Jak naučit dítě na nočník?

Chození na nočník je zásadní mezník ve vývoji každého dítěte. Mnoha z nich se však nočník, a později toaletu, za původní plíny příliš zaměnit nechce a spousta maminek pak hledáte způsoby, jak dítě na nočník naučit. Pokud mezi ně patříte i vy, tak zkuste naše tipy.

Kdy naučit dítě na nočník?

Nabízí se otázka, kdy dítě na nočník začít učit. V minulosti se k těmto snahám rodiče ubírali takřka od narození miminka. Doktoři a další odborníci se ovšem shodují na tom, že by dítě s nočníkem nemělo začínat, dokud na to nebude samo připraveno. Nejdříve však v osmnácti měsících.

Ze širšího hlediska je vhodné začít dítě učit na nočník mezi 2–3 rokem. Je však zcela běžné, že si dítě odvykne plín až ve čtyřech nebo pěti. Nedá se tedy jednoznačně určit věkové rozmezí dítěte, jako spíš znaky, kterými se ratolest projevuje:

  • dítě by se už mělo zvládnout samo posadit a pohybovat,
  • už by mělo alespoň částečně ovládat svůj močový měchýř – pleny zůstávají déle čisté,
  • dítě by mělo být schopné ukázat na část těla, kterou slovně označíte,
  • dítě by mělo být schopné samostatně plnit jednoduché úkoly.

A také by si mělo zvládnout samo svléknout a obléknout kalhoty – abyste se vyhnuli situaci, kdy si kvůli vaší nepřítomnosti nestihne na nočník dojít, což by ho mohlo odradit. Dítě by zkrátka mělo být už alespoň částečně samostatné, vnímat své vylučování a zvládnout na něj upozornit. No a jak tedy dítě na nočník naučit?

Jak naučit dítě na nočník?

Začněte motivační složkou. Dítě by se pro to, aby začalo chodit na nočník, musí rozhodnout samo. Zkuste ho nočníkem zaujmout. Vysvětlit mu, jak funguje, případně ho zapojit do výběru konkrétního modelu. K pochopení, jak a k čemu nočník slouží, zkuste použít třeba panenku a celý proces na ní demonstrovat.

Poměrně osvědčenou metodou je pak usazení na klasickou toaletu, které může dítěti dodat potřebné sebevědomí – začne si připadat jako dospělí a bude se je snažit dále napodobovat. Můžete také zkusit svou ratolest zapojit do celého procesu a nechat ji pomáhat například s vyléváním nočníku.

Během prvních pokusů o naučení dítěte na nočník mu nechte nasazené kalhoty. Díky tomu si na nočník zvykne a bude ho brát jako přirozenou součást svého života. Ve chvíli, kdy s některým z postupů, jak naučit dítě na nočník, započnete, ho ničím nepřerušujte. Nedávejte tedy svému potomkovi plenu ani na cestách a v podobných situacích.

Jak naučit dítě na nočník za tři dny?

Před tím, než dítě začnete na nočník učit, si začněte připravovat terén. Nechce ho, aby si zvyklo na pohyb bez pleny. Po domě ho nechte chodit od pasu dolů nahé a venku mu zkoušejte oblékat kalhoty bez spodního prádla. Jakmile dítěti vysvětlíte, jak se to s tím nočníkem má, tak začněte přemýšlet nad jeho umístěním.

jak naučit dítě na nočník když nechce
Zdroj: Pixabay

V začátcích je dobré mít k dispozici hned několik nočníků a rozmístit je do všech místností bytu či domu. Na noc potomkovi stále dávejte plíny. Na nic nespěchejte a nechte věcem přirozený průběh.

Veškerá vaše pozornost by měla být věnována dítěti. Nechte ho, ať se s plenou jaksepatří rozloučí – vyhodí ji do koše a uvědomí si, že ji vlastně nepotřebuje. Po snídani, večeři i pití během dne dítě položte na nočník, aby si vytvořilo rutinu a začalo ji samo vyhledávat.

Jak naučit dítě na nočník, když nechce

Výše uvedený popis, jak naučit dítě na nočník, opakujte po dobu tří dní. Pokud postup nezabere, tak nepropadejte panice. Hlavně se na dítě nerozčilujte a nekřičte. Naopak ho pochvalte, kdykoli se mu na nočník podaří dojít, případně ho i něčím odměňte.

Snažte se netlačit na pilu a dítě příliš nevyděste. Celý proces dítěti zjednodušte, neoblíkejte mu kalhoty složité na svlékání a experimentujte s umístěním nočníku. Uvidíte, že jakmile bude vaše ratolest připravená, tak se sama o nočník přihlásí.

5/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *