Zažili jsme to několikrát všichni. Chceme připravit výborný oběd, ale nůž, který byl ještě nedávno nový, si neporadí ani s překrojením rajčete, natož aby dokázal naporcovat steaky ke grilování.
Máme pro vás několik tipů, jak nabrousit nůž bez brousku nebo jak naopak brousek na nože správně používat …
Kdy je potřeba nabrousit nůž?
Zda je nůž ostrý, můžete otestovat velmi jednoduše. Vezměte list papíru přidržte jej ve vzduchu a zkuste papír nožem přeříznout. Pokud se podaří napoprvé, je nůž dostatečně ostrý. Pokud se nepovede nebo je papír potrhaný, je čas na broušení.
Dalším skvělým ukazatelem ostrosti nože jsou již zmíněná rajčata. Ta by se měla povést ostrým nožem překrojit napoprvé a nedochází k jejich zmáčknutí.
Čím nabrousit nůž?
Možností je poměrně dost, ale jako ta nejjednodušší se samozřejmě jeví broušení nože na manuálním či elektrickém brousku. Ten pořídíte za pár korun a práce s ním je velmi snadná.
Kuchyňský brousek má v sobě dva brusné kameny, mezi které stačí nůž do určeného otvoru vložit a přejíždět s ním tam a zpátky.
Jak nabrousit nůž na brusném kameni
Ještě jste broušení nožů na brusném kameni nezkoušeli? Nemusíte mít obavu, nejedná se o nic složitého a manuálně náročného. A pokud dodržíte všechny pokyny, čeká vás opravdu ostrý výsledek.
První zásadou je, že brousek musí být během celého broušení neustále vlhký. Zpočátku jej tedy navlhčete a při broušení jej několikrát postříkejte rozprašovačem na květiny nebo otírejte mokrým hadříkem.
A teď už k samotnému broušení… Nůž jednou rukou uchopíte za rukojeť a druhou rukou přidržujete nůž přímo za broušenou čepel.
Nůž přiložíte k brousku v úhlu přibližně 15 – 20° a souměrně taháte ostřím po celé délce čepele, využít můžete také jemně krouživé pohyby.
Jakmile máte jednu stranu nabroušenou a na opačné straně se začne tvořit nenápadná hrana, nůž otočte a začněte s broušením druhé strany čepele. Ideální je si při broušení spočítat počet tahů, aby bylo broušení obou stran rovnoměrné.
Všimněte si, že brusný kámen má dvě strany – jednu hrubší, na které se provádí základní broušení a jednu jemnější. A její čas právě nastal. Brusný kámen otočte a naprosto stejným postupem doostřete obě strany čepele. Opět nezapomeňte na pravidelné vlhčení brousku.
Pak už stačí nůž jen otřít a vyzkoušet jeho ostrost třeba pomocí zmíněného testu s listem papíru.
Jak naostřit nůž ocílkou
Nevíte co je ocílka? Jedná se o tenký tyčový brousek na nože, který se běžně nachází v našich domácnostech. Má brusný povrch v podobě úzkého válce a práce s ní již vyžaduje nějaké ty zkušenosti nebo alespoň dostatek zručnosti.
Ocílka neslouží k broušení nožů, tak jako brusný kámen, který dokáže srovnat i zářezy a nerovnosti na čepeli, ale pouze k doostřování nožů.
Při ostření nože ocílkou je potřeba koordinovat pohyby dvou nezajištěných volně pohyblivých předmětů. Není tedy divu, že při ostření ocílkou často dochází k nepříjemným poraněním.
Při ostření nože ocílkou ji do jedné ruky uchopíte za rukojeť a její špičku ve svislé poloze zapřete o linku či o stůl. Pokud by ocílka po povrchu klouzala, otočte ji špičkou vzhůru a o stůl naopak zapřete svou ruku.
Druhou rukou uchopíte nůž za rukojeť a jeho širší konec čepele přiložíte k vrchní části ocílky. Pak už jen šikmým tahem jedete po ocílce směrem dolů až ke špičce nože. Zkrátka tak, aby cestou po ocílce byla ostřena celá délka čepele.
Nůž takto po ocílce protáhnete asi dvacetkrát a pak vše opakujete s druhou stranou čepele. Ocílka se narozdíl o brusného kamene nevlhčí, taky na ni netlačte a nůž mějte k ocílce v úhlu přibližně 20°.
Jakmile se broušení se zapřenou ocílkou naučíte, můžete samozřejmě vyzkoušet i broušení přímo v ruce, tu ale musíte mít opravdu pevnou a pohyb dokonale nacvičený.
Jak naostřit nůž bez brousku?
Ať už jste pod stanem nebo na chatě a váš nůž už má něco za sebou, můžete vyzkoušet několik typů, jak nabrousit nůž bez brousku.
Broušení nože o keramický hrnek
Všimli jste si někdy, že na dně keramických hrníčků můžete najít hrubý nepřelakovaný pruh? Právě o ten můžete přejížděním jednoduše nabrousit nůž.
Stejně jako dno hrníčku může posloužit také dno keramických misek a dalších nádobí nebo dekorací, případně hrubší dno hrnce.
Ostření nože o kožený pásek
Máte na sobě nebo doma pásek z pravé kůže? Můžete jej použít k naostření nože stejně, jako ocílku. Čepelí nože přejíždíte po pásku souměrně celým ostřím.
Pásek se také často používá k finálnímu doostření nejmenších nedostatků po ostření ocílkou nebo po broušení na brusném kameni.
Zdroje: https://www.recenzer.cz/brousky-na-noze/ a https://primanapady.cz/clanek-152141-jak-spravne-nabrousit-noze-v-kuchyni
Barbora se odmala věnuje tvorbě kratších i delších textů. Ráda lidem pomáhá hledat odpovědi na otázky nejrůznější tematiky a snaží se vždy předat co nejsrozumitelnější řešení. Mimo psaní se zabývá také fotografováním a tvorbou grafiky, což jsou současně její největší koníčky.
Tahat opasek proti ostří…..,režná schopnost nože…. bojím,bojím,jestli to chce někdo zkusit dle tohoto přeloženého návodu,tak doporučuji,minimálně drátěné rukavice proti pořezání.
Dobry den Barboro, kolikrát jste brousila nůž?
1 .číslo na brusném kamenu se nachází na straně.
2. Sražet jehlu ostří nože nebo břitvy tahem proti ostří nedopručuji, jedině když máte hodně řemenů. Nůž se táhne po směru ostří tak, aby byl co největší kus břitu s páskem v kontaktu. Na youtube je hodně kvalitních videii odborníků na broušení nožů.