Kdy a jak sázet cibuli sazečku?

Zdroj: Pixabay

Cibule patří na našich zahradách mezi nejoblíbenější plodiny. Správně podomácku pěstovaná má navíc mnohem větší sílu než ta, která bývá běžně k dostání v obchodech. A svou roli hraje i ekonomická stránka věci – vzhledem k jejímu hojnému použití v kuchyni se totiž domácí zásoby této zeleniny opravdu vyplatí.

Nejznámější je rozhodně cibule kuchyňská (Allium cepa), ovšem pěstovat lze i jemnější cibuli šalotku alias lidově množilku (Allium cepa var. aggregatum) nebo například cibuli zimní/sibiřskou (Allium fistulosum) či cibuli prorůstavou/ poschoďovou (Allium × proliferum). Většinu druhů je však nejlepší sázet nyní, tedy na přelomu března a dubna (nejpozději do poloviny dubna). Jak tedy na to?

Jak připravit záhon pro sazečku?

Zeminu na záhonku je třeba předem zrýt a dobře odplevelit. Následně je nutné udělat řádky, do nichž bude cibuli možné vysadit. Řádky by od sebe měly být vzdáleny asi 25 centimetrů v případě klasické kuchyňské cibule. U menších odrůd je možné rozestupy adekvátně zmenšit.

A vytváříte-li řádků na záhonku více, pak je od sebe oddělte mezerou v šířce asi 25 centimetrů. Tak si nebudou jednotlivé cibule navzájem konkurovat.

Ošetření cibule před výsadbou

Pokud máte sazečku z registrovaného prodeje, nemělo by být nic podobného třeba. Tento krok se totiž provádí především kvůli háďátku, ovšem oficiální sadby cibule musí být nabízeny bez rizika kontaminace tímto škůdcem. Pokud si však přece jen chcete být jistí, bohatě vám postačí, když vsadíte na teplou vodu. Stačí teplota 50 °C, která je pro tyto škůdce zhoubná. A pokud si v ní mladé sazečky pobudou po dobu 25 minut, nebude další ošetření třeba.

Vyšší teploty se však vyvarujte. Snadno by poškodila jádro cibule a ta by následně nevyklíčila. Další možností je použití odvaru z přesličky. Ten lze připravit z přibližně 100 gramů sušené natě. Jako první tuto bylinku zalijte jedním litrem studené vody a nechte vyluhovat do druhého dne. Následně vše přiveďte k varu a vařte 30 minut (stačí na mírném plameni, tekutina nemusí klokotat). Jakmile odvar vychladne na 50 °C, použijte ho stejně jako teplou vodu.

Jak hluboko sázet cibuli?

Aby bylo vzcházení nové cibule maximálně usnadněno, je třeba ji zasadit správně. Po přihrnutí tak musí její horní část vždy trochu vyčnívat nad povrch zeminy. Dejte pozor na příliš prudkou zálivku – ta by totiž mohla hlínu na vrcholy cibulí omylem nahrnout a ty by poté vzcházely jen špatně nebo dokonce vůbec ne.

Po čem sázet cibuli?

Pro pěstování cibule vybírejte sušší a písčité půdy, pokud možno bohaté na humus. Důležité však není jen jejich složení, ale i to, co jste na konkrétním záhonku pěstovali v předchozích sezonách. Zejména pěstování pórku a česneku na stejném záhonku může znamenat větší riziko přenosu chorob a škůdců, těmto plodinám se proto raději vyhněte. A to samé platí i pro luštěniny nebo zelí. Naopak jí nevadí mrkev, ředkve, salát, petržel, okurky nebo třeba rajčata.

Zdroj: https://www.receptyprimanapadu.cz/zahrada/co-s-cim-sadit-vysazejte-zeleninu-ve-spravnych-kombinacich/

post

One thought on “Kdy a jak sázet cibuli sazečku?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.