Babské rady na plíseň nehtů – zbavte se jí za týden

Děsí vás okamžik, kdy si budete muset sundat ponožky? Nevěšte hlavu, nehtová plíseň není žádným tabu a téměř čtvrtina populace s ní má či měla co do činění. A my vám navíc přinášíme užitečné tipy, jak bojovat s plísní nehtů a jak se jí podle našich babiček jednou pro vždy zbavit. Plíseň nehtů zabijete za 1 týden je to snadné.

Co je nehtová plíseň a jak ji poznat?

Občas si z bazénů nebo wellness víkendů můžeme přivézt nechtěný suvenýr. Je jím nehtová plíseň neboli onychomykóza. Ta obvykle začíná na palci u nohy, resp. na jeho nehtu, který po napadení plísní zežloutne, zhrubne a může se i drolit nebo praskat.

S léčbou začněte hned

Stejně jako každá mykotická kožní infekce, se i plíseň na nehtech umí velmi rychle šířit svými výtrusy. A jelikož jsou prsty na nohou v ponožce neustále spolu a mají tam ideální vlhkost i teplotu k množení, plíseň ráda a bez otázek přeskočí i na vaše další nehty. Rozšířit se pak může i na chodidlo a následně i na další části těla nebo nehty na rukou.

Jak předcházet plísni na nehtech

Pokud už jste s plísní nehtů měli tu čest, asi tušíte, že prevence bude lepší než samotné řešení mykózy. Co tedy kožní lékaři doporučují?

  • Ve veřejných wellness, bazénech či sprchách noste vlastní žabky, pantofle či jiné přezůvky, kdekoliv to jen půjde.
  • Pořiďte si prodyšnou obuv, doma a – pokud je to možné – v práci noste přezůvky s otevřenou špičkou.
  • Vsaďte na kvalitní ponožky z přírodních materiálů nebo s obsahem antibakteriálního stříbra.
  • Dbejte na pravidelnou hygienu chodidel a vždy je důkladně usušte před nazutím ponožek či obuvi.

Obuv občas vydezinfikujte a ponožky perte při vysokých teplotách.

Větší riziko pro vznik plísně nehtů ovšem mají lidé trpící cukrovkou nebo osoby s poruchami prokrvení dolních končetin oslabenou imunitou.

Babské rady na plíseň nehtů – plíseň nehtů zabijete za 1 týden je to snadné

Že je mykóza na nehtech dlouhodobým problémem, potvrzují už zkušenosti našich babiček, které si museli poradit bez kožních přípravků z lékárny.

Máme pro vás 5 osvědčených tipů na domácí léčbu plísně na nehtech:

Bylinné koupele

Stačí odvar některé z bylinek či jejich směsi, ve kterém si budete nohy pravidelně máčet. Pomoci by měl rozmarýn, sléz nebo lichořeřišnice. Často je ale používán také tymián, šalvěj nebo březová a dubová kůra. Od věci není vyzkoušet ani léčivou dobromysl – tedy oregano nebo asijskou kurkumu.

Vnitřní léčba

Stejně jako u každého onemocnění a zejména, pokud se často opakuje, můžeme hledat problém také uvnitř našeho organismu. Jak jsme naznačili, jsou plísně nehtů často spojovány s cukrovkou, ale také s nemocemi močového ústrojí nebo oslabenou imunitou. Pomoci tedy může také doplnění vitamínů nebo posílení imunity.

Při onychomykóze spojené s močovými problémy jsou doporučovány také tinktury z lichořeřišnice, které vám pomohou pročistit celé močové ústrojí.

Šťáva z cibule

Skvělý pomocník při lámání a lepivosti nehtů, který si poradí i s plísněmi. Nehty potírejte několikrát denně. Nevýhodou je jen nepříjemná vůně.

Česnek utřený se solí

Nastrouhejte česnek nebo jej prožeňte lisem, smíchejte se solí a tuto směs (kterou můžete po dobu několika týdnů bez obav skladovat v lednici) aplikujte na místo, které poté překryjete náplastí. Nechte působit ideálně okolo jedné hodiny a každý den opakujte, dokud plíseň zcela nezmizí.

Koupel z hypermanganu nebo jablečného octa

Dopřejte svým nohám horkou koupel s příměsí jablečného octa nebo hypermanganu. Ovšem u něj si dejte pozor na správné dávkování! Voda s rozpuštěným hypermanganem by měla mít opravdu jen světle růžovou barvu. Pokud dojdete k výrazným odstínům, řeďte dříve, než do ní nohy dáte, mohli byste si ošklivě popálit pokožku.

Plíseň nehtů na rukou

… nebývala až tak častou variantou. V posledních letech však počet postižených touto nevzhlednou infekcí přibývá zejména mezi ženami. Na vině jsou zejména umělé nehty, které při nesprávné aplikaci nebo při odrůstání a odchlipování tvoří pro vznik plísně ideální podmínky.

Prostor mezi vlastním a umělým nehtem nedýchá, nemůžete jej po umytí vysušit a často nakonec pomůže pouze odstranění umělých nehtů a následná péče, která určitě nezahrnuje jejich další aplikaci.

Zdroj: https://www.bylinkovo.cz/plisen-nehtu-babske-rady/  a https://www.ireceptar.cz/zdravi/jak-se-zbavit-plisne-na-nehtech-bez-chemie.html

4.1/5 - (26)

Zkušenosti “Babské rady na plíseň nehtů – zbavte se jí za týden

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *