Těhotenská cukrovka – hodnoty, příznaky, co (ne)můžete jíst?

Těhotenská cukrovka je v dnešní době poměrně běžným zdravotním problémem – podle odhadů jí trpí dvě až tři procenta těhotných žen v ČR. Jak se projevuje a jak si přizpůsobit jídelníček tak, aby neohrožovala těhotnou ženu ani miminko?

Na těhotenskou cukrovkou ukážou odběry

Hladina cukru v krvi je u těhotných žen standardně vyšetřována v rámci odběrů krve – a to několikrát. K rozvoji těhotenského diabetu totiž může dojít kdykoliv. A jaké jsou hodnoty?

  • Glykemie nižší než 5,1 – vše je v normě, testy se však budou zcela jistě později opakovat.
  • Glykemie mezi 5,1 – 6,9 – neprůkazné hodnoty, je nutné provést kontrolní test, ovšem v jiný den. Pokud bude následující test v pořádku, je vhodné absolvovat zátěžový orální glukozotoleranční test (OOGT), který diagnózu těhotenské cukrovky definitivně potvrdí nebo vyvrátí.
  • Glykemie vyšší než 7,0 – okamžitě diagnostikovaný diabetes.

Tip: Jak snížit hladinu cukru v krvi?

První testování na těhotenskou cukrovku se provádí do 14. týdne těhotenství. Stačí, pokud žena přijde ráno nalačno. Druhá testovací fáze je naplánována mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Jde o zátěžový orální glukozotoleranční test (OOGT), při kterém je nutné vypít sladký roztok (75 gramů glukózy rozpuštěné ve 300 ml vody).

Zde jsou hodnoty odlišné. Další vyšetření na diabetes je nutné ve chvíli, kdy je:

  • hodnota na lačno vyšší než 5,1
  • je hodnota po 60 minutách po OOGT vyšší než 10,0 mmol/l
  • je hodnota po 120 minutách po OOGT vyšší než 8,5 mmol/l

Výsledky jsou obvykle dostupné ještě v den vyšetření.

Příznaky těhotenské cukrovky

Někdy je možné zjistit přítomnost cukrovky dříve, než na ni ukážou krevní testy. Typický je především pocit žízně a neustálého sucha v ústech. Ženy se mnohdy žízní i budí (což souvisí se snahou organismu vyloučit co nejvíce nadbytečného cukru do moči a tedy i pryč z těla). Mezi další příznaky patří i únava a spavost.

Tip: Jak poznat začínající cukrovku?

Jak jíst během těhotenské cukrovky

Ne vždy je nutné léčit těhotenskou cukrovku standardně předepisovaným Metforminem nebo dokonce inzulínem. Mnohdy pomůže i úprava životních návyků. Je třeba se zříct tzv. rychlých cukrů (jde o sušenky, většinu ovoce, ochucené limonády a další pochutiny) a rozložit jídlo do více porcí za den. Vše by mělo vypadat takto:

  • První snídaně
  • Svačina
  • Oběd
  • Svačina
  • Večeře
  • Jídlo před spaním

Co jíst během těhotenské cukrovky

Důraz by měl být kladen především na produkty obsahující bílkoviny. Jde především o libové maso, opravdu kvalitní a uzeniny a ryby. Vhodné jsou také běžné mléčné výrobky (je třeba se vyvarovat extrémů v podobě plnotučných, ale i nízkotučných), zelenina a rostlinné tuky (olivový olej). Obvykle se naopak nedoporučují živočišné tuky (včetně tučných mléčných výrobků) a samozřejmě také jednoduché sacharidy ve větším množství (tedy především cukr, nejrůznější sladkosti, med a sušené/kandované ovoce).

Čerstvé ovoce zcela zakázáno není, jeho konzumace se však obvykle omezuje jen na 1-2 ks denně a to nejlépe v dopoledních hodinách, kdy organismus zpracovává cukry nejlépe.

A jak si sestavit jídelníček? Pamatujte si, že každý den byste měla sníst asi 2 000–2 200 kalorií (jde tedy přibližně o 35 kcal na kilogram tělesné hmotnosti). Seznamte se také s glykemickým indexem jídel, který vám prozradí, jak rychle zvedá konkrétní jídlo hladinu cukru v krvi (platí například, že těstoviny uvařené al dente mají nižší glykemický index než ty, uvařené úplně doměkka). Potraviny s nižším GI jsou všeobecně lepší.

Jak sestavit jídelníček

A jak si rozvrhnout potraviny v rámci celého dne? Stačí se řídit obecnými doporučeními.

Snídaně

Snídani je vhodné začít kvalitním tmavým pečivem (nemělo by obsahovat slad, med, melasu ani karamel). Na něj položte šunku, sýr nebo ho třeba namažte pomazánkovým máslem. Nedopřávejte si naopak nic sladkého včetně čerstvého ovoce, protože v takovém případě po noci cukr rychle vyskočí nahoru. A totéž platí i pro kávu (kofein zvyšuje hladinu cukru v krvi). Nezapomeňte ani na zeleninu, tu byste měli jíst ke každému jídlu.

Dopolední svačina

Obvykle se konzumuje dvě hodiny po snídani. Zaměřit byste se měla především na konzumaci mléčných výrobků a ovoce. Snažte se však vzdát toho hodně sladkého (banány, hrozny, melouny). A vynechte také veškeré proslazované sušené ovoce. Důraz klaďte na druhy, které mají nízký glykemický index. Jde o:

  • jablka,
  • citrusy,
  • maliny,
  • jahody,
  • borůvky
  • a další bobuloviny.

Pokud máte ráda například sladký čaj nebo kávu, pak dočasně sáhněte po sladidlech určených pro diabetiky. Skvělá je stévie, xylitol nebo třeba erythritol. Nebudete si tak muset odpírat nic z toho, co máte ráda, což vám pomůže dietu lépe dodržovat.

Oběd

Vhodné jsou čisté polévky (bez smetany a jíšky). Maso si dopřávejte spíše dušené a pečené, nikoli smažené. A nezapomeňte několikrát do týdne ani na luštěniny, které představují hodnotný zdroj škrobu a cenných rostlinných bílkovin. Z příloh by se na vašem talíři rozhodně neměla objevit bílá rýže, knedlíky, smažená zelenina, nudle apod. Pokud si přece jen chcete dopřát těstoviny, zvolte ty celozrnné nebo zeleninové či luštěninové.

Odpolední svačina

Její složení by mělo být podobné jako u snídaně. Je rovněž možné konzumovat ovoce s nízkým glykemickým indexem (viz výše), ovšem vždy maximálně v množství jedné hrsti.

Večeře

Toto jídlo by mělo obsahovat především komplexní sacharidy: tedy například celozrnný chléb, hnědou rýži nebo celozrnné těstoviny. Dopřát si můžete rovněž libové maso, mléčné výrobky a vejce (nejlépe uvařená natvrdo). Jakémukoliv ovoci se však již vyhněte.

Jídlo před spaním

Toto jídlo zabraňuje příliš velkému snížení hladiny glukózy v krvi během noci, dopřejte si ho tedy asi půl hodiny před spaním. Vhodná jsou stejná jídla jako u večeře, ovšem jen v minimálním množství. Pokud se však přesto v noci vzbudíte hlady, vstaňte a dopřejte si ještě něco opravdu lehkého (rajče, dva plátky sýra, krajíc kvalitního chleba apod.), aby nedošlo k poklesu cukru v krvi pod nebezpečnou hodnotu. A příště si dejte poslední jídlo dne o něco větší.

Rizika těhotenské cukrovky pro matku i plod

A proč si dát na dodržování tohoto jídelníčku opravdu záležet? Pokud není těhotenská cukrovka regulována, může se u matky během 10-15 let po porodu vyvinout klasický diabetes. Děti jsou pak ohroženy příliš vysokou porodní hmotností, s níž souvisí i některá perinatální poranění, například zlomenina klíční kosti. U těchto dětí se také v pozdějších letech můžete vyvinout metabolický syndrom a cukrovka 2. typu.

Zdroj: https://www.benu.cz/co-je-tehotenska-cukrovka-priznaky-rizika-a-rady, https://zdravi.euro.cz/tehotenska-cukrovka-jak-muze-ohrozit-vase-dite-a-proc-je-dulezita-vcasna-lecba/, https://www.diavize.cz/tehotenska-cukrovka/

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *