Plot twist – co to je?

Když se řekne plot twist, dost možná byste očekávali nějaký architektonický prvek – nic však nemůže být vzdálenější pravdě. Ve skutečněji jde o pojem, s nímž se už někdy setkal každý čtenář knih nebo milovník filmů a seriálů – jen o tom nejspíš dosud nevěděl.

V zásadě jde o pojem pocházející z angličtiny, který bohužel nelze přenést jednoduše do češtiny. Bude tedy nejjednodušší se ho přidržet a pouze ho vysvětlit.

Plot twist – co to je

Plot twist je literární či dramatický prvek, který představuje neočekávanou změnu ve vývoji děje nebo ve směru příběhu. Jedná se o moment, kdy se stává něco, co čtenář nebo divák předtím nečekal, a co mění povahu nebo rozuzlení příběhu.

Plot twist často slouží k vytvoření napětí, překvapení nebo emocionálního dojmu u publika. Může rozvíjet postavy, odkrývat jejich motivace nebo odhalovat skryté informace, které mají zásadní dopad na děj.

TIP: 10 nejlepších knih: Detektivky a thrillery. Vybírali jsme je podle několika kritérií: čtenosti, prodejních čísel v neposlední řadě i podle hodnocení

Kde se používá plot twist?

Plot twist je oblíbeným prvkem ve filmech, knihách a televizních seriálech a často vytváří nezapomenutelné zážitky pro diváky a čtenáře.

Plot twist – jakou má v díle funkci?

Plot twist může být zásadním zvratem v příběhu, který odhalí neočekávanou informaci, událost nebo identitu postavy. Tento zvrat může změnit interpretaci děje a mít dopad na celkový vývoj příběhu. Plot twisty jsou často používány k vyvolání napětí, překvapení nebo emocionálního efektu u publika.

TIP: Patrik Hartl seznam knih. Po kterých se v současné době vyplatí sáhnout?

Plot twist – konkrétní příklady

Plot twisty se často objevují v thrillerových nebo mysteriózních příbězích, ale mohou se vyskytnout i v jiných žánrech. Dobře známými příklady jsou například film „The Sixth Sense“ (Šestý smysl), ve kterém se na konci odhalí (pozor, nyní následuje spoiler), že jedna z hlavních postav je ve skutečnosti mrtvá, nebo kniha „Gone Girl“ (Zmizelá), kde se zjistí (opět spoiler), že zmizelá manželka vytvořila velmi komplexní plán, jehož prostřednictvím se snaží pomstít svému manželovi.

Plot twisty se používají k udržení diváckého zájmu a překvapení. Mohou také vyvolat diskuse a spekulace mezi čtenáři a diváky, kteří se snaží odhalit nebo interpretovat vývoj příběhu.

Zdroj: https://www.poradte.cz/skola/17744-vyznam-plot-twist.html, https://nerdfix.cz/porad/top5/nejtrapnejsi-plot-twisty-vubec-6mwfdx

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *