Jak motivovat dítě ke čtení knih?

Některé děti jako by se snad narodily s knihou v ruce, jiné si trpělivost ke čtení budují velice pomalu. Ať už je na tom vaše ratolest jakkoliv, správná motivace ke čtení není nikdy na škodu. Proto jsme pro vás připravili hned 10 tipů, jak motivovat dítě ke čtení hravě a efektivně.

1) Čtení začíná už od kolébky

Už od začátku našeho života hraje čtení důležitou roli. Přestože vám miminko nerozumí, při čtení pohádek ho uklidní vaše přítomnost, klidná intonace a i ti nejmenší se rádi před spaním zaposlouchají do vašeho hlasu.

Děti si tak v rámci denního řádu navíc automaticky osvojí čtecí rituál před spaním. Po pohádce na dobrou noc budou zkrátka jasně vědět, že už se další zábava konat nebude.

2) Buďte čtenářským vzorem

Stejně jako u dalších aktivit, také u čtení platí, že děti rády napodobují chování rodičů. Pokud vás tedy občas uvidí s knihou, budou brát čtení jako příjemnou volnočasovou aktivitu a ne jen školní povinnost. 

Tip: 10 nejlepších knih: Detektivky a thrillery

3) Nechte výběr knihy na dětech

Ať už se chystáte pro další tituly do knihovny nebo knihkupectví, vezměte dítě s sebou. Knihu, kterou si samo vybere, bude číst s větší chutí. Ať už to bude klasická pohádka nebo třeba moderní komiks. Každý přečtený řádek se totiž počítá.

4) Zajímejte se o přečtené knihy

Nejen, že bude mít dítě radost z vašeho zájmu, ale s nadšením vám určitě povypráví vše, co ho na knize zaujalo. Vy tak navíc získáte skvělou příležitost, jak zjistit, zda dítě čtenému textu skutečně rozumí.

5) Společné čtení

Stejně jako jste dříve dětem předčítali, můžete stále v tradici před spaním pokračovat. Ve čtení se můžete střídat, pomáhat dítěti s lepším pochopením textu, trénovat hlasité čtení… A nebo si s těmi většími prostě jen zalezte pod peřinu každý se svou knihou a vychutnejte si společnou chvilku klidu.

6) Doplňte čtení poslechem audio knih

Čeká vás společný úklid dětského pokoje nebo hodinka klidného hraní bez televize? Pusťte si audio knihu se zajímavým dětským žánrem. Dítě si tak naposlouchá ukázkové čtení, osvojí si správnou intonaci a třeba ho příběh zaujme natolik, že si jej rádo přečte i samo.

7) Nenuťte – motivujte

Pokud doma nemáte zrovna náruživého čtenáře, zapomeňte na příkazy a tresty. Pokud si má dítě ke knihám vybudovat láskyplný vztah, poslouží vám lépe cílená motivace. Je jen na vás, zda zavedete systém odměn za každou přečtenou knihu nebo celkový počet stran.

8) Spojte čtení se zážitkem

Chystáte se s rodinou na výlet? Nepodceňte přípravu a sežeňte literaturu, která s ním tematicky souvisí. Při výletu na hrad najděte historické příběhy nebo pověsti o místních strašidlech, po návštěvě muzea si zase přečtěte zajímavosti o dinosaurech.

Tip: Zaklínač knihy – správné pořadí i doplňující tituly

9) Nechte děti pomáhat

Pomáhá vaše dítko rádo ostatním? Ukažte mu, že číst nemusí jen pro svou odměnu, hezkou známku nebo radost rodičů. Díky projektu Čtení pomáhá může dítě udělat dobrý skutek pro ostatní. Jednoduše si zde vyberete knihu a po jejím přečtení zodpovíte několik otázek, které se jí týkají. Pokud to dítě zvládne bez chybičky, získá 50,- Kč, které může rozdělit mezi aktuální charitativní projekty.

10) Vybírejte knihy, které pokračují

Pokud malého čtenáře kniha skutečně zaujme, rád si určitě přečte i její další díly. Vybírejte tak knihy, které tvoří ucelenou sérii. Skvěle ovšem fungují také interaktivní knihy, ve kterých musí čtenář – třeba na konci každé kapitoly – plnit nejrůznější úkoly nebo v rámci čtení řešit záhady a rébusy.

Tip: Nejlepší dobrodružné filmy pro děti

Zdroje:  https://perpetuum.cz/2019/06/10-tipu-jak-motivovat-dite-ke-cteni/ a https://www.svetgramotnosti.cz/Clanek/19/jak-motivovat-mlade-ctenare 

5/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *