Osvěžující chuť salátových okurek máme většinou spojenou s letními měsíci. Kromě toho, že se jedná o vynikající zeleninu, mají ale okurky také příznivý vliv na naše zdraví. Jaké obsahují vitamíny a proč jíst salátové okurky?
Co obsahuje salátová okurka?
Abychom si mohli představit, s čím vším nám může okurka pomoci, mrkneme se nejprve na její složení.
Okurka je z 90 % tvořena vodou, kromě toho ale obsahuje také:
- vlákninu
- vitamíny A, C a K
- mangan
- fosfor
- vápník
- draslík
- bór
Salátová okurka a hubnutí
Ve spojení se štíhlou linií asi známe salátovou okurku všichni. Má nízkou kalorickou hodnotu, v jedné neoloupané střední okurce o váze cca 300 gr je pouze 10 g sacharidů a z toho 1,5 g vlákniny.
Můžete ji tak konzumovat v salátech, jako přílohu nebo samostatně jako chutnou svačinku. A to zcela bez výčitek.
Salátová okurka a trávení
Další výhodou salátovek, které souvisí i s hubnutím, je vysoký podíl vlákniny, která dokáže dát do pořádku vaše trávení. Okurky urychlují metabolismus a tělo zásobí potřebnými živinami.
Dokonalý antioxidant
Okurky pomohou k vašemu snadnému detoxu. Obsahují flavonoidy, tedy antioxidanty, které účinně ničí volné radikály (ty způsobují rychlejší stárnutí buněk a způsobují srdeční či cévní choroby).
A díky snazšímu odvádění nežádoucích látek okurky pomáhají s očistou jater i ledvin – ty podporují i snižováním hladiny kyseliny močové.
Zlepšuje kvalitu pleti
Okurku můžeme pro krásnou pleť užívat vnitřně a dojít k harmonickému trávení a detoxikaci organismu, který se na naši pleti jednoznačně projeví.
Stejně tak ale můžeme okurky používat přímo na naši pleť. Dokážou naši pokožku hydratovat, zklidňují podrážděnou kůži a umí viditelně stáhnout póry.
Stačí ji jen nakrájet na tenké plátky a přiložit na pokožku, využít můžete i slupky, které se vám do některých pokrmů nemusí hodit. A pokud máte doma odšťavňovač, můžete si vyrobit i domácí okurkové tonikum pro rozjasnění pokožky.
Skvěle hydratuje
Zanedbali jste pitný režim? Jelikož je okurka z 90 % tvořena vodou, rychle vám dodá potřebné tekutiny obohacené o již zmíněné minerály a vitamíny.
Léčivá okurka na zanícenou kůži i bolavé dásně
Trpíte na ekzémy a kopřivky? Vyzkoušejte šetrnou okurkovou šťávu, která rychle zklidňuje pokožku a působí protizánětlivě.
A právě díky tomu si dokáže poradit i s menšími rankami v ústech, bolavými či zanícenými dásněmi. Také osvěží váš dech – kolečko okurky stačí na chvíli nechat v ústech, kde zlikviduje nežádoucí bakterie.
Okurka pomáhá upravit krevní tlak
Díky obsahu hořčíku, draslíku a vlákniny okurka působí příznivě i na náš krevní tlak. Dokáže jej sice při dlouhodobé konzumaci snížit, ale ve vážnějších případech odbornou pomoc lékaře nenahradí.
Zdravé kosti díky okurce
Okurka obsahuje vitamín K, který je velice důležitý pro zdraví našich kostí, a pomáhají vstřebávat vápník, který je pro kosit samozřejmě nezbytný.
Okurky bychom si tak měli dopřávat zejména ve starším věku, kdy nedostatek vitamínu K zvyšuje riziko vzniku osteoporózy.
Jak jíst okurku a kdy ji vynechat?
Okurku nezbavujte slupky! Právě v ní se ukrývá zásoba vlákniny a minerálů!
Okurky jsou obecně skvěle tolerovanou zeleninou, která nevyvolává alergie a není náročná na trávení – naopak jej jak jsme psali dokáže upravit.
Jedinou skupinou, které dělávají okurky problém, jsou žlučníkáři. Ti by ji měli konzumovat v menším množstvím a případně bez hůře stravitelné slupky.
Zdroje: https://www.zdravizone.cz/okurky-10-duvodu-proc-je-jist-a-jejich-ucinky-na-zdravi/ a https://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/salatova-okurka-a-zdravi-je-v-ni-mnoho-vitaminu-a-mineralu/
Martina se tvorbě a úpravě textů věnuje již od školy. Vystudovala ekonomické lyceum, přesto dává přednost přírodě, zahrádce a zdravému životnímu stylu. Již přes deset let funguje jako freelancer v oblasti IT a online projektů, v posledních letech však převažuje právě copywriting, který se jí stal vedle rodiny a turistiky velkým koníčkem.