Jak dlouho se vaří vejce (měkko, tvrdo, hniličko)?

Zdroj: Pixabay

Ať už preferujete vajíčka na tvrdo, chcete připravit vajíčko na hniličku či na měkko nebo populární zastřené vejce, přinášíme vám základní rady a tipy, se kterými to zvládne i naprostý začátečník. Pokud vás tedy zajímá, jak dlouho se vaří vejce nebo na co si dát při přípravě pozor, mrkněte na následující řádky.

Jak dlouho vařit vejce?

Od délky vaření vajíček se odvíjí celý výsledek. Běžným vařením tak můžeme připravit vejce naměkko, natvrdo, či nahniličko. Před samotným vařením bychom měli vejce na několik minut vyndat z lednice, aby dosáhly pokojové teploty a nepraskaly. Vejce vždy vkládáme do vařící vody, a to velmi opatrně, například na polévkové lžíci či naběračce.

  • Vajíčka na měkko jsou oblíbenou snídaňovou pochoutkou dětí i dospělých. Vařte je ideálně 5 minut (často se uvádí rozmezí 3-5 minut dle stáří vajíčka, ale s kratším intervalem má většina hospodyněk neblahou zkušenost). 
  • Vajíčka na hniličku jsou velice oblíbenou variantou. Jejich bílek už je kompletně zatažen a žloutek zůstává lahodně vláčný. Vejce nahniličko vaříme po dobu 7 minut.
  • Vajíčka na tvrdo určitě  představovat nemusíme. Skvěle se hodí ke koprové omáčce, k ozdobení chlebíčků nebo jako součást pomazánek a salátů. Pro dokonalé zatažení žloutku vaříme vajíčka 10 minut.

Jak snadno oloupat vajíčko?

Lépe se vám budou loupat vajíčka staršího data než vajíčka čerstvá. U těch starších se pomalu odpařuje bílek a mezi ním a skořápkou tak vzniká prázdný prostor. A skořápka se tak od bílku snadněji oddělí.

Vajíčka se také mnohem lépe loupají ve vodní lázni nebo pod tekoucí vodou. Vajíčko před loupáním otlučte (lžící nebo například o okraj hrnce) ze všech stran, tak aby skořápka pořádně popraskala. Často se vám pak podaří oloupat vajíčko najedenkrát. 

5 triků pro přípravu vajec

  1. Co dělat, aby skořápka vajíčka nepopraskala? Vroucí vodu osolte, přidat ale můžete i trošku octu, který dokáže zachránit i prasklé vajíčko. Kyselost vody totiž unikající bílek vysráží a prasklinu jednoduše ucpe. 
  1. Jak už jsme zmínili, vajíčka před vařením vždy vyndejte z lednice. Díky jejich pokojové teplotě nedojde po ponoření do vroucí vody k teplotnímu šoku a skořápky nepopraskají. Pokud dáváte vařit studená vejce přímo z lednice, připočtěte si k času přípravy minutku navíc, během které se vajíčka budou “zahřívat”. 
  1. Po uvaření vajíčka ihned ochlaďte. Můžete je vložit do mísy s ledem, ale bohatě postačí vajíčka zchladit proudem studené vody nebo studenou lázní. Díky tomuto kroku okamžitě ukončíte jejich tepelnou úpravu. A pak už se vám nestane, že namísto vajíček naměkko je připravíte na hniličku. 
  1. Do hrnce či kastrůlku, ve kterém budete vajíčka vařit, dejte dostatečné množství vody. Tak, aby byly vajíčka ponořené a vařily se stejnoměrně.
  1. Zkoušeli už jste vaření vajíček a výsledek stále není ideální? Pak nezoufejte, můžete si pořídit moderní elektrické vařiče vajec, které se o dokonale připravená vajíčka postarají bez vaší pomoci. A můžete v nich najednou uvařit třeba i osm vajíček.

Jak připravit pošírovaná vejce?

Chtěli byste doma překvapit natěšené jedlíky a připravit jim výborné pošírované vejce? Přestože se to tak nemusí zdát, příprava není až tak složitá a po pár pokusech ji budete mít v malíčku. 

Základem pro dokonalý výsledek jsou bezesporu čerstvá vajíčka. U starších kousků by nám bílek nemusel držet pohromadě. 

Do hrnce tedy dejte vařit vodu a přidejte do ní ocet – obecně platí 1 polévková lžíce octa na 1 litr vody. Ztracená vejce vaříme po jednom, rozklepněte si tedy vajíčko do hrnečku a mírně snižte teplotu po hrncem, aby voda příliš zuřivě nebublala. 
Nyní už stačí vytvořit ve vodě vír a do jeho středu opatrně nalít připravené vajíčko. To by se mělo pomalu zatáhnout (případně můžete rozutíkanému bílku lehce pomoci lžící), pošírované vejce vařte po dobu 3 minut a vytáhněte děrovanou naběračkou. Vejce nezchlazujte, ale co nejdříve servírujte.

4.3/5 - (3 votes)
4.3/5 - (3 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *