Co je binární kód a dvojková soustava?

co je binární kód

Binární kód a dvojková soustava patří mezi nejzákladnější pojmy informatiky. Prozradíme vám, co si pod nimi představit i k čemu slouží.

Co je binární kód?

Binární kód je jazyk počítačů, který slouží k ukládání digitálních informací. Informace uložená v binárním kódu se skládá z jedniček a nul a je určena k dalšímu zpracování procesorem. Jedničky a nuly zde symbolizují stav logického výroku nebo napětí, přičemž jednička znamená klad a nula zápor.

Převod vstupních dat na jedničky a nuly zajišťuje kódování, případně dekódování, které probíhá podle specifických pravidel. Například v případě textu k tomuto účelu slouží znakové sady, což jsou v podstatě tabulky, ve kterých je umístěn kód pro jednotlivé znaky (například písmena) a jejich vyčíslení v binárním kódu. Díky tomu počítač rozumí vstupním datům z klávesnice.

Co je binární soustava?

K vyčíslení binárního kódu slouží binární neboli dvojková soustava. Do dvojkové soustavy spadají všechna čísla, která jsou mocninou čísla dva, přičemž platí, že každé následující má dvojnásobnou hodnotu předcházejícího – například 4, 8, 16, 32, 64, … Tuto číselnou soustavu používají všechny systémy na bázi počítače. 

5/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *