Jak na zavařování rajčat?

jak na zavařování rajčat

Zdroj: Pixabay

Zavařování rajčat je efektivní způsob zužitkování veškeré úrody a prostředek k vytvoření zásob na zimní měsíce. V českých domácnostech se proto těší obrovské oblibě. Můžete se setkat s celou řadou receptů i návodů, jak při zavařování postupovat. Některé z nich vám představíme i my.

Jak zavařovat rajčata

Postup, jak zavařovat rajčata, se skládá z několika dílčích kroků:

  • sterilizace sklenic,
  • příprava rajčat (viz níže recepty na přípravu rajčat pro zavařování),
  • naskládání rajčat a dalších ingrediencí do sklenic,
  • zavařování rajčat v hrnci, troubě, nebo v mikrovlnce,
  • uchovávání.

Jak sterilizovat sklenice

Před tím, než se do zavařování rajčat pustíte, byste měli sterilizovat sklenice (včetně víček) – z těch ovšem nejprve sundejte gumičky, aby se horkem nezničily. Ke sterilizaci sklenic můžete využít myčku, kterou stačí zapnout na program s vyšší teplotou – bez použití čistících prostředků.

Stejného výsledku dosáhnete i s využitím trouby. Sklenice nejprve omyjte horkou vodou a čistícím prostředkem. Předehřejte troubu na 140 až 180 °C, naskládejte sklenice na plech a vložte do trouby. Nechte je uvnitř cca 20 minut.

Třetí variantou je sterilizace sklenic v hrnci s vodou. Vezměte si větší hrnec a nalijte do něj vodu. Naskládejte dovnitř sklenice, položte na sporák a přiveďte k varu. Vařte zhruba 10 minut. Poté vypněte sporák a hrnec přikryjte. Sklenice můžete nechat vychladnout, nebo nechat v hrnci, dokud je nezačnete plnit.

Plnění sklenic

Jakmile máte sterilizaci sklenic na zavařování za sebou, přichází na řadu příprava nálevu, doplňkových ingrediencí a samotných rajčat. K tomuto účelu můžete využít některý z níže uvedených postupů. Jakmile máte vše připravené, přejděte k plnění sklenic.

Nebojte se rajčata smáčknout. Jednak tím ušetříte místo a jednak eliminujete vznik vzduchových bublin. Pod okrajem sklenice pak nechte zhruba centimetr místa. Sklenici pevně zavíčkujte a přistupte k samotnému zavařování rajčat.

Zavařování rajčat

Rajčata můžete zavařovat hned několika způsoby, a sice:

  • v hrnci – po dobu 30 minut na 90 °C,
  • v troubě – vyhřejte troubu na 95 °C a zavařujte po dobu 15 až 20 minut,
  • v myčce na nádobí – vložte sklenice dovnitř a zvolte program s vyšší teplotou,
  • v zavařovacím hrnci – vložte sklenice tak, aby se nedotýkaly, podlijte je vodou a nechte zavařovat zhruba 25 až 30 minut na 80 °C.

Ve všech případech nechávejte mezi sklenicemi zhruba centimetr místa. Myslete také na to, že se mohou uvedené hodnoty lišit v závislosti na odrůdě rajčat či velikosti zavařovací sklenice. Proto je dobré celý proces hlídat.

Uskladnění zavařených rajčat

Po dokončení zavařování nechte sklenice vychladnout a následně je umístěte na nějaké chladné a temné místo. Ideálně do sklepa nebo spíže.

Jak připravit rajčata na zavařování

Popularita zavařování rajčat jde ruku v ruce s množstvím variací receptů. V mnoha rodinách se tak dědí osvědčené recepty na tu nejlepší přípravu. Pokud hledáte inspiraci pro něco nového, zkuste některý z našich dvou tipů na přípravu.

Jednoduchý slaný nálev

Jeden z nejjednodušších způsobů, jak připravit rajčata na zavařování, využívá slaný nálev. Budete potřebovat rajčata, vodu, sůl a samozřejmě sklenice.

  1. Důkladně omyjte rajčata a zbavte se stonku/bubáka.
  2. Nakrájejte rajčata na půlky, případně na čtvrtky.
  3. Naskládejte rajčata do sklenic.
  4. Přidejte špetku soli a sklenici dolijte vodou.

Složitější nálev pro zavařování rajčat

Svépomocí si pak můžete připravit i složitější nálev. Připravte si hrnec, 1 l vody, 0,5 l octa, 80 g cukru a 40 g soli.

  1. Nalijte vodu do hrnce a začněte ji vařit.
  2. Přidejte zbylé suroviny a přiveďte k varu.
  3. Nechte roztok projít varem.
  4. Odstavte hrnec a nechte ho vychladnout.
  5. Následně můžete přidat hořčičné semínko.

Poté nakrájejte rajčata a přidejte je do sklenic. Zmíněné ingredience můžete doplnit o zeleninu nebo koření podle chuti. Ze zeleniny se obvykle používá mrkev, celer, paprika nebo květák. Z koření pak bobkový list, kuličky černého pepře či nové koření.

Zdroj: AZ recepty,Tescoma

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *