Jak správně držet a jíst hůlkami?

Čeká vás důležitá večeře, pro kterou si vaši obchodní partneři vybrali asijskou restauraci? Nebo se jen chcete blýsknout před partnerem, až zase objedná porci sushi přímo k vám domů? Zapomeňte na vidličky a zjistěte s námi jak jíst hůlkami a čeho se při asijském stolování vyvarovat.

Pořiďte si hůlky domů a trénujte

Nemáte s jedení hůlkami žádnou zkušenost a vždy jste raději požádali o klasický příbor? Pak jste na tom stejně jako většina Evropanů. Pokud ale jednou vyzkoušíte konzumaci hůlkami, zjistíte, že se o žádný horor nejedná, trapasy nehrozí a vy si jídlo mnohem lépe vychutnáte

Pořiďte si tedy domů své první hůlky a začněte s tréninkem už u dnešního obědu. Namísto hladkých plastových zvolte pro začátek raději dřevěné či bambusové hůlky. Jejich hrubá textura na špičkách pomáhá při uchopení jídla a tyto hůlky jsou tak ideální i pro začátečníky. Jejich opakem jsou pak hladké kovové hůlky, se kterými se setkáme zejména v Koreji.

Jak správně držet hůlky?

  1. Základem je první pevná hůlka, se kterou při nabírání jídla nebudete hýbat. Tu asi ve třech čtvrtinách hůlky pevně stisknete mezi palcem a ukazováčkem. Nikoliv mezi konečky prstů, ale na naprosto opačném konci – tedy v místě, kde se tyto prsty spojují.
  2. Užší konec zhruba v polovině hůlky zapřete o poslední článek prostředníčku či prsteníčku – oba tyto způsoby držení jsou správně a jej jen na vás, který vám bude vyhovovat.
  3. Pokud první hůlka pevně drží na svém místě, je čas si chytnout i hůlku druhou. A jelikož s touto naopak budete pohybovat, je potřeba ji uchopit mezi poslední článek palce a dva poslední články ukazováčku, které by měly být podélně s hůlkou.
  4. Upravte si polohu prstů tak, aby vám vyhovovala a mohli jste hůlky používat jako kleštičky k nabírání jídla. Srovnejte si špičky hůlek do stejné délky a můžete začít trénovat.
  5. Konce hůlek by se vám samozřejmě nikdy neměly křížit, jinak stěží něco naberete. A můžete si vyzkoušet a libovolně upravit i umístění vašich hůlek. Někdo je zvyklý je držet blíže u špiček, většinou se však drží ve vzdálenější části, díky čemuž naberete i pevnější kousky snadněji.

Co nedělat s hůlkami při jídle?

Každá kultura má svá pravidla stolování a ani asijské země nejsou výjimkou. Právě naopak. Ať už kvůli dlouhému seznamu pravidel etikety nebo kvůli tomu, že jsou naše národy tak odlišné, se můžete dostat do mnoha trapných situací. S veškerým pravidly asijského stolování vás seznámíme jen těžko, máme pro vás ovšem několik nevhodných kousků, které byste s hůlkami rozhodně provádět neměli.

  • Nezapichujte hůlky vertikálně do jídla, pokud jste dojedli nebo se chcete napít. Připomínají pak vonné svíčky na pohřbech a jsou vnímány jako špatné znamení.
  • Jídlo hůlkami nenapichujte, v Asii je to považováno za neslušné.
  • Stejně nevhodné je ukazování hůlkami (na něco či někoho) nebo přisunování misek a nádobí jejich pomocí.
  • Nekřižte hůlky, i po dojedení je odložte podélně vedle sebe.
  • Ze společných mís si nabíráme jídlo vždy speciálními servírovacími hůlkami a nástroji na svůj talíř, případně můžeme použít druhý konec našich hůlek. Nikdy nesaháme do společného jídla koncem hůlek, které přišly do styku s našimi ústy.
  • Stejně tak, pokud chceme někomu nabídnout ochutnání. Vzorek svého jídla odebereme druhým koncem našich hůlek na čistý talířek.
  • Hůlky nikdy neolizujeme a nevkládáme do úst, natož abychom je používali jako párátka.
  • Neťukejte s hůlkami o stůl ani s jednou o druhou. Ve staré Číně na sebe takto upoutávali pozornost žebráci.

A pokud si svou obratností s hůlkami nejste jistí, požádejte raději o klasický příbor. Přece jen je lepší v některých situacích přiznat, že nejste až takový světoběžník, a neodcházet od stolu hladový s půlkou večeře na kravatě.

Jak jíst rýži hůlkami?

Tak tato disciplína už je pro nás Evropany doslova maturitní hůlkovou zkouškou. Malá zrnka rýže běžně zvládáme lžící nebo vidličkou.

Nezapomínejte ale, že v asijských zemích se rýže nevaří jako sypká směs, ale po uvaření má lehce lepivou konzistenci, která díky tomu drží při sobě. A vy tak nemusíte hůlkami lovit jednotlivá zrníčka.

Pokud nejste zrovna v Japonsku, které má na konzumaci rýže vlastní pravidla, nebojte se volnou rukou misku s rýží zvednout a při jídle držet blíže ke svým ústům. Nebudete pak muset vysbírávat spadanou rýži ze stolu a budete vypadat zkušeněji.

Zdroj: https://www.stamgastagurman.cz/aktualita.php?id=4056 a https://www.wikihow.cz/Jak-j%C3%ADst-h%C5%AFlkami 

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *