Mnoho z nás se celý rok těší na první hřejivé paprsky, ani se ale nenadějeme a podzim klepe na dveře. A to co jsme na keřích bezu nechali po jarním sběru květů, můžeme na podzim využít k přípravě lahodného a zdravého sirupu.
Právě září je totiž měsícem, kdy je ideální sbírat černé kuličky bezu. My vám poradíme jak na tmavý bezinkový sirup z plodů nebo jak dále využít či uskladnit bezinky.
Tip: Recept na světlý bezový sirup z „koziček“
Jak připravit tmavý bezinkový sirup z plodů?
U většiny plodů či bylinek se kvůli zachování veškerých prospěšných látek či vitamínů vyvarujeme vaření. U bezinkového sirupu je tomu ale přesně naopak.
Plody bezu je nutné povařit – v syrovém stavu jsou totiž jedovaté a způsobují průjmy. Chuť bezového sirupu je úplně jiná než z jeho květů, je zemitá, natrpklá a zkrátka podzimní.
Nezrálé plody a zelené části obsahují toxin cyanogenic glycosides, je tedy nezbytné je před přípravou bezinkového sirupu odstranit.
Základní recept na bezinkový sirup
1 kg bobulek černého bezu (použijte jen očištěné plody bez stopek)
700 – 800 g třtinového cukru (podle chuti)
šťáva ze třech citronů nebo 10 g kyseliny citronové
- Plody bezu opláchněte a odstraňte nedozrálé plody a větvičky.
- Nasypte bezinky do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly ponořené.
- Přiveďte k varu a nechte bezinky alespoň 20 minut dusit pod poklicí.
- Rozvařené bezinky prolisujte přes jemné sítko, můžete i přefiltrovat přes plátýnko
- Šťávu z bezinek nalejte zpět do hrnce, přidejte cukr a citronovou šťávu, rozmíchejte a přiveďte k varu.
- Ještě horký bezinkový sirup slejte do sklenic s uzávěrem (ideální jsou sterilizované sklenice od alkoholu s dobře těsnícím víčkem) a nechte vychladnout.
Sirup skladujte na tmavém chladném místě – nejlépe ve sklepě nebo v lednici.
V receptech je často uváděn také postup, kdy se plody nepasírují přes sítko či neždímou přes plátýnko, ale celá směs se jen rozmixuje ponorným mixérem.
Bezinkový sirup se skořicí
Samotná chuť bezu je pro mnohé těžká, zemitá až nepříjemná, přidávají tak k této zázračné medicíně voňavou skořici. Ta celou chuť zjemní a sirup pak chutná i dětem například v čaji nebo dezertech.
Stačí postupovat podle základního receptu a kromě cukru s citronovou šťávou přidat ještě jednu lžičku mleté skořice, případně nechat od začátku s plody povařit skořici celou, kterou pak vytáhnete.
Bezinkový sirup s rumem
Pokud si chcete sirup užít hlavně jako teplou medicínu v chladných zimních měsících, může vám zachutnat jeho rumová varianta.
Postupujete stejně jako v základním receptu na bezinkový sirup z plodů, jen před sléváním do sklenic zamíchejte k sirupu ještě menší skleničku rumu. Tato varianta skvěle chutná také se zmíněnou skořicí nebo doplněná o vůni vanilky.
Bezinkový sirup s medem
Chcete opravdu zdravou variantu bezinkového sirupu? Neslaďte jej cukrem, ale zvolte med, který navíc sirup krásně ovoní.
Jediným problémem pak je tepelné zpracování – med by se neměl zahřát na více než 50°C, pak ztrácí své léčivé účinky. Sirup by se ale měl nalévat do sklenic za horka.
Bezinková limonáda na léto
Pokud bezovou šťávu správně skladujete, vydrží vám bez problémů až do příštího léta. A právě v horkých dnech vás zemitá chuť bezinkového sirupu skvěle osvěží zalitá perlivou vodou s pár kostkami ledu.
Kdy a jak sbírat plody černého bezu?
Stejně jako jeho květy, tak i plody černého bezu sbíráme z keřů, které nejsou podél silnic nebo nepodléhají jinému znečištění.
Vybereme si tedy například bez u lesa a vybavíme se nůžkami. Při lámání větviček by nám mohly plody opadat a sbírat bezinky po jednotlivých kuličkách by vás určitě nebavilo. Nůžkami stříháme celé květy a doma je pak můžeme z větviček jednoduše očesat.
Plody černého bezu sbíráme většinou v září, v době kdy jsou všechny kuličky v květu zářivě černé.
Jaké má černý bez účinky na zdraví?
Bezinky mají na naše zdraví opravdu blahodárný vliv a věděly to už naše babičky. Není divu, že černý bez se vrací na výsluní, čím nám zejména prospívá?
- Stimuluje imunitní systém a zvyšuje obranyschopnost našeho organismu,
- zvyšuje úroveň antioxidantů v těle,
- působí protizánětlivě,
- poradí si s virovými i bakteriálními infekcemi,
- snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
A za to vše mohou obsažené anthokyaniny, které mají více antioxidační kapacity než samotný vitamíny E nebo C. Proteiny pomáhají regulovat reakce imunitního systému a brání tak naše tělo před nemocemi.
Co můžete z bezinek kromě sirupu připravit?
Sirup už máte hotový v několika variantách a pořád vám ještě nějaké bobulky zůstaly? Můžete je použít k přípravě džemů, protlaků a chutney nebo želé.
Stejně tak jsou ale bezinky vhodné k přípravě bezinkového vína, v Maďarsku slouží dokonce k výrobě brandy.
Zdroje: http://www.tastejourney.cz/2016/09/bezinkovy-sirup-z-bobuli-s-rumem-k-posileni-imunity-i-k-pochutnani/ a https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/myslete-na-zimu-sirup-z-bobuli-cerneho-bezu-vas-posili-a-ochrani.A150827_161302_aktuality_ape
Martina se tvorbě a úpravě textů věnuje již od školy. Vystudovala ekonomické lyceum, přesto dává přednost přírodě, zahrádce a zdravému životnímu stylu. Již přes deset let funguje jako freelancer v oblasti IT a online projektů, v posledních letech však převažuje právě copywriting, který se jí stal vedle rodiny a turistiky velkým koníčkem.