Recepty z jarních bylinek pro zdraví. Jak využít jitrocel, pampelišku, nebo kopřivu?

Jaro je časem rašící a pučící zeleně. Kromě oblíbených květin však země vydává i mnohé léčivé poklady v podobě bylinek. Jak používat ty nejběžnější a k čemu se nejlépe hodí?

Všeobecně platí, že nejmladší lístky většiny bylin v sobě obsahují i nejvíce účinných látek. Není divu – čerpají totiž ze zásob, které měla rostlina uložené na zimu. Navíc bývají sladší a ne tak tuhé, takže je lze bez potíží použít třeba i do salátů. Obsah hořčin a tříslovin v nich vlivem slunečního záření narůstá až později. A to až do té míry, že leckdy nejsou konzumovatelné vůbec (to platí například pro kopřivy). Se sběrem jarních bylin byste tedy rozhodně neměli váhat.

Kopřiva pomůže s detoxikací

Tradiční bylinkou sbíranou na jaře je kopřiva dvoudomá (Urtica dioica). Velmi podobné účinky má však i kopřiva žahavka (Urtica urens), takže nezáleží na tom, která vám nakonec skončí v košíku. Je ceněna především pro své diuretické a detoxikační účinky a kromě toho je také zdrojem mnoha cenných nutrientů – například vitaminu E, provitaminu A a mnoha minerálních látek. Díky fenolovým kyselinám pak skvěle regeneruje organismus, stimuluje krvetvorné a trávicí procesy a posiluje imunitu. A jak ji užívat?

Recepty z mladých listů kopřivy

Nejčastěji se připravuje čaj nebo lépe řečeno nálev z mladých listů. Používá se jedna lžička čerstvých listů na 250 ml horké vody (listy je třeba nechat 10 minut louhovat pod pokličkou). Nálev by se měl pít 2krát až 4krát denně a to v množství 100 až 200 ml. Přestávku je nutné udělat po 2 týdnech užívání.

Velmi účinná je také čerstvá kopřivová šťáva. Ta se obvykle připravuje v odšťavňovači nebo mixéru, do kterých se vkládají dobře omyté stonky a listy. Užívá se 35 ml 3krát denně, opět s přestávkou po dvou týdnech.

Na nejrůznější onemocněních trávicího traktu se pak skvěle uplatňuje i kopřivový sirup. Při jeho přípravě je nutné svařit 125 ml čerstvé kopřivové šťávy se 125 g cukru. Vaří se, dokud nezíská konzistenci sirupu. Užívá se po lžičkách (nanejvýš 60 ml denně).

Pro růst vlasů je pak vhodný lihový extrakt. Pro jeho přípravu budete potřebovat nasekané čerstvé listy kopřivy. Ty smíchejte v poměru 1:3 s kvalitním alkoholem. Výslednou řidší pastou jednou týdně potírejte pokožku hlavy, nechte 30 minut působit a poté smyjte.

Kopřivu je také možné přidat do nejrůznějších receptů. Hodí se do polévek, do jarních nádivek nebo upravená jako špenát. Kopřiva není vhodná pro těhotné ženy a pro osoby, trpící onemocněním jater nebo ledvin.

Pampeliška vyčistí organismus a podpoří játra

Dříve byla v herbářích obvykle uváděna pampeliška nebo také smetánka lékařská (Taraxacum officinale (L.). dnes víme, že pampelišky smetánky (Taraxacum sect. Taraxacum Kirschner et al.) nejsou jediným druhem, ale rozsáhlou skupinou apomiktických druhů z rodu pampeliška. Na jejich léčivých účincích to však nic nemění. V lidovém léčitelství se uplatní listy, květy i kořeny, které lze sbírat od jara až do podzimu. Působí močopudně, čistí tělo od toxinů a pozitivně ovlivňují zdraví cév.

Recepty z pampelišek

Základním používaným receptem je nálev. Připravuje se ze 2 polévkových lžic čerstvých listů nebo 3 polévkových lžic květů a to vždy na 2 sklenice vroucí vody. Bylinky je nutné louhovat 10 minut. Hotový nálev se poté popíjí 3 až 4krát denně v množství asi 100 ml na jednu porci.

Pro použití v pozdějších měsících roku lze čerstvé listy a květy nahradit tinkturou. Používá se jeden díl čerstvých části bylinky na 4 díly kvalitní vodky. Minimální doba louhování je 2-3 týdny. Poté se tinktura scedí a užívá 3 až 4x denně v množství 10 ml, tedy asi 2 čajové lžičky.

Léčivý jitrocel platí na infekce i záněty

V zásadě je možné sbírat dva druhy jitrocelů: jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata) a jitrocel větší (Plantago major). První druh má užší a špičaté listy, druhý nabídne spíše okrouhlé a oválné. Léčivé jsou však oba, takže nezáleží na tom, který druh si do košíku nasbíráte. Listy jitrocele urychlují hojení ran, zvyšují odolnost organismu (zejména proti infekcím) a tlumí kašel. Působí i na zdraví cest dýchacích a skvěle pomáhá i při léčbě vředů.

Recepty z jitrocele

Základním receptem je opět nálev. Na něj se používá 1 lžíce čerstvých listů, spařená sklenicí vroucí vody. Vše se nechá 10 minut vylouhovat a nakonec se nálev přecedí. Užívá se 4krát denně po 200 ml.

Velmi účinný je také odvar z kořenů. Na ten budete potřebovat 4 polévkové lžíce sušeného kořene. Ten zalijte 300 ml studené vody, povařte 5 minut (počítejte od dosažení doby varu) a pijte každé 2-3 hodiny po 50 ml. Možné je i schéma užívání 4krát denně po 100 ml.

Velmi rychlým a přitom účinným receptem je také jitrocelový sirup.

Natrhané listy jitrocele se nakrájí asi na dva centimetry široké proužky. Následně se navrství do sklenice ve výšce asi 3 centimetrů. Tuto vrstvu je třeba důkladně zasypat třtinovým cukrem (minimálně ve výšce 1 cm). Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechnu bylinku. Horní vrstva musí být vždy cukr. Poté bylinku zatižte a nechte 3 měsíce zrát na suchém a tmavém místě. Po této době je sirup hotový. Obsah je třeba slít a přecedit přes plátno. Výsledná tekutina se povaří až do konzistence sirupu. Užívá se 1 polévková lžíce 3krát nebo 4krát denně (děti užívají ve stejné frekvenci pouze 1 čajovou lžičku).

Zdroj: https://bylinkopedie.cz/jitrocelovy-sirup/, https://bylinkopedie.cz/kopriva-zahavka/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Pampeli%C5%A1ky_smet%C3%A1nky

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *