Ať už se chystáte na rande do italské restaurace nebo si chcete jen rozšířit své kulinářské obzory, věřte tomu, že gnocchi to rozhodně nekončí. Italská kuchyně nabízí celou řadu specialit, které milujeme, ale stejně tak má v zásobě mnoho výrazů, kterým nerozumíme anebo je špatně vyslovujeme. Tak si s námi projděte alespoň ty základní…
Začneme populárními těstovinami. Jak vyslovovat Gnocchi už víme. Co se výslovnosti týče, patří k těm jednodušším motýlci Farfalle [farfale], spirálkové Fusilli [fusili] nebo známé pláty Lasagne [lasaně].
Mezi méně známé mohou patřit široké nudle Fettucine [fetučíne] nebo například italská kolínka Chifferi [kiferi].
Spousta z nás ovšem neví, jak vlastně správně přečíst Tagliatelle [taljatele] nebo velice populární Spaghetti [spageti].
A právě těstoviny si můžete dát v úpravě s česnekem a olivovým olejem jako Aglio e olio [alijo e olijo] nebo jen se špenátem – Spinaci [spinači] – či rajčaty – Pomodoro [pomodoro], které jsou sypané parmazánem – Parmigiano [parmidžano].
Pro gurmány bude jistě připravená Pancetta [pančeta], tedy italská slanina z vepřového boku, nebo sušená vepřová šunka Prosciutto [prošuto].
Jako sladká tečka vás nadchne smetanová Panna Cotta [pana kota]. A u dezertu pozor na zmrzlinu, tedy Gelato [dželato], a zejména pak na tu lahodnou smetanovou s kousky čokolády – Stracciatella [stračatela].
Zdroje: https://ochutnejtesvet.cz/italske-gnocchi/ a https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/trapas-v-restauraci-naucte-se-vyslovovat-italska-jidla.A130308_111731_dobra-chut_mc
Martina se tvorbě a úpravě textů věnuje již od školy. Vystudovala ekonomické lyceum, přesto dává přednost přírodě, zahrádce a zdravému životnímu stylu. Již přes deset let funguje jako freelancer v oblasti IT a online projektů, v posledních letech však převažuje právě copywriting, který se jí stal vedle rodiny a turistiky velkým koníčkem.