Nikdo si nechce v obchodě koupit málo sladký nebo naopak přezrálý meloun. Bohužel pod slupku není vidět a obchodů, kde by prodávali melouny po menších kusech, najdeme v ĆR pomálu. Existuje naštěstí několik faktorů, které prozradí, jak si vybrat ten správně zralý meloun.
Zaměřte se na barvu melounu
Existuje samozřejmě celá řada druhů melounů – my se nyní zaměříme na vodní meloun, který bývá v obchodech během léta kupován nejčastěji. Jeho slupka by měla být sytě tmavě zelená. Pokud je naopak světle zelená, značí to nedozrálost tohoto ovoce.
Zaměřit se je možné také na přítomnost žlutých skvrn. Ty nejsou na melounu na škodu – ba právě naopak. Čím více jich na melounu najdete, tím zralejší a sladší bude. Ovšem je-li jedna strana tohoto ovoce jen dožluta, pak si domů nejspíš donesete ovoce přezrálé. To není nutně špatně – moučnatý meloun se skvěle hodí třeba na výrobu zmrzliny nebo do nejrůznějších drinků.
Melouny si potěžkejte
Důležitou roli hraje hlavně váha. Všeobecně lze říci, že dobře zralý meloun by měl být těžší, než se vám na první pohled zdá. Jedině tak je jisté, že bude báječně šťavnatý a plný chuti. Pokud si tedy nemůžete vybrat mezi více obdobně velkými kusy, jednoduše je potěžkejte. Jako doplňkovou metodu lze u tohoto způsobu výběru používat i poklepání. Pokud se poté ozve dutý zvuk, máte v ruce perfektně zralý meloun.
Stopka a její vzhled
Když už budete u prohlížení melounu, pokuste se najít i jeho stupku. Pokud je zelená, pak bylo toto ovoce (některými odborníky řazené mezi zeleninu) odtrženo příliš brzy a žádné sladké pochutnání vás tedy nečeká. Naopak žlutá, hnědá nebo dokonce zcela vyschlá stopka značí maximální zralost.
Zralé melouny vržou
Stále ještě si nejste jistí, zda před vámi leží zralý nebo nezralý meloun? Pak ho zkuste stlačit mezi dlaněmi. Pokud se ozve zvuk podobný zavrzání, pak je zralý a můžete ho dát do košíku.
Jak poznat zralý meloun na záhonku
Ovšem pokud si pěstujete melouny sami na záhonku, pak můžete použít ještě jinou metodu. U stopky vedoucí k melounu totiž najdete i jeden malý listový úpon (pokud jich bude více, pak pozorujte vždy ten, který je k plodu nejblíže). A právě on je skvělým indikátorem zralosti ovoce na záhonku.
Pokud zaschne, je meloun zralý a vhodný ke sklizni. A nezáleží na tom, zda je jeho stopka zelená (v domácích podmínkách může čekání na zaschnutí vést k přezrání melounu), nebo že podle vás nezní dostatečně dutě. Jakmile zaschne tento úponek, je čas sklízet.
Zdroj: https://www.kupi.cz/tema/meloun, https://www.permazahrada.cz/jak-poznat-zrale-melouny-osvedceny-postup/
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.