Patříte mezi vášnivé houbaře a přemýšlíte, co s těmi houbami, které vám zbyly? Vedle sušení nebo zavařování existuje ještě jeden efektivní způsob, jak houby uchovat i mimo houbařskou sezonu, a sice zmražení. Poradíme vám, jak správně houby zamrazit, aby neztratily na chuti ani aroma.
Mražení hub
Následující postup, jak správně zamrazit houby, můžete aplikovat na nejrůznější druhy – od hřibů, přes žampiony, holubinky, lišky, hlívy ústřičné až po klouzky. K zmrazení vybírejte pouze ty nejlepší a nejpevnější kousky a sáček nebo obal, který používáte k uchovávání vždy pečlivě zadělejte.
Před tím, než se do mražení hub pustíte, byste je měli tepelně upravit – podusit či povařit, aby neztratily svou chuť. Můžete je samozřejmě zamrazit i v syrovém stavu, nedosáhnete však tak uspokojivého výsledku.
Zmražené houby je pak nejlepší zkonzumovat do půl roku od zamrazení. Při delším pobytu v mrazáku ztrácí na své typické chuti. Některé zdroje ovšem uvádějí, že jsou zmrazené houby zcela v pořádku i po 12 měsících „u ledu“.
Jak zamrazit houby krok za krokem
Postup, jak zamrazit houby tak, aby neztratily svou přirozenou chuť a aroma se skládá z několika kroků:
- očištění hub,
- tepelná úprava hub (podušení/povaření),
- zmrazení.
Jak připravit houby na zmrazení
Před tím, než houby vložíte do mrazáku nebo se pustíte do jejich tepelné úpravy, je důležité z nich odstranit všechny nečistoty, například hlínu či jehličí. Houby opláchněte a odřízněte zanesené části.
Zbytek rozkrájejte na kousky vhodné velikosti pro vaření. Menší houby můžete ponechat i v celku.
Jak správně zamrazit houby? Klíčem je tepelná úprava
Klíčovým bodem postupu, jak správně zamrazit houby, je tepelná úprava, která zabrání znehodnocení houby. První variantou, kterou můžete k tomuto účelu využít je povaření:
- Vezměte si velký hrnec a nalijte vodu zhruba do jeho třetiny.
- Vodu lehce osolte a přiveďte k varu.
- Vsypejte rozkrájené houby a nechte 3 až 5 minut povařit.
Množství hub volte tak, aby byly všechny ponořené. Zhruba v polovině procesu houby promíchejte vařečkou. Po uplynutí času je vyndejte do cedníku a propláchněte studenou vodou. Potom je nechte okapat a vychladnout.
Druhou variantou tepelného zpracování hub před zmrazením je podušení. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, tak na másle či oleji osmahněte trochu cibulky, přidejte houby a nechte podusit 5 minut. V případě, že by se houby začaly vysoušet, je můžete podlít trochou vody.
Jak na zmrazení hub
Jakmile máte houby suché, můžete přejít k samotnému zamrazení. Naskládejte je do mikrotenových sáčků, ideálně rovnou v množství, které spotřebujete při jednom vaření, sáčky pořádně zadělejte a vložte do mrazáku.
Jak na rozmrazování hub
Ve chvíli, kdy houby vyndáte z mrazáku je nikterak nerozmrazujte, ale rovnou zapracujte do pokrmu. Rozmrazováním například v mikrovlné troubě, by se stejně jako v případě syrového zmrazení vytratila kýžená chuť.
Houby z jednoho sáčku pak vždy spotřebujte všechny najednou, nikdy byste je neměly dávat zmrazit dvakrát.
Barbora se odmala věnuje tvorbě kratších i delších textů. Ráda lidem pomáhá hledat odpovědi na otázky nejrůznější tematiky a snaží se vždy předat co nejsrozumitelnější řešení. Mimo psaní se zabývá také fotografováním a tvorbou grafiky, což jsou současně její největší koníčky.