Investown recenze – zkušenosti, poplatky a riziko

Investown je česká investiční platforma, která umožňuje jednoduché investování do nemovitostí v ČR. Peníze investorů se využívají k nákupu nových nemovitostí, zisky pochází z pronájmů nemovitostí.

Klíčové vlastnostiParametry
Minimální vklad500 Kč
Poplatky0%
Očekávaný dlouhodobý výnosdo 10,5 % p.a.
Další funkce
PodporaEmail a Telefon, Online chat
Možnost vybrat penízeAno
Rychlé shrnutí Investown.cz

TIP: Recenze Portu 3 měsíce zdarma – zkušenosti, poplatky a aplikace

Recenze Investown

Investown funguje na principu crowdfundingu, jedná se o tržiště kde na jedné straně jsou developeři a na druhé straně investoři. Investor může zainvestovat libovolnou částku do projektu developera a ten mu nabízí fixní výnos. Je potřeba upozornit, že investoři neinvestují přímo do dané nemovitosti ale do úvěru, který je krytý danou nemovitostí.

Platforma je určena jak začátečníkům tak pokročilým investorům a umožňuje diverzifikaci vašeho investičního portfolia. Ovládání je velice jednoduché a intuitivní díky přehledné webové i mobilní aplikaci. Velikou výhodou Investown je možnost investovat do nemovitostí bez nutnosti nakupovat celou nemovitost a řešení složité agendy ohledně nájmů, hypotéky apod.

Minimální investice do bytu je 500 korun a vložené peníze se úročí fixní částkou po dobu splatnosti, která je obvykle 48 až 60 měsíců. Díky nízké vstupní investici může mít zainvestováno do nemovitostí opravdu každý a navíc po celé České republice. Předčasné vybrání peněz je možné pouze přes prodej na sekundárním trhu za poplatek 0,9 % z prodané částky.

Recenze Investown

Díky tomu že v rámci Investown investujete do úvěrů jste ochráněni před poklesem trhů nemovitostí ale čerpáte z benefitů stabilních výnosů z nájmů. U každé nemovitosti je nutností zástavní právo a zastavované nemovitosti musí být vždy o minimálně 20 % vyšší než hodnota poskytovaného úvěru. Investoři jsou tak zajištění pro případ, kdyby cena nemovitostí poklesla.

Spolumajitelem Investownu je Seed Starter od České spořitelny. Založení účtu je rychlé a zabere vám pouze 2 minuty. Mezi velkou výhodou služby je absence poplatků, neplatíte ani vstupní ani manažerské poplatky.

Za nevýhodu se určitě dá považovat malá nabídka investičních příležitostí. Platforma si nebere poplatky.

Investown rizika

Hlavním rizikem investování skrze Investown je že nebude úvěrovaný splácet. Nicméně v tomto případě je investor krytý zajištěnou nemovitostí. Ale může se stát, že se ke svým financím dostanete až po úspěšném ukončení vymáhání a následným prodejem nemovitosti. Tím pádem se vyplacení vložené investice může prodloužit ale o peníze jako takové nepřijdete. Investown nabízí také tržiště do kterého se dostanou předčasně ukončené investice a které je také vhodné sledovat. Předčasný prodej investice na tržišti je zpoplatněn 0,9% z prodané částky.

Investown změnil politiku financování. Předchozí model byl 10% poplatek pro investory z příjmů. Nyní portál financuje náklady plně z poplatků pro developery.

Investown aktuálně čeká na vyjádření žádosti k získání licence od ČNB a žádají o novou evropskou licenci. Dále je potřeba myslet že příjmy z pronájmu podléhají 15% dani z příjmu a proto je potřeba získy z Investown zahrnout do daňového přiznání a odvést patřičnou daň.

Jak probíhá investování?

  1. Investor se zaregistruje, ověří účet a pošle platbu do své Investown peněženky
  2. Poté vybere investici, která jej nejvíce zaujala
  3. Po zainvestování se čeká až je vybrána celá částka
  4. Pokud se vybere 100% peněz potřebných na profinancování projektu – posílá investown peníze developerovi, který následně projekt realizuje a posílá nám měsíčně zisky pro naše investory
  5. Pokud nedojde k úplnému profinancování, vrací se celý obnos peněz zpátky do Investown peněženky.

Investown zajímavá čísla

  • více než 70 000 investorů
  • 1,2 mld. Kč proinvestováno

Investown Premium

Investown nabízí nadstadardní službu pro klienty, kteří mají zainvestováno alespoň v 10 nemovitostech. Těmto investorům se aktivuje tzv. investown premium ve kterém mají přístup k exkluzivním nemovitostem, které nejsou ve veřejné nabídce.

Investown vs Nákup nemovitosti

InvestownNákup nemovitosti
✅ Rychlý a jednoduchý nákup❌ Pracné a zdlouhavé
✅ Možnost investovat od 500 Kč❌ Nutná vetší počáteční investice
❌ Neinvestujete přímo do nemovitosti✅ Máte peníze přímo v nemovitosti
✅ Bez nutnosti hledání nájemníka❌ Obvykle řešíte nájemníky
❌ Nepodílíte se na růstu cen nemovitostí✅ Těžíte s růstu ceny nemovitostí
✅ Neřešíte opravy, údržbu❌ Opravy, údržba, pojištění a další náklady
✅ Pro všechny investory i drobné❌ Pro investory s kapitálem
Srovnání Investown vs klasický nákup nemovitosti

Investown historie

Investown je český startup provozovaný firmou Investown Technologies s.r.o založenou v roce 2019. Samotná služba byla spuštěna až v roce 2021 a velice brzy získala investici od Seed Starter od České spořitelny a  Lighthouse Ventures. Firmu založili Alan Pock a Filip Suk.

Investown poplatky

Investown má jednoduchou strukturu poplatků a mezi hlavní příjmy společnosti jsou poplatky od developerů, ze kterých je financován chod společnosti. Všechny poplatky najdete zde.

  • Vstupní poplatek: 0 %
  • Manažerský poplatek: 0 %
  • Prodej investice na sekundárním trhu: 0,9% z prodané částky

Investown mobilní aplikace

Investown nabízí přehledné mobilní aplikace pro platformy iOS a Android.

Jak založit účet na Investown

1.Přejděte na web Investown a klikněte na tlačítko Registrovat se – vyplňte základní údaje a ověřte email a telefon

blank
1.Přejděte na web Investown a klikněte na tlačítko Registrovat se – vyplňte základní údaje a ověřte email a telefon
blank
1.Přejděte na web Investown a klikněte na tlačítko Registrovat se – vyplňte základní údaje a ověřte email a telefon
blank
1.Přejděte na web Investown a klikněte na tlačítko Registrovat se – vyplňte základní údaje a ověřte email a telefon
blank
1.Přejděte na web Investown a klikněte na tlačítko Registrovat se – vyplňte základní údaje a ověřte email a telefon

2.Budete přihlášení do svého zákaznického účtu poté klikněte na Dokončit ověření

blank
2.Budete přihlášení do svého zákaznického účtu poté klikněte na Dokončit ověření

3. Vyplňte vícekrokový dotazník s vašimi osobními údaji

blank
3. Vyplňte vícekrokový dotazník s vašimi osobními údaji

4.Pro dokončení registrace je potřeba ověřit vaši totožnost a převést první platbu

blank
4.Pro dokončení registrace je potřeba ověřit vaši totožnost a převést první platbu

6.Nabídka investic – u každé investice vidíme roční výnos, délku investice, poměr zástavy LTV a počet aktivních investorů.

blank
6.Nabídka investic – u každé investice vidíme roční výnos, délku investice, poměr zástavy LTV a počet aktivních investorů.

6.Detail investice – v detailu se pak dozvíte všechny důležité detaily a popis nemovitosti včetně fotografií

blank
6.Detail investice – v detailu se pak dozvíte všechny důležité detaily a popis nemovitosti včetně fotografií

Investown kontakty

Investown zkušenosti

Na Google.com má firma 4,3 hvězdiček z 5 a celkem 132 recenzí.

Před registraci bylo spoustu volných příležitostí kam investovat peníze. Po registraci a vložených peněz byly všechny nemovistovisti již plné. Toto se už děje třetí den. Hlavně, že mi neustále posíláte email, že mám investovat svoji hotovost. A že si mám vybrat z desítek nemovitostí. Ale z jakých, když jsou všechny plný? Aspoň se příště přesvědčte než začnete rozesílat emaily. Během 3 týdnů se objevila jen jedna nabídka. Není z čeho vybírat. Určitě nedoporučuji. Na Tržišti se za celé tři týdny žádná nabídka neobjevila. A kromě novinky živého vysílání se zakladatelem Investownu se tam žádná novinka neobjevila.

Tomáš

Přes platformu jsem před pár lety investoval zejména kvůli možnosti kdykoliv vybrat svůj vklad do 72 hodin, jak bylo původně slíbeno. Investown však v průběhu investice upravil obchodní podmínky. Nyní mám veškeré investované prostředky zablokované bez možnosti vybrání. Vyjádření od podpory je takové, že není možnost prostředky ze „starších“ investic vybrat dříve, než se jim podaří prodat nemovitosti, kterých se investice týkají. Tento stav již trvá řádově několik měsíců bez jakýchkoliv informací ze strany Investownu. Mezi tím jsou na platformě hojně propagovány investice nové. Z výše zmíněných důvodů společnost rozhodně nedoporučuji. Jednání společnosti na mě nepůsobí důvěryhodně a změna obchodních podmínek v průběhu investice mi přijde jako nehoráznost.

Lukáš K.

Investown zkouším teprve pár měsíců, čili z dlouhodobého hlediska se ještě nemohu vyjádřit. Jsem malý investor, takže mě na oslovila zejména přehlednost aplikace, kterou začínající investoři určitě ocení, dále jednoduché podmínky, kterým snad každý porozumí, adekvátní poměr zisk / rizikovost. Myslím si, že Investown je velmi srovnatelný se Zonky a funguje podobným způsobem (na základě uživatelských půjček). Proto je tam taky tak krátká doba investic ze kterých plyne zisk – doba se pohybuje orientačně od 13-60 měsíců. Zisk chodí na (Investown )účet opravdu každý měsíc. Trochu mi chybí možnost vidět nějaké podrobnější měsíční reporty, ze kterých by bylo jasné zda procentualni část zisku z jednotlivých investic opravdu odpovídá. Dále oceňuji možnost investic od 500 Kč a možnost stát se premium investorem již po 10 investicích do různých projektů. Dále se mi líbí nízký poplatek za prodej investice. Malinko mi vadí delší čekací doba pro prodej investic. Na rozdíl od Zonky, kdy se prodávané investice okamžitě zobrazili na tržišti, na Investown je tato doba delší a prodej investice může trvat delší dobu (tyden – měsíc) . Rozhodně tedy Investown není alternativou pro nějaky spořící účet, kde při předčasném ukončení smlouvy se k penězům dostanete ihned. Dále je to určitě i otázka poptávky, zda o propuštěnou investici budou mít zájem další investoři +úroky stoupají, myslím si, že bude problém prodat starší a rizikovější investice s nízkým úrokem. Doporučuji rozhodně jako alternativu k sporicim účtům, avšak pro lidi, co nepočítají s možností okamžitého výběru peněz v případě nouze. Co se týče investic a zkušenějších investorů, věřím, že v oblasti fondu a akci najdou lepší zhodnocení, které by se snad i mohlo vyrovnat z dlouhodobého hlediska inflaci. Investown bych považovala za výhodnější alternativu spořícího účtu s lepším úrokem a nízkou rizikovostí (samozřejmě, jako všude , rizikovost zde je).

Alexandra P.

Na Facebook.com a Firmy.cz má společnost pouze jednotky hodnocení.

Podle mě zlatá střední cesta, jak zajímavě investovat, ale zároveň neriskovat, že o peníze přijdu. Pravidelně investuji a každý měsíc mi přijde zisk, který můžu znovu použít, supr projekt.

Patrik P. z firmy.cz

Investown na zacatku sliboval naprosto ferove jednani a transparentnost. Jsem investorem docela od zacatku-sice ne co do velikosti kc,ale do velikosti bytu,domu.mam i nejake ohodnoceni „PREMIUM“,kde oni-pan Pock- rika,ze jste duleziti a ze vy mate priviligeia??!! Kdyz na zacatku davali 3-4% a na cca 36 mesicu,tak nabidky chodili porad…a ted,kdyz davaji 9.%,tak mam tu zkusenost,ze posilaji nabidky,jen,tem,kteri maji tkzv.nabito v penezence!!?? JE TO NAPROSTA ZLOVŮLE A DISKRIMINACE-POSILAJI MAIL S INVESTICI,JEN KOMU CHTEJI.. A PRITOM JSTE CLENEM-INVESTOREM..A JE JENOM NA VAS,JESTLI CHCETE VLOZIT PENIZE.!!!

VL z firmy.cz

Biometrika ok, notifikace super, přehledy jasný a stručný. Dávám 5 hvězd.

Jesus Marcel V. z Facebook.com

Nejčastější dotazy

Co je Investown a jak funguje?

Investown zpřístupňuje zisky z investic na realitním trhu všem bez nutnosti mít na účtě miliony. Aplikaci jsme vytvořili, aby měl každý možnost si vytvořit pasivní příjem. Investown je online platforma s investičními úvěry do nemovitostí. Stačí si vybrat z nabízených nemovitostí a investovat online už od 500 Kč.

Jaké jsou očekávané zisky?

Dlouhodobě se zisky pohybují mezi 4-6% p.a. Aktuální zisky u nových projektů se pohybují kolem 10 % p.a., záleží na investici, kterou si vyberete.

Jaká je minimální investiční částka?

Investovat můžete již od 1 Kč.

Jaké jsou poplatky na Investown?

Investown má jednoduchou strukturu poplatků. Poplatek za vložení peněz a manažerský poplatek je 0%. V případě předčasného prodeje na sekundárním trhu je poplatek 0,9%.

blank

Investown je česká investiční platforma, která umožňuje jednoduché investování do nemovitostí v ČR. Peníze investorů se využívají k nákupu nových nemovitostí, zisky pochází z pronájmů nemovitostí.

Výhody
  • Jednoduché investování již od 500 Kč
  • Vysoké a fixní zhodnocení až 10,5% p.a.
  • Investováni přímo v Kč
  • Přehledná mobilní aplikace
  • Jednoduchá a přehledná platforma
  • Investice do úvěru zajištěných nemovitostí
  • Peníze z nájmu každá měsíc na Investown účet
  • Bez vstupního poplatku
Nevýhody
  • Poplatek 0,9% za předčasný prodej investice
  • Poplatek z příjmu 10%
  • Bez licence od ČNB
  • Potřeba odvést daň z pronájmu 15%
  • Nepřehledná struktura projektu
  • Bez participace na růstu cen nemovitostí

TIP: Nejlepší investiční platformy – srovnání a recenze

5/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *