Zásadité potraviny. Co jíst a nejíst při pocitu překyselení těla?

Překyselení organismu je podle alternativní medicíny příčinou mnoha zdravotních obtíží. Abychom mu zabránili, je vhodné konzumovat tzv. zásadité potraviny. Jaké to vlastně jsou?

V souvislosti s touto problematikou se hovoří především o tzv. acidobazické rovnováze. Ta nastává ve chvíli, kdy se hladina pH v krvi pohybuje mezi 7,35 a 7,45. Lokálně může být samozřejmě i vyšší (typicky například v žaludku), ale běžně by se měly hodnoty pohybovat právě v tomto rozmezí.

Tělo má samoregulační mechanismy pro udržování správné pH v krvi a stravou ji téměř neovlivníme. Pokud jíme střídmě a zdravě, pak pravděpodobně konzumujete dostatek zásaditých potravin.

Tip: Jak snížit hladinu cukru v krvi?

Pokud máte přece jen pocit, že máte v těle překyselení, můžete zkusit přidat do jídelníčku více zásaditých (resp. zásadotvorných) potraviny. Vzhledem k tomu, že zásadité potraviny jsou z kategorie „zdravé“, tak rozhodně si tím minimálně neuškodíte.

Nejlepší zásadité potraviny

Mezi optimální potraviny určené pro tento specifický výživový styl patří rozhodně zelenina (především rajčata, listová zelenina, okurky, artyčoky, avokádo, čerstvý zázvor nebo kořenová zelenina). Z ovoce by měla ve stravě hrát prim především jablka, citrusy a granátové jablko. Skvělý je také syrový špenát (pozor, tepelným ošetřením se okyselí) a nejrůznější ořechy (preferujte zejména mandle a lískové ořechy).

Ze zásaditých superpotravin pak nesmíme zapomenout ani na mořské řasy a kvalitní obiloviny (pohanka, proso, quinoa). Skvělá jsou také nejrůznější rostlinná mléka (zejména kokosové a mandlové) a rostlinné oleje (olivový, kokosový, ostropestřcový, dýňový a lněný). Z příloh jsou pak obzvláště vhodné luštěniny (především fazole a čočka).

Jaké potraviny naopak nejíst

Existují však i potraviny, které mohou acidobazickou rovnováhu narušit. Mezi ně patří například bílá mouka, živočišné produkty, káva, alkohol, nejrůznější polotovary, konzervované ovoce, bílá rýže, sladkosti, apod.

Tyto typy potravin je proto vhodné v jídelníčku maximálně omezovat (byť jejich konzumace samozřejmě není zakázána úplně). Jejich konzumaci je vhodné vyvážit právě zásaditými potravinami, které omezí jejich negativní vliv.

Zdroj: https://zdravi.euro.cz/leky/zasadite-potraviny-jidelnicek/

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *