Solamyl neboli bramborový škrob či bramborová moučka je stálicí téměř ve všech domácnostech. Má široké využití, je bez chuti a zápachu, takže výsledný pokrm neovlivní a v neposlední řadě je málo kalorický. Velký význam má pro celiaky, protože je bezlepkový.
Využití solamylu
Solamylem zejména zahušťujeme omáčky a polévky, kde zastoupí běžnou jíšku. Nahrazujeme jím část mouky v pečivu, které je pak křehčí a nadýchanější. Přidáváme ho do ovocných rozvarů nebo omáček, používáme ho místo želatiny do krémů a dezertů. Rovněž máslové krémy odlehčujeme kaší ze solamylu a vody nebo mléka.
TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)?
V Asii se používá především k obalení masa. Můžeme jím též nahradit vejce ať v pečivu nebo masných pokrmech, třeba v sekané, kde působí jako pojidlo a zastoupí jak mouku, tak vajíčko. Masové kuličky obalené před smažením v solamylu se nebudou rozpadat a navíc získají křupavou kůrku.
Čím nahradit solamyl
Pokud jsme zvyklí se solamylem pracovat a zapomeneme ho koupit, hledáme náhradu. Těch je několik, záleží, do čeho zrovna solamyl hodláme použít.
- Jako plnohodnotná náhrada se nabízí kukuřičný škrob. Má vyšší kalorickou hodnotu a je jemnější, ale jinak se s ním pracuje stejně jako se solamylem. Prodává se pod označením maizena a jsme zvyklí ho využívat spíše do sladkých pokrmů, protože kukuřičný škrob je mírně nasládlý. V množství, které použijeme třeba na zahuštění omáčky, se to ale neprojeví.
- Do sladkých moučníků a dezertů využijeme pudinkový prášek, obsahuje stejně jen kukuřičný škrob a příchuť. Vanilkový se bude hodit do všeho, pokud připravujeme dezert s jinou příchutí, lze použít i příslušný pudink, například čokoládový.
- Další alternativou je rýžová mouka. Obsahuje také hodně škrobu, takže Solamyl bez problémů zastoupí. Pokud s ní běžně nepracujeme, asi ji ale doma mít nebudeme.
- Stejné využití má i tapioková mouka, jen s ní musíme pracovat opatrně, aby výsledný pokrm nebyl příliš gumový. Využívá se spíše do sladkých jídel, ale také nebývá zrovna stálicí v naší spíži.
TIP: Zahustěte guláš konečně správně. Nedělejte stále chybu s moukou.
Další tipy pro náhradu solamylu
Pokud nejsme celiaci, na zahuštění omáček a polévek použijeme hladkou mouku, kterou buď rozmícháme ve vodě, nebo z ní uděláme jíšku. Výsledný pokrm ale musíme nejméně půl hodiny provařit, aby byla mouka stravitelná. V případě jíšky, která se už na tuku smaží, stačí 20 minut, dodá jídlu na chuti, ale zároveň bude více mastné a tím i kaloričtější. V receptech na sladká těsta též nahradíme solamyl moukou, jen počítejme s tím, že nebudou tak křehká a nadýchaná. Lze tomu pomoci troškou prášku do pečiva nebo přidáním žloutku. Do máslového krému uvaříme moučnou kaši. Maso obalíme také v mouce nebo strouhance, rovněž tak ji použijeme do karbanátků.
Omáčky a polévky lze též zahustit rozmixovanou zeleninou, podle charakteru buď neutrální cuketou či bramborem, nebo kořenovou zeleninou či květákem, dýní, patisonem a podobně.
Místo solamylu lze v mnoha případech využít i Hrašku. Skládá se hlavně z hrachové mouky s příměsí kukuřičné, rýžové a jáhlové mouky. Je skvělá na zahuštění polévek i omáček, stejně jako mouka se však musí půl hodiny vařit, aby ztratila lehce nahořklou příchuť. Můžeme v ní obalovat maso, přidávat ji jako pojidlo do masových směsí, nebo ze sladké varianty péct moučníky stejně jako se solamylem.
TIP: Jak uvařit květák, aby nebyl rozvařený, získal skvělou chuť a zbavil se svého nepříjemného aroma
Nepříliš známou i když vynikající náhradou solamylu je kořenový škrob neboli arrowroot. Využívá se hlavně ve veganské kuchyni, běžní kuchaři ho v povědomí moc nemají. Jednu lžíci solamylu nahradí dvě lžíce kořenového škrobu.
Masovou šťávu nebo omáčku také zahustíme studeným máslem, které do ní po kostičkách pomalu zašleháme. Rovněž tak lze použít takzvanou demi-glace, silně zredukovaný masový vývar.
Zdroj: https://www.fitsrozumem.cz/babske-rady/dosel-vam-bramborovy-skrob-muzete-ho-snadno-nahradit/10217, https://www.womanonly.cz/7-zpusobu-jak-vyuzit-solamyl-nejen-v-kuchyni-a-jak-ho-nahradit/, https://www.atlaso.cz/cim-v-kuchyni-nahradit-solamyl/, https://www.countrylife.cz/smes-na-zahustovani-hraska-bezlepkova-1-kg-ceria?gclid=CjwKCAiAy_CcBhBeEiwAcoMRHCVpbFJlIkyxvZoZ9l-8mXPgjkURkyueyz_J7NMMNDwddSTimMj40RoCZ74QAvD_BwE
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.