nejrůznější druhy – od hřibů, přes žampiony, holubinky, lišky, hlívy ústřičné až po klouzky. K zmrazení vybírejte pouze ty nejlepší a nejpevnější kousky a sáček nebo obal, který používáte k uchovávání vždy pečlivě zadělejte.

Před tím, než se do mražení hub pustíte, byste je měli tepelně upravit – podusit či povařit, aby neztratily svou chuť. Můžete je samozřejmě zamrazit i v syrovém stavu, nedosáhnete však tak uspokojivého výsledku.

Zmražené houby je pak nejlepší zkonzumovat do půl roku od zamrazení. Při delším pobytu v mrazáku ztrácí na své typické chuti. Některé zdroje ovšem uvádějí, že jsou zmrazené houby zcela v pořádku i po 12 měsících „u ledu“.

Jak zamrazit houby krok za krokem

Postup, jak zamrazit houby tak, aby neztratily svou přirozenou chuť a aroma se skládá z několika kroků:

  • očištění hub,
  • tepelná úprava hub (podušení/povaření),
  • zmrazení.

Jak připravit houby na zmrazení

Před tím, než houby vložíte do mrazáku nebo se pustíte do jejich tepelné úpravy, je důležité z nich odstranit všechny nečistoty, například hlínu či jehličí. Houby opláchněte a odřízněte zanesené části.

Zbytek rozkrájejte na kousky vhodné velikosti pro vaření. Menší houby můžete ponechat i v celku. 

Jak správně zamrazit houby? Klíčem je tepelná úprava

Klíčovým bodem postupu, jak správně zamrazit houby, je tepelná úprava, která zabrání znehodnocení houby. První variantou, kterou můžete k tomuto účelu využít je povaření:

  1. Vezměte si velký hrnec a nalijte vodu zhruba do jeho třetiny.
  2. Vodu lehce osolte a přiveďte k varu.
  3. Vsypejte rozkrájené houby a nechte 3 až 5 minut povařit.

Množství hub volte tak, aby byly všechny ponořené. Zhruba v polovině procesu houby promíchejte vařečkou. Po uplynutí času je vyndejte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Potom je nechte okapat a vychladnout.

Druhou variantou tepelného zpracování hub před zmrazením je podušení. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, tak na másle či oleji osmahněte trochu cibulky, přidejte houby a nechte podusit 5 minut. V případě, že by se houby začaly vysoušet, je můžete podlít trochou vody.

Jak na zmrazení hub

Jakmile máte houby suché, můžete přejít k samotnému zamrazení. Naskládejte je do mikrotenových sáčků, ideálně rovnou v množství, které spotřebujete při jednom vaření, sáčky pořádně zadělejte a vložte do mrazáku.

Jak na rozmrazování hub

Ve chvíli, kdy houby vyndáte z mrazáku je nikterak nerozmrazujte, ale rovnou zapracujte do pokrmu. Rozmrazováním například v mikrovlné troubě, by se stejně jako v případě syrového zmrazení vytratila kýžená chuť.

Houby z jednoho sáčku pak vždy spotřebujte všechny najednou, nikdy byste je neměly dávat zmrazit dvakrát.

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *