Zdraví střevního mikrobiomu je velmi důležité pro naši imunitu. Abychom své útroby osídlili těmi správnými a prospěšně působícími bakteriemi, kupujeme si často různé přípravky z lékárny. Probiotika, jež střevní biom posilují, však lze konzumovat i v rámci běžné stravy.
Proč je střevní mikrobiom důležitý
Co to vlastně ten mikrobiom je? Stručně řečeno: jde o souhrn všech mikroorganismů v lidském těle, jež s ním žijí v symbióze. Obvykle si pod tímto pojmem představujeme bakterie a ty skutečně tvoří největší část této skupiny. Ovšem nacházet se v ní mohou i houby nebo dokonce prospěšně působící viry. Společně například chrání naše tělo před patogeny, pomáhají rozkládat potravu na energii, dokáží produkovat vitamíny a mohou mít dokonce vliv na vaši náladu. Nejdůležitější mikrobiom sídlí ve střevech, a pokud je jeho rovnováha narušena, objevují se následující příznaky:
- zácpa a nadýmání,
- chronický průjem,
- zápach z úst,
- poruchy imunity,
- nepříjemné a mnohdy i bolestivé křeč,
- nebo dokonce rozvoj potravinové intolerance.
Co narušuje mikrobiom
Možností, které vedou k odumření těchto prospěšných organismů a jejich nahrazení jinými, méně pozitivně působícími, je hodně. Důvodem tohoto stavu může být například přemíra cukru, užívání antibiotik, alkohol či nedostatek aktivního odpočinku. Pokud chcete tento stav změnit, měli byste dbát na to, aby váš jídelníček obsahoval co nejvíce probiotik, která pomáhají obnovovat vaši střevní mikroflóru. A co si tedy dopřát? Zde je seznam těch nejzajímavějších potravin.
Kysané zelí
Kysané zelí našim předkům sloužilo v zimních měsících především jako zdroj vitamínů C, B a K. Obsahuje ovšem také sodík a železo a probiotikum kyselinou mléčnou.
Kombucha
Pokud do oslazeného černého nebo zeleného čaje vložíte asi na týden kolonii speciálních symbiotických bakterií a kvasinek, známých též pod zkratkou SCOBY, získáte chutný a perlivý nápoj, který poslouží jako skvělé přírodní probiotikum. V důsledku fermentace se v nápoji tvoří kyselina octová a spolu s ní také velké množství bakterií mléčného kvašení, které pomáhají normalizovat metabolismus a obnovovat mikrobiom ve střevech.
Kefír
Dalším velmi užitečným kvašeným nápojem je kefír. Tradičně se vyrábí z mléka a kolonií kvasinek a bakterií mléčného kvašení a seženete ho běžně v obchodech. Neslouží však jen jako probiotikum, je také významným zdrojem bílkovin a dalších živin.
Hořká čokoláda
Věřili byste, že díky příjmu přírodních probiotik můžete i mlsat? Stačí, když si ve vašem jídelníčku najde trvalé místo kvalitní hořká čokoláda, musí však obsahovat alespoň 70 % kakaa. Klíčovým funkčním prvkem je v jejím případě vláknina, která je později štěpena a fermentovaná střevními bakteriemi a slouží jim jako výživa. Theobromin pak působí protizánětlivě.
Zelené olivy
Málokdo to ví, ale konzervované olivy jsou také produktem přirozené fermentace, a díky tomu obsahují bakterie mléčného kvašení, které pomohou s obnovou střevní mikroflóry.
Fermentované miso
Tato potravina pochází z japonské kuchyně. Vyrábí se fermentací sójových bobů, rýže, ječmene, pšenice a hub. Po ukončení procesu se vše pomele do konzistence pasty, kterou je možné bez potíží přidat do jakéhokoliv jídla. Kromě probiotik obsahuje miso také množství bílkovin, vlákniny, manganu a mědi.
Jogurt
Jde o jeden z nejoblíbenějších zdrojů probiotik. Abyste však do svého jídelníčku zařadili skutečnou výživovou bombu a ne jenom mléčný dezert, pak konzumujte pokud možno především přirozeně fermentované mléčné výrobky bez přísad a barviv.
Kvašené okurky alias kvašáky
Díky dlouhodobému procesu kvašení představuje tato potravina jeden z nejdostupnějších a nejlepších zdrojů probiotik vůbec. Vyznavači zdravého životního stylu navíc ocení i nízký obsah kalorií. Pokud si však kvašáky připravujete doma, pak myslete na to, že přidáním octa do nálevu většinu prospěšných bakterií zničíte.
Tip: Proč pravidelně jíst okurky? Vliv na zdraví, vitamíny a zdravotní rizika
Kimchi
Pokud nemáte rádi nakládané zelí, ale rádi byste si dopřáli něco pikantnějšího, pak vyzkoušejte kimchi. Jde o pikantní fermentovanou zeleninu oblíbenou zejména v asijské kuchyni. Dnes je však běžně k dostání u nás.
Tempeh
Když už byla řeč o fermentovaných sójových produktech, nesmíme zapomenout ani na tempeh. Kromě prospěšných bakterií obsahuje také vitamín B12, který je nezbytný především pro vegetariány a vegany.
Zdroj: https://www.bezhladoveni.cz/prirodni-zdroje-probiotik-od-jogurtu-az-po-kombuchu/, https://fresh.iprima.cz/jak-na/pripravte-si-doma-kimchi-genialni-korejsky-salat-plny-vitaminu, https://www.vegmania.cz/vegpedie/tempeh/
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.