Tajemství perfektní kávy – základ tvoří espresso

Ať už si ve své oblíbené kavárně objednáváte jakoukoliv kávu, její základ bude pravděpodobně vždy tvořit espresso. Aby bylo latte machiatto, cappuccino nebo americano skutečným zážitkem, espresso musí být opravdovým espressem. Jak na to?

Kde se vzalo espresso?

I když je kávová osvěta stále rozšířenější, stále není nemožné narazit v nápojovém lístku na expresso nebo jednoduché presso. Ani jeden název ale není správný a do kávového světa nepatří podobně jako třeba označení piccolo. Espresso je zkrátka jediná správná varianta, jak tento nápoj označovat. Nejoblíbenější káva vůbec má původ v Itálii a svět dělá lepším místem už od 20. století. Pokud máte rádi silnou kávu plnou chuti a vůně, espresso bude pravděpodobně vaší volbou číslo jedna.

Jak připravit opravdové espresso?

K přípravě mnohým milované kávy espresso je potřeba 7 gramů jemně pomleté kávy. Přes tu by měla být protlačena voda o 90 stupních, a to tlakem 8–10 barů. Výsledkem je 30ml nápoj, jehož chuť ovlivňuje ale několik dalších faktorů. Je to třeba původ a způsob uskladnění dané kávy, kvalita vody nebo správnost mletí. Příprava opravdu dobrého espressa je tak trochu alchymie a určitě vyžaduje spousta cviku. Trénink ale dělá mistry, a tak se při prvním nezdaru není třeba vzdávat. Pokud chcete domácí přípravu espressa pozvednout o úroveň výš, použijte nahřáté hrnky, které udrží teplotu kávy déle na ideálních stupních. Hrnky by měly být uvnitř zaoblené a ideálně bílé. Není třeba si ale myslet, že bez kvalitního kávovaru či tak akorát tvarovaných hrnků si v domácích podmínkách nikdy dobré kafe neuvaříte. Jedním ze způsobů, jak i na cestách hravě nahradit kávovar, je moka konvička. Příprava kávy právě v této konvičce patří k jednomu z nejtradičnějších způsobů vůbec. Silná káva, jež je výsledkem takové přípravy, je často srovnávána s espressem. 

Co dalšího vykouzlit z espressa?

Správně připravené espresso je jen stupínek před podáváním neméně chutné kávy lungo. Lungo je totiž prodlouženou verzí espressa. Připravuje se ze stejné dávky kávy, ale množství vody je dvojnásobné. Chuťově výraznější je káva ristretto. Objem kávy je zde totiž menší než u klasického espressa, obvyklá dávka kávy ale zůstává. S přidáním správné připraveného mléka (což bývá mnohdy skutečným oříškem) poté vzniká káva cappucinno či latte machiatto. Vraťme se na moment k moka konvičce – pomocí kávy z ní a mléka našlehaného ručním či elektrickým šlehačem můžete právě i cappuccino nebo latte machiatto snadno a efektivně připravit i doma. Nepůjde pravděpodobně o takovou pěnu, která se na vás směje z kelímku, když si nesete kávu z oblíbeného podniku, ale zároveň se výsledku vůbec nemusíte bát.

Chcete se dozvědět o kávě mnohem více? Na Tchibo blogu se dočtete, jak připravit cappuccino v domácích podmínkách, jak správně čistit váš kávovar nebo jaký je ideální způsob uskladnění kávy

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *