Nejjednodušší je samozřejmě koupit si hotové připravené gnocchi, které stačí osmažit na kousku másla nebo opravdu po italsku na pár kapkách olivového oleje. Pokud ale chcete mít přehled o tom, co jíte, můžete si italské gnocchi připravit jednoduše doma.
Tip: Jak správně vyslovit slovo gnocchi?
Na 2 porce budete potřebovat:
- 500 g brambor (varný typ C – tyto brambory jsou moučnatější)
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- špetku soli
Celé brambory uvařte ve slupce ne úplně do měkka – vidlička by do nich neměla vjet jak po másle. Ještě horké brambory oloupejte, prolisujte ručním lisem či mlýnkem (najemno a bez hrudek) a přidejte zbylé ingredience.
Nejprve vše promíchejte vařečkou a poté ručně zpracujte na pomoučeném válu. Není potřeba dlouhé hnětení, stačí, když se vše důkladně spojí. Těsto by mělo být vláčné a nelepit.
Těsto rozdělte na osm dílů a každý z nich vyválejte do válečku, který rozkrájíte na stejnoměrné kousky. Z každého z nich v pomoučených dlaních vytvarujte malý oválek.
A čím vytvořit malé rýhy, ve kterých se tak dobře drží omáčka? Pomůže vám vidlička. Tu položte na vál špičatým koncem dolů a po zadní straně válejte každý noček odshora dolů, dokud nebudete mít zřetelné rýhy.
Gnocchi vařte ve větším hrnci v lehce osolené vodě po dobu cca 2 minut, a to raději po více menších dávkách, aby se „ňoky“ neslepily. Pokud by se vám chtěly k sobě lepit po vyndání z hrnce, stačí je promíchat s kapkou olivového oleje, který jim dodá krásný lesk.
Zdroje: https://ochutnejtesvet.cz/italske-gnocchi/ a https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/trapas-v-restauraci-naucte-se-vyslovovat-italska-jidla.A130308_111731_dobra-chut_mc
Martina se tvorbě a úpravě textů věnuje již od školy. Vystudovala ekonomické lyceum, přesto dává přednost přírodě, zahrádce a zdravému životnímu stylu. Již přes deset let funguje jako freelancer v oblasti IT a online projektů, v posledních letech však převažuje právě copywriting, který se jí stal vedle rodiny a turistiky velkým koníčkem.