Co je frigo sadba jahod?

Pěstovaná kulturní forma jahodníku obecného (Fragaria vesca) alias jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa) se na našich zahradách vyskytuje poměrně často. Pokud se však na založení svého jahodového záhonku teprve chystáte, mohl by vás ve školkách nebo na tržištích zarazit pojem frigo sadba jahod. Co to vlastně je a jakou mají takto pěstované jahody výhodu?

Frigo sadba jahod vypadá na první pohled minimálně nedůvěryhodně. Pyšní se sice poměrně dlouhými kořeny (ty si můžete prohlédnout opravdu důkladně, protože tyto sazenice jsou vždy prodávány bez zeminy), ovšem listů má jen málo a leckdy nepůsobí právě životaschopně. To je ovšem jen mylný dojem.

Mražené sazenice jahod alias frigo

Jde totiž o rostlinky vykopané ze záhonků během období zimního klidu. Až do jara byly pak drženy v hibernaci při teplotách okolo bodu mrazu (max. -2 °C). Někdy se jim proto říká také mražená sadba. Nejdostupnější bývají na jaře, ovšem někdy se lze s frigo sadbou setkat i v létě nebo dokonce na podzim.

Výhody frigo sadby jahod

I když mladé rostlinky vypadají na první pohled neduživě, ve skutečnosti jsou naopak skvěle připraveny k dalšímu růstu. Jen čekají na ten správný pokyn, kterým bude zasazení do výživné zeminy, hnojení a vhodná zálivka. Obvykle se uchytí všechny a první plody poskytnou již 7-8 týdnů po výsadbě. Během prvního roku vám tak umožňují získat úrodu v přesně definovaném období a během následujících let vám dají jistotu, že je váš jahodový záhon založen opravdu dobře.

Navíc si lze vždy zvolit tu správnou velikost, protože v obchodech bývají nabízeny v kategoriích vytvořených podle průměru koruny sazenice. Vždy si tak můžete vybrat rostlinky podle tohoto, jak velký záhon máte k dispozici. Ve frigo úpravě bývají k dostupné jak klasické, tak i převislé kultivary jahodníků. A leckdy tak pořídíte i jahodník obecný alias lesní jahodu.

Jak jahody ve frigo úpravě zasadit?

Jakmile si jahody přinesete domů, musíte je zasadit do 1-2 dnů. Pokud to z jakéhokoliv důvodu není možné, můžete je ještě na několik dní uskladnit, ovšem vždy je třeba každou jednotlivou rostlinu dobře ochránit proti vysychání a přehřátí. Nejlépe se jim bude dařit při teplotě 2 až 5 stupňů. V takových podmínkách vydrží bez problémů až 7 dní.

Půda na záhonku před výsadbou sazenic pak musí být vždy vlhká a správně připravená. Je tedy třeba ji řádně okopat a odplevelit. Jahodníky je také možné sázet do otvorů v netkané textilii. Ta ochrání rostliny před plevely i nadměrným odparem vlhkosti. Jestliže tuto pomůcku používat nechcete, pak své jahodníky alespoň dobře zamulčujte například slámou. Kromě výše zmíněných výhod tak plody rovněž oddělíte od země, takže nebudou předčasně hnít.

Zdroj: https://www.floranazahrade.cz/nova-sadba-jahod/

5/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *