Houbaři už netrpělivě vyhlížejí svou sezónu a někteří už měli to štěstí na pár prvních úlovků. První hříbky většinou končí ve smaženici, polévkách a omáčkách, plný koš hřibů ale jen stěží najednou upotřebíte.
Proto vám poradíme, jak na sušení hub v troubě a přidáme i pár dalších tipů na uchování a správné skladování…
Které houby se hodí k sušení?
Nejdůležitější informací před sušením hub je ta, že ne všechny houby se k sušení hodí. Z běžných hub vynechte především babky – tedy hřib žlutomasý, ve kterém se při sušení mohou množit nebezpeční parazité. Také nedoporučujeme sušit pýchavky, václavky a lišky.
Houby ideální k sušení jsou naopak:
- hříbky
- žampiony
- kozáky
- klouzky
- bedly
- křemenáče
Houby před sušením zkontrolujte a určitě vyřaďte plesnivé, promočené a červivé kusy.
Příprava hub k sušení
Houby je potřeba pořádně očistit od zeminy i jehličí a nakrájet je na 3-4 mm silné plátky. Určitě ale houby neomývejte, jen očistěte nožíkem, případně vykrojte nehezké části. Zbytečnou vlhkostí navíc by stouplo riziko následního plesnivění.
Jak sušit houby v troubě?
Přestože by se mohlo zdát, že sušení hub v troubě je velmi jednoduchou záležitostí, je potřeba se vyvarovat 5 hlavním chybám, kvůli kterým by pak houby místo na talíři skončily v koši nebo na kompostu.
- Nikdy nedávejte houby přímo na plech a použijte pečící papír. Houby by se vám snadno přilepily a po seškrábání z plechu by vám z nich moc nezůstalo.
- Nedávejte houby rovnou do plně rozehřáté trouby, naopak začněte zlehka a teplotu postupně zvyšujte. Kompletní návod jak na stupně najdete o kousek níže.
- Nenechte houby zapařit. Sušením z hub odchází vlhkost, která by se v troubě mohla držet. Ideální je tak sušit houby v troubě se zapnutým větrákem. Pokud tuto možnost nemáte nechte troubu lehce pootevřenou, pro jistotu můžete občas houby poklepat papírovou utěrkou, která vlhkost natáhne do sebe.
- Houby na plech rovnoměrně rozmístěte a dejte pozor, aby se ani kouskem nepřekrývaly.
- Nenechte houby sušit jen jednou stranou a pravidelně je na plechu otáčejte.
Na kolik stupňů sušit houby v troubě?
Jak už jsme zmínili, je potřeba začít na nižších stupních a postupně teplotu v troubě navyšovat. Zpočátku tedy troubu předehřejte na 20 – 30°C.
Vložte plech/y s houbami a nechte hodinu sušit.
Poté houby otočte a zvyšte teplotu o 10°C. Takto postupujte každou hodinu, dokud nedojdete k teplotě 70°C.
Proces sušení trvá několik hodin a záleží na druhu hub i jejich počáteční vlhkosti. Proto je pravděpodobné, že budete muset ještě dále pokračovat v sušení. Teplotu již nezvyšujte a nezapomeňte houby alespoň jednou za 2 hodiny obrátit.
Jak poznám, že jsou houby správně usušené?
Délku sušení hub není radno podcenit. Nedokonale vysušené houby by vám brzy začaly plesnivět.
Správně usušené houby poznáte tak, že zcela ztratí svou ohebnost a budou se lámat, šustit a křupat.
Jak správně uskladnit a uchovávat sušené houby?
Než se pustíte do uskladnění, nechte houby dokonale vychladnout, jinak by se zapařily a začaly plesnivět. Pak už stačí vybrat jeden ze tří způsobů skladování hub …
1) Skladování hub v papírových sáčcích nebo plátěných pytlících
Způsob, který často používaly naše babičky, vám ale bohužel doporučit nemůžeme. Zajisté má svou výhodu v tom, že houby v něm mohou dýchat, ale stejně tak vám mohou nasát vlhkost z okolního vzduchu. Zvlhlé houby pak snadno plesniví a přes nedokonalé uzavření se do nich mohou dostat moli a další hmyz.
2) Skladování sušených hub v mrazu
I s tímto způsobem se můžeme setkat, zabráníte tak vzniku plísní i parazitům, ale houby zaberou poměrně velký prostor a proto je před uskladněním hub v mrazu lepší zvolit jinou tepelnou úpravu.
Tip: Jak zamrazit houby?
Houby můžete spařit, čímž se sníží jejich objem a nebo si je rovnou můžete posmažit na cibulce a získat základ pro smaženici a celou řadu pokrmů.
Přesto ale mrazák při skladování využít můžete. Pokud vysušené a zchladlé houby umístíte v dobře uzavřené nádobě na 2 – 3 dny do mrazu, máte jistotu, že žádný parazit, který by v nich mohl zůstat, nepřežije.
3) Skladování v neprodyšných sklenicích, které skvěle těsní
Třetí a poslední možnost je tou nejideálnější. Použít můžete ideálně skleněné lékárenské nádoby s broušeným hrdlem a korkovou zátkou, která dokonale těsní.
Postačí vám ale také klasické zavařovací sklenice. Víčko by na nich mělo perfektně sedět, nesmí se protáčet a pro jistotu můžete před uzavřením vrch sklenice ještě překrýt potravinářskou folií, kterou nepronikne vlhkost ani případní škůdci.
Sklenice samozřejmě musí být dokonale čisté – sterilní a naprosto suché.
Jak prodloužit životnost sušených hub
Pokud chcete prodloužit životnost skladovaných hub, můžete dobře utěsněné sklenice s houbami sterilizovat – tedy zavařit. Postačí doba 30 minut na 90°C. Houby si tak navíc déle udrží svou vůni a skladovat je můžete až 3 roky!
Máte strach z vlhkosti a vzniku plísní? Přidejte do každé sklenice pár zrnek rýže – případnou vlhkost nasají do sebe.
A proti škůdcům prý zase pomáhá přidání pár kuliček pepře nebo bobkového listu, jejichž aroma nevítané hosty snadno odradí.
Zdroje: https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby-houby/618485/jak-susit-houby-v-troube-aby-nezplesnively-a-vydrzely-co-nejdele.html a https://www.skutecnost.cz/rubriky/volny-cas/jak-susit-houby-na-kolik-stupnu-v-troube-a-susicce_927.html
Martina se tvorbě a úpravě textů věnuje již od školy. Vystudovala ekonomické lyceum, přesto dává přednost přírodě, zahrádce a zdravému životnímu stylu. Již přes deset let funguje jako freelancer v oblasti IT a online projektů, v posledních letech však převažuje právě copywriting, který se jí stal vedle rodiny a turistiky velkým koníčkem.