Zavařování okurek má v naší republice dlouholetou tradici. V mnoha rodinách se tak dědí unikátní receptury i postupy, díky kterým vznikají ty nejlepší nakládačky. Pokud v rodině žádný takový recept nemáte a se zavařováním teprve začínáte, tak zkuste naše tipy. Prozradíme vám jeden z možných receptů i poradíme, jak dlouho okurky různými způsoby zavařovat.
Jak zavařit okurky
Dříve, než se do zavařování okurek pustíte, byste si měli připravit všechny potřebné přísady, zálivku a vše řádně očistit. Začněte důkladným očištěním okurek, vydrhněte je kartáčem a omyjte.
Podobnou průpravou by měly projít i sklenice, které je třeba před zavařováním okurek vyvařit, a to včetně víček.
Jakmile máte okurky i sklenice připravené, přichází na řadu plnění sklenic. Na dno sklenice vložte přísady, jako je mrkev, kus cibule, pepř, nové koření nebo hořčičná semínka. Obsah zalijte zálivkou v poměru podle počtu sklenic a na závěr přidejte Deko či jiné kořenící přípravky.
Konkrétní přísady se mohou stejně jako postup na přípravu zálivky recept od receptu lišit. V začátcích se tak můžete držet některé z receptur, které jsou k dispozici na internetu, v kuchařkách nebo vlastními preferencemi.
V každém případě je po dokončení plnění nutné sklenice pořádně zavíčkovat a následně zavařit v zavařovacím hrnci, v troubě, mikrovlnce nebo alternativně v myčce na nádobí.
Po dokončení zavařování okurek je pak nezapomeňte nechat vychladnout. Položte je dnem vzhůru a vyčkejte.
Jak dlouho zavařovat okurky
Odpověď na otázku, jak dlouho zavařovat okurky, se liší v závislosti na tom, jakého prostředku jste k celému procesu využili a objemu jednotlivých sklenic.
Jak dlouho zavařovat okurky v zavařovacím hrnci
V zavařovacím hrnci se okurky zavařují na 80 °C. Předehřejte ho tedy na požadovanou teplotu a následně do něj vložte sklenice:
- sklenice o objemu 0,7 l na 20 minut,
- sklenice o objemu 0,5 l na 15 minut.
Pokud zavařujete drobné okurky nebo jste je nadrobno nakrájeli, tak vám k zavaření postačí 10 minut.
Jak dlouho zavařovat okurky v troubě a v mikrovlnce
Další způsob, jak můžete okurky zavařovat, je použití trouby. Budete k tomu potřebovat plech s vyšším dnem. Do plechu nalijte asi 3 cm vody a vyskládejte na něj sklenice tak, aby se nedotýkaly.
Troubu si předehřejte na 150 °C a vložte do ní plech se sklenicemi. A jak dlouho okurky v troubě nechat zavařovat? Při zapnutém horním i spodním ohřevu vám postačí 15 minut.
Třetí způsob, jak zavařovat okurky, využívá mikrovlnnou troubu a je vhodnější pro menší počet skleniček. Můžete jej tak využít jak při menší sklizni, tak při postupném sbírání. Mikrovlnku nastavte na 700 W a nechte ji běžet 5 minut (při jedné sklenici, při dvou 10 minut atd.). Při zavařování v mikrovlnné troubě pak používejte pouze víčka na závit.
Zavařování okurek v myčce na nádobí
Poněkud alternativním způsobem, kterým se dají okurky zavařovat, je použití myčky nádobí. Okurky v tomto případě zalijte studeným nálevem a zapněte ji na mycí program s nejvyšší teplotou. Myčku můžete nechat běžet celý program, případně postupně přidávat minuty.
Barbora se odmala věnuje tvorbě kratších i delších textů. Ráda lidem pomáhá hledat odpovědi na otázky nejrůznější tematiky a snaží se vždy předat co nejsrozumitelnější řešení. Mimo psaní se zabývá také fotografováním a tvorbou grafiky, což jsou současně její největší koníčky.