Jak dlouho vydrží maso v lednici a mrazáku? Kratší dobu, než si možná myslíte.

Zdroj: Pixabay

Každé maso má rádo určitě podmínky a každý druh podléhá zkáze jinak rychle. Lidé ovšem často vyhazují i maso, které by ještě v pořádku mohli sníst, jiní zase nedbají na dodržování data spotřeby a ročně tak 48 milionů lidí onemocní otravou z jídla.

Kuřecí maso a další drůbež – lednice 2 dny, mrazák 1 rok

… jsou k rychlé zkáze poměrně náchylné druhy masa. Drůbeži vadí nejen změny teplot, které vznikají zejména cestou z obchodu, ale také je háklivá na světlo. A jelikož nikdy nevíme, jak dlouho už bylo maso v chladícím pultu, měli bychom drůbež spotřebovat do dvou dnů.

Drůbeží maso přenášejte z obchodu v neprůhledné chladící tašce – zejména v letních měsících. Doma jej vždy vybalte ze sáčku a umístěte do uzavíratelné nádoby na spodní polici ledničky, nebo jiné nejchladnější místo.  

Tip: Jaká je ideální teplota v lednici?

Neporcovaná drůbež vám v mrazu vydrží v pořádku i celý rok, menší části drůbežího masa, jako jsou kuřecí stehna či krůtí prsa zkonzumujte ideálně během půl roku.

Vepřové maso – lednice 3–5 dní, mrazák 2-8 měsíců

… už je o něco odolnější. V lednici vydrží vepřové maso po naporcování 3 – 5 dní, opět tedy záleží na tom, jak dlouho už si pobylo u prodejce. Stejně dlouhou životnost mívají i pokrmy připravené z vařeného či jinak tepelně zpracovaného vepřového –  samozřejmě ale záleží i na dalších použitých ingrediencích.

Vepřové maso v mrazu vydrží přibližně osm měsíců, pozor si dávejte u tučnějších částí, které i v mrazu vydrží o něco málo kratší dobu. Například bůček skladujeme pouze po dobu max. 2 měsíců.

Zajímat by vás mohly také některé výrobky z vepřového masa – jak dlouho vydrží v lednici. Datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti si umíme najít všichni, jak je to ale po otevření produktů?

Vakuované balíčky párků vydrží i dva týdny, po otevření je spotřebujte do týdne.

Slaninu uchovávejte po dobu sedmi dnů, na krájenou dávejte ještě větší pozor.

Krájená šunka by vám měla vydržet při správném skladování čerstvá po 4 dny.  

Hovězí maso – lednice 3-5 dní, mrazák i 1 rok

… by sice mělo zrát, ale určitě ne nakrájené na kostičky či steakové plátky u vás v lednici. Porcované hovězí maso spotřebujte do 3 – 5 dnů dle velikosti jednotlivých kusů.

V mrazničce však hovězí vydrží v pořádku celý rok, hotová jídla s hovězím masem je dobré zkonzumovat nejpozději 3 – 4 dny po přípravě.

Ryby a mořské plody – lednice 24 hodin, mrazák i 1 rok

… jsou jak známo na uchovávání velice háklivé. U čerstvých ryb, pro které si dojedete k rybníku, je riziko obecně nižší, mořské ryby a plody bychom ale měli spotřebovat nejdéle do 24 hodin od jejich nákupu. Nezapomeňte, že jsou přímo na moři zmraženy a pak opět rozmraženy pro „čerstvý“ prodej.

Uzené ryby jsou větší jistotou a můžeme je v lednici skladovat i 14 dní, otevřené konzervy s tuňákem a dalšími rybími dobrotami vydrží zhruba 3 – 4 dny.

Zmrazené mořské ryby vydrží v mrazáku i rok, je ale dobré zvážit, zda chceme znovu zamrazit jednou rozmraženou rybu nebo si raději rovnou koupit zmrazený produkt. Sladkovodní ryby v mrazáku neskladujte déle než čtyři měsíce.

Mleté maso – lednice pár hodin, mrazák 1-2 měsíců

… je velice háklivý produkt a je potřeba zvážit, na co jej chceme využít. Na tatarák používáme nejlépe čerstvé, maximálně pár hodin namleté maso. Stejně tak by to mělo být i s přípravou minutkových pokrmů z mletého masa, mezi které se řadí i burgry – maso se zde také často jen rychle opéká.

Pokud budeme mleté maso tepelně upravovat po delší dobu, můžeme jej před tím v lednici nechat déle, maximálně však dva dny.

V mrazničce vydrží mleté maso 1 až 2 měsíců, opět platí, že čím tučnější maso, tím kratší je doba bezpečného uchování.

Vnitřnosti – lednice 2 dny, mrazák 3 měsíce

… jsou také náchylnější než samotné maso, ať už se jedná o drůbeží, vepřové či hovězí. V lednici je skladujeme maximálně po dobu 2 dnů, do mrazu je ukládáme maximálně na 3 měsíce.

Tip: Babské rady na bolest žaludku

Jak prodloužit životnost masa?

Už jsme zmínili, že drůbež je háklivá na změnu teplot. Ta ovšem svědčí málokteré potravině, maso tak noste z obchodu domů vždy ve speciálních chladících – isotermických taškách. Nenechte se zmást názvem, najdete je v každém hypermarketu u pokladny.

Důležité je i správné skladování. Teplota v lednici by se měla pohybovat okolo 4°C, některé lednice mají i speciální chladnou zónu pro skladování masa.

Pro uskladnění používejte vhodné obaly, které brání tvorbě bakterií a maso nebudou izolovat od nízké teploty.

Pokud víte, že maso nestihnete včas spotřebovat, naložte ho. Čerstvé nasolené maso uložte do oleje – například s bylinkami – a máte až na týden vystaráno.

Zdroje: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-dlouho-vydrzi-maso-v-lednici-30000419.html a https://www.kupi.cz/magazin/clanek/3599-ani-mraz-neuchova-jidlo-navzdy-jak-dlouho-muzete-nechat-potraviny-v-mrazaku 

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.