V dnešní době je velmi časté a také výhodné nakoupit do zásoby maso i jiné potraviny a nechat je zamrazit. Zvláště masa nakoupeného v akcích mívají mnozí z nás plný mrazák. Jenže, co si budeme povídat, vařit z rozmrazeného masa není totéž jako vařit z čerstvého. Naučte se, jak rychle rozmrazit maso ve chvíli, kdy nestíháte, aniž by jakkoliv ztratilo na chuti.
Správně zamrazit
Abychom u rozmrazeného zachovali co nejvíce vlastností čerstvého masa, první a zásadní krok je správně ho zamrazit. Maso musíme především nepropustně zabalit a vložit ho do zóny mrazáku s nejnižší teplotou. Kolem zmrazovaného masa by mělo být volné místo, pokud ho položíme na již zmrzlé potraviny, znehodnocujeme zároveň je, neboť se částečně rozmrazí, a také čerstvé maso se bude v přeplněném mrazáku zmrazovat pomaleji, čímž se naruší struktura masa. Po rozmrazení pak pustí hodně vody a bude vysušené.
TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma
Rychlé rozmrazení v mikrovlnné troubě
Nejrychleji rozmrazíme maso v mikrovlnné troubě. Tuto možnost žádná jiná časově nepřekoná, maso se rozmrazí v řádu minut. Je to ale záležitost nouze, protože rychle rozmrazené maso nikdy nebude tak kvalitní. Proto ji použijeme opravdu jen tlačí-li nás čas, máme velký hlad po příchodu z práce nebo vstáváme ten den dlouho a na pomalejší způsob není čas.
Moderní mikrovlnné trouby s programem na rozmrazování rozmrazí maso šetrněji. Pokud se budeme řídit návodem a maso hlídat a otáčet, dostaneme za pár minut víceméně kvalitní surovinu. Nejhůře většinou dopadnou velké kusy masa. I při sebevětší snaze se asi nevyhneme tomu, že okraje budou trochu uvařené. Pro tento způsob rozmrazování jsou spíše vhodná již naporcovaná masa nebo mleté maso. Maso rozmrazujeme v obalu, aby se nevysušilo.
TIP: Jak se vaří čočka? Které druhy namáčet a jak dlouho vařit?
Rozmrazování ve vodě
Poněkud více časově náročné, ale šetrnější, je rozmrazení masa ve studené vodě při pokojové teplotě. Podle velikosti to bude trvat 2-3 hodiny, což je většinou přijatelné, vzpomeneme-li si ráno u snídaně, že nemáme z čeho vařit.
Maso pro jistotu vložíme do nového nepropustného obalu (zamrazovací sáčky se zipem jsou ideální) a vložíme ho do mísy nebo hrnce se studenou vodou. Asi po půlhodině vodu vyměníme a tak pokračujeme do rozmrznutí masa.
Rozmrazení v lednici
Toto je nejšetrnější způsob. Maso se rozmrazuje pozvolna, takže stačí vsakovat šťávu, kterou při rozmrazování uvolňuje. Nízká teplota v lednici zároveň zabraňuje množení škodlivých bakterií. Mezi rychlé způsoby ale samozřejmě nepatří, maso se takto rozmrazuje 12 hodin i více podle velikosti.
TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)? Zachovejte jeho unikátní vůni i chuť
Rozmrazení při pokojové teplotě
Tento způsob se nedoporučuje vůbec. Trvá několik hodin a v teple místnosti se bakterie množí opravdu rychle. Zvláště kuřecí a mleté maso je na tenhle způsob choulostivé.
Vaření nerozmrazeného masa
Tato varianta je samozřejmě nejrychlejší, ale je vhodná jen při některých úpravách. Maso na polévku rozmrazovat nemusíme, jen počítáme s delší dobou varu. Totéž platí o pečení masa. Filety z ryby také můžeme restovat nebo péct nerozmrazené, rybí maso povolí poměrně rychle. Rovněž různé polotovary z mletého masa lze péct nebo smažit nerozmrazené nebo jen mírně povolené (například karbanátky).
TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma
Kvalita masa
Na závěr ještě malá připomínka. Pokud se rozhodneme maso mrazit, uděláme to hned po nákupu, dokud je čerstvé a voňavé. Několik dní staré maso z ledničky na hranici životnosti se v mrazáku rozhodně nevylepší.
Po rozmrazení maso vždy změní strukturu, více či méně podle kvality zamrazení. Rozhodně ho však nezmrazujeme znovu, kvalita by už byla opravdu ubohá.
Zdroj: https://www.kupi.cz/magazin/clanek/2139-jak-rychle-rozmrazit-maso-vsadte-na-studenou-vodu, https://prima-receptar.cz/poradime-vam-jak-bezpecne-a-rychle-rozmrazit-maso/, https://www.dudlu.cz/food-blog/jak-rychle-rozmrazit-maso/, https://www.rexter.cz/rubriky/navody/jak-rychle-rozmrazit-maso-v-mikrovlnce-nebo-vode_1405.html
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.