Jak správně nabrousit kuchyňský nůž

jak nabrousit kuchyňský nůž

Zdroj: Pixabay

Ostrý kuchyňský nůž je základem pohodlného vaření. Drahé kvalitní nože proto často disponují možností profesionálního servisu, který se o kvalitu ostří postará za vás. S trochou šikovnosti se však můžete o svou kuchyňskou výbavu postarat i sami. Připravili jsme pro vás stručný přehled, jak správně nabrousit klasický i keramický kuchyňský nůž.

Jak poznáte, že je nůž ostrý

Broušení nože byste se měli věnovat v pravidelných intervalech. Profesionálové je doostřují před každým vařením, v běžné kuchyni bohatě postačí týdenní interval. Než se do ostření pustíte, byste měli vyzkoušet, zda je nůž skutečně tupý.

K tomuto testu ostrosti vám postačí obyčejný list papíru nebo noviny:

  1. Uchopte papír v jednom rohu.
  2. Proveďte řez pod úhlem 45°.

Pokud se papír bez problémů rozřízne, tak prozatím broušení není potřeba a vystačíte si například s ocílkou pro doostření. Jestliže se papír roztrhl nebo se nestalo vůbec nic, je načase kuchyňský nůž nabrousit.

Jak správně nabrousit nůž s kuchyňským brouskem

Nejjednodušším a současně nejméně efektivním způsobem, jak nabrousit kuchyňský nůž, je využití kuchyňského brousku. Nůž se v tomto případě vloží do spáry mezi brusné kameny a několikrát jimi protáhne. Kromě tradičních pak dnes pořídíte i různé vylepšené brousky v elektronické variantě.

Nevýhodou tohoto způsobu broušení nožů je, že neovlivníte úhel, pod kterým k němu dochází. Kuchyňské brousky tak často snižují původní kvalitu čepele tím, že z ní postupně „odlupují“ jednotlivé vrstvy.

Jak nabrousit nůž pomocí brusného kamene

Nejefektivnějším způsobem, jak nabrousit kuchyňský nůž, je použití brusného kamene. Brusné kameny seženete v domácích potřebách, drogériích nebo na nejrůznějších eshopech. Prodávají se v několika variantách tvrdosti i původu materiálu. Tvrdost je určena číslem, které se nachází zespodu kamenu. Čím je číslo nižší, tím je povrch hrubší.

Hrubý povrch by se měl používat k broušení skutečně tupých nožů. K doostření vám postačí jemnější. Brusné kameny proto mívají dvě strany – jednu hrubší a druhou jemnější. První zmíněnou použijete k naostření nože a druhou k doostření a vyhlazení nedokonalostí.

Co se materiálu týče, bývají kvalitnější syntetické brusné kameny, které jsou rovnoměrnější a mají delší životnost. Jakmile se ve středu kamenu vytvoří žlábek, je třeba kámen vyměnit, případně prohlubeň vyplnit jiným kamenem.

Předtím, než se do broušení nože pustíte, si připravte prostředí. Brusný kámen je vhodné podložit utěrkou nebo jej jinak zajistit, aby se při broušení nepohyboval.

Jak nabrousit kuchyňský nůž krok za krokem

  1. Namočte brusný kámen a udržujte ho vlhký po celou dobu broušení. Postačí vám k tomu obyčejná voda, mokrý hadřík nebo rozprašovač.
  2. Jednou rukou držte nůž za rukojeť a druhou přidržujte čepel pod úhlem 15–20° u brusného kamene.
  3. Proti ostří souměrně táhněte čepel po kameni.
  4. Jednotlivé tahy si počítejte a opakujte do doby, než se na druhé straně objeví nepatrná hrana.
  5. Přejděte na druhou stranu čepele a opakujte postup. Snažte se dodržet stejný počet tahů.

Po skončení broušení nože na sobě čepel bude mít nepatrné zoubky, které je nutné vyhladit. K tomuto účelu využijete brusný kámen s jemnějším zrnem. Opět držte úhel 15–20° a krouživými pohyby nedokonalosti dohlaďte. Na konci kámen i nůž očistěte vodou a můžete se pustit do vaření.

Kromě jemnějšího brusného kamene můžete k dobroušení použít také kožený opasek. Opasek položíte na kraj stolu, napnete ho a táhnete proti ostří. Alternativou je pak použití ocílky.

Broušení nože ocílkou

Ocílka se v kuchyni používá k doostření nože. Je tedy součástí finální úpravy broušených nožů a úplně tupý nůž vám nenabrousí. Kde je naopak velmi užitečná, jsou situace, kdy chcete zvýšit režnou schopnost kuchyňského nože.

jak nabrousit kuchyňský nůž ocílkou
Zdroj: Pixabay

Ocílku držíte v jedné ruce, rukojetí vzhůru. V začátcích si špičku můžete opřít o stůl, dejte si ovšem pozor, aby vám nesklouzla. U hladkých povrchů je lepší vrchol podložit například utěrkou.

V druhé ruce držíte nůž a od rukojeti (nože i ocílky) plynulým, jemným pohybem sjíždíte ke špičce čepele. Je důležité zachovávat plynulost pohybu a vždy jej dokončit – pokaždé tedy končíte u špičky nože. Postup opakujte zhruba dvacetkrát po obou stranách.

Jak správně nabrousit keramický nůž

Keramické nože oproti klasickým kuchyňským nožům vydrží mnohem déle ostré. Pokud jsou skutečně kvalitní, tak se jejich broušením budete muset zabývat skutečně jen několikrát za život. K ostření byste se přitom měli uchýlit pouze ve chvíli, kdy skutečně ztratily svou ostrost. K broušení pak budete potřebovat diamantový brusný kámen, speciální brusnou tyč nebo speciální ostřič pro keramické nože.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *