Existuje několik receptů na výrobu kopřivového hnojiva. Můžete ho znát jako kopřivovou jíchu nebo kejdu. Všechny recepty jsou však poměrně jednoduché a nevyžadují žádné speciální vybavení. Je ovšem nutné dodržovat některá pravidla, aby bylo hnojivo z kopřiv opravdu maximálně účinné.
Důležité: Použijte ty správné kopřivy
Důležité je především zvolit ten správný čas sběru. Pro výrobu kopřivové jíchy jsou totiž nejlepší ty kopřivy, na kterých se ještě neobjevila semena, protože právě tehdy v sobě ještě mají všechny živiny. Vybírejte také dokonale zdravé rostliny bez škůdců, hniloby a jiných chorob.
Po sběru je nutné najít dostatečně velkou nádobu, v níž se bude jícha připravovat. Tento proces má jen jednu jedinou podmínku – nesmí jít o nádobu kovovou. Dříve sloužily k přípravě kopřivové jíchy například dřevěné sudy, dnes však stejně dobře poslouží ty plastové. Budete potřebovat i víko, nebo něco na zaklopení.
Nejjednodušší „recepty“ na kopřivová hnojiva
Kopřivová jícha jako základ
Kopřivy nasekejte a poté vložte do předem připravené nádoby. Poté je zalijte pokud možno teplou vodou. Ovšem dejte pozor – tekutina by neměla sahat až k okrajům! Nádobu zakryjte a počkejte, až se spustí proces fermentace, během kterého se listy kopřiv rozloží a výživové látky se vylouhují do vody. Během celého procesu je nutné budoucí hnojivo z kopřiv každý den pečlivě zamíchat.
Mezitím začne kejda pěnit a značně zapáchat, proto je víko nezbytné. Jakmile se většina měkkých zbytků rozloží (to se stane asi za 2 týdny), je kejda hotová. Poté ji stačí už jen přecedit a naředit vodou. Obvykle se používá poměr 1:10, ovšem pro použití u velmi mladých sazenic je třeba ředění dvojnásobné.
Hnojivo z kopřiv a chleba
Chcete mít své hnojivo z kopřiv hotové rychleji? Pak do kopřivové kejdy jednoduše přidejte chléb, který celý proces urychlí. Na výše uvedené množství kopřiv použijte půl bochníku starého chleba a použitou nádobu naplňte nanejvýš do tří čtvrtin. Kvašení totiž bude opravdu intenzivní a snadno by vyrazilo víko.
A kdy je hnojivo z kopřiv a chleba hotové? Při dobrých podmínkách (tedy panuje-li teplé počasí) už za 5 dní. Následná aplikace je stejná jako u klasické kopřivové jíchy.
Kopřivové hnojivo s pampeliškami
Chcete své zahradě dopřát doslova supervýživový koktejl? Pak podpořte účinky kopřivy ještě pampeliškovými listy – tyto dvě složky totiž působí ve vzájemné synergii. I listy pampelišky sbírejte ještě před vykvetením rostliny a to tak, aby ve výsledném hnojivu připadl vždy jeden díl pampeliškových listů na dva díly těch kopřivových.
Poté postupujte stejně jako při přípravě kopřivové kejdy. Pokud ovšem chcete celý proces urychlit, pak do směsi přidejte ještě humát draselný a to v poměru 1 čajová lžička na 10 litrů vody. Hnojivo bude poté hotové za 7-8 dní.
Kromě pampelišek však lze použít i další plevelné rostliny. Mezi ty nejlepší patří například pelyněk, heřmánek nebo řebříček. Vyhnout se ovšem naopak musíte toxickým druhům rostlin, jako je například bříza nebo třezalka. A jak poznat, že je toto hnojivo hotové? Přestane vonět hnilobou a místo toho začne jeho vůně připomínat hnůj. Poté ho lze přecedit, naředit a použít přesně tak, jako základní kopřivovou jíchu.
Další tipy pro výrobu hnojiva z kopřiv
Hnojivo, které ihned nevyužijete, lze skladovat v těsně uzavřené nádobě a to nejlépe na chladném místě. A nepříjemný zápach hotové i vznikající kopřivové jíchy lze snadno odstranit přidáním kořene kozlíku lékařského (Valeriana officinalis).
Do kopřivové jíchy lze pro urychlení celého procesu výroby také přidat:
- cukr nebo starý džem,
- čerstvé kvasnice
- nebo slepičí hnůj.
Optimální frekvence použití kopřivového hnojiva je asi 1-2krát za dva týdny. Po aplikaci je nutné záhony vydatně zalít, aby nedošlo k poškození kořenů rostlin (i zředěná jícha je totiž stále ještě velmi silná).
Kopřivovou jíchu však lze použít i jako postřik. V takovém případě je nutné použít ředění 1:20 a postřik aplikovat nanejvýš jednou za měsíc, aby nedošlo k poškození listů.
Jak používat hnojivo z kopřiv
Toto hnojivo je poměrně univerzální, protože obsahuje látky potřebné pro růst většiny druhů rostlin. Výjimku tvoří pouze luštěniny, česnek a cibule – pro ty kopřivová kejda vhodná není.
Hlavní makroživiny v kopřivách
Kopřivové listy a stonky obsahují především vápník, což je jeden z nejdůležitějších prvků v metabolismu a fotosyntéze rostlin. Přítomen je také draslík, zodpovědný za pevnost a pružnost rostlinných pletiv. Hořčík z kopřiv se stává součástí chlorofylu, a je tedy nezbytný pro fotosyntézu. A nechybí ani železo, síra, měď, nikl a mangan. Listy kopřivy pak obsahují také velmi vysokou koncentraci vitaminu K1, který má pozitivní účinek zejména na mladé rostliny.
Zdroj: https://izahradkar.cz/zahrada/ochrana-rostlin/vyziva-rostlin/navody-hnojive-vyluhy-vlastni-vyroby-tipy-aplikaci/, https://www.prozeny.cz/clanek/privitejte-koprivy-na-zahrade-a-vyrobte-si-prirodni-hnojivo-55292
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.
Dobrý den,
konečně jsem se podrobně dověděla jak výluh z kopřiv vyrobit a hlavně použít. Jen marně hledám, kde koupit „humát draselný“ – poradíte mi?
Dobrý den, zkoušela jste se zeptat v lékárně? A nebo v nějakém menším poctivem zahradnictví. To mě napadlo, tak třeba pomůže. Pěkný den přeji. Liška