Jak jednoduše vyklopit bábovku?

Chystáte se na svou první bábovku a obáváte se samotného finále? Nic si z toho nedělejte, bábovku se někdy nepodaří dokonale vyklopit ani zkušeným hospodyňkám. Pokud se tedy chcete dozvědět jak vyklopit bábovku z formy opravdu snadno a na co si dát při pečení bábovky pozor, máme pro vás hned několik tipů!

Základem je správná forma

Naše babičky si musely vystačit s klasickou hliněnou formou, my máme mezi moderními kuchyňskými potřebami na výběr mnohem více. Můžete si pořídit formu na bábovku s nepřilnavým povrchem, která by měla být zárukou snadného a dokonalého vyklopení. Vyvarujte se také příliš vystouplým vzorům, jehož užší části by se mohly připalovat.

Jak vymazat formu na bábovku

Pokud máme klasickou formu na bábovku, nezbude nám nic jiného než ji pořádně vymazat. Většinou jsme k tomuto kroku zvyklí použít máslo, sázkou na jistotu je však spíše ztužený tuk, který se nepřipaluje a nevadí mu vyšší teploty při pečení.

Pečlivě vymazanou formu můžeme vysypat:

  • klasicky hladkou či polohrubou moukou 
  • jemně umletou strouhankou
  • výbornou alternativou je ale také kokosová moučka – jemně strouhaný kokos. 

A pamatujte, všude, kde vám mouka či jiná sypká směs při vysypání nedrží, vzniká ideální místo, ke kterému se může bábovka při pečení doslova přilepit.

Kdy vyklopit bábovku?

Obsah trouby už vám provoněl celou kuchyni a je nejvyšší čas bábovku z trouby vytáhnout? Pak vás čeká také napínavé vyklápěcí finále. Nejdříve ale nechte bábovku chvilku odpočinout ve formě. Někdo radí 2 minuty, jiní nechávají bábovku 5 – 10 minut chladnout. Záleží především na zvolené formě, ale zlatým středem napoprvé nic nezkazíte.

Jak vyklopit bábovku?

Zkušené hospodyňky mají své dva osvědčené triky, tak se od nich nechte inspirovat a vyberte si ten, který vám bude vyhovovat.

  1. Vyklopení bábovky na kovovou mřížku – formu s bábovkou jednoduše pomalu a nízko nad mřížkou otočte a vyklopte ji na ni. Na mřížce bábovka rychle zchladne a nemusíte se bát jejího zapaření či sražení. Ozdobné kovové mřížky navíc můžete použít i jako nápadité servírování.
  2. Vyklopení bábovky pomocí talíře – je asi nejbezpečnějším způsobem. Na horní straně překryjeme bábovky dostatečně velký talířem či plochým tácem. Pomalu otáčíme formu i s tímto podkladem, na který by se nám bábovka měla sama elegantně přemístit. Pak už stačí jen zvednout formu a je to.

Co dělat, když bábovka nechce z formy

Většinou stačí s formou a zároveň i s podložkou či talířem několikrát lehce bouchnout o kuchyňskou desku a bábovka je venku.

Pokud ani tento pokus nevyšel, položte na pár minut na horkou spodní stranu formy chladnou vyždímanou utěrku a pak lehké klepnutí opakujte. Uvidíte, že se bábovka sama pomalu oddělí.

Nepovedlo se a kus bábovky zůstal ve formě? Nezoufejte a příště věnujte větší pozornost důkladnému vymazání či vysypání. I některé nepřilnavé formy časem svou nepřilnavost mohou ztrácet a přípravu tak nebudete moci podcenit ani u nich.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-spravne-vyklopit-babovku-rady-tipy.html

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *