České pneumatiky Barum letos slaví 75 let

Začátkem května roku 1948 spatřily světlo světa první pneumatiky pod značkou Barum. Zatímco dříve byly „Barumky“ vyráběny v omezeném měřítku, dnes se vyrábí až desítky milionů plášťů ročně. V rámci Evropy je tato značka druhou nejprodávanější z portfolia společnosti Continental a mezi českými řidiči pak naprosto dominuje.

Barum je pro české řidiče první volbou

Dle výzkumu firmy Continental Barum více než 68 procent dotázaných v České republice a na Slovensku mělo v minulosti zkušenost s pneumatikami značky Barum. Pneu Barum jsou v tuzemsku oblíbené hlavně díky své dlouholeté historii a českému původu.

Dalším významným argumentem je výborný poměr mezi cenou a výkonem. Není proto až takovým překvapením, že pneumatiky Barum získaly také mnoho ocenění, jako je například uznání na zákaznickém portálu Heureka. Zde získaly zimní pneumatiky Barum Polaris 5 několik let po sobě první místo v soutěži Produkt roku.

Od Bati po Barum

Firmou, která se stala prvním průkopníkem výroby nákladních pneumatik, byla společnost Baťa. Bratři Tomáš a Antonín Baťa se v roce 1932 rozhodli zahájit výrobu pneumatik pro své firemní nákladní vozy, aby tak snížili náklady na přepravu. V průběhu následujících let rozšířili své aktivity i na výrobu plášťů pro osobní automobily.

Tehdejší Československý trh byl závislý na dovozu pneumatik ze zahraničí. Domácí výroba pod firmou Baťa umožnila dramatické snížení ceny pneumatik a zpřístupnila je širokému okruhu lidí. V roce 1939 dosáhla výroba vrcholu a v Baťově závodě bylo vyrobeno až 250 tisíc nových pneumatik.

Druhá světová válka ovšem vede ke zpomalení produkce a zároveň způsobuje nedostatek surovin pro výrobu. Klíčový zlom ve vývoji značky přišel, když tehdejší prezident Československa Edvard Beneš podepsal dekret o znárodnění s cílem obnovit produkci. Zlínský podnik poté přešel do majetku státu. 

Tato událost se stala zásadní, neboť v roce 1947 byla sjednána dohoda o vytvoření nové obchodní organizace, která měla zajistit distribuci a prodej pneumatik. O rok později, v roce 1948 spojením počátečních písmen jmen firem Baťa, Rubena a Matador/Mitas vznikl nový podnik pojmenovaný Barum.

Propojení s motorsportem: Barum rallye

Barum Czech Rally Zlín je soutěž Mistrovství České republiky a Mistrovství Evropy v rallye. Předchůdcem této soutěže byl amatérský podnik v roce 1971. Už ročník 1972 však byl zařazený do Mistrovství Československa v rallye 1972. Vítězem ročníku 2023 se stal už pojedenácté v kariéře Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia RS.

Rozšíření výroby a nový závod v Otrokovicích

V roce 1972 došlo k slavnostnímu otevření továrny Barum v Otrokovicích, která byla v té době jednou z největších a nejmodernějších továren ve střední Evropě. Z tohoto zařízení byly pneumatiky značky Barum distribuovány do různých částí světa a mimo jiné je obouvaly i všechny nové vozy Škoda.

Moderní éra: Vstup pod křídla Continental

Pád komunistického režimu v roce 1989 způsobil, že společnost Barum se ocitla před výzvou najít si silného partnera, což v českém prostředí bylo složité. Proto se zaměřila na hledání partnera v zahraničí. Nakonec se spojenec našel v renomovaném německém koncernu Continental AG.

Smlouva o společném podniku, známém jako joint-venture, byla podepsána dne 21. prosince 1992 a začala platit od 1. března 1993. Díky této dohodě byla založena společnost Continental Barum s. r. o., která nese tento název dodnes.

Nový silný partner umožnil firmě Barum získat přístup k různým technologiím a know-how prémiového výrobce Continental. Tímto způsobem došlo k výraznému nárůstu produkce a zároveň k vylepšení kvality pneumatik značky Barum.

Kde sehnat pneumatiky Barum?

Pneu Barum pro svůj vůz seženete u kvalitních pneuservisů a dalších prodejců pneumatik. Kompletní nabídku pneumatik Barum mají také v renomovaném e-shopu Pneuboss.cz. Můžete si tak koupit pneumatiky z pohodlí domova.

1/5 - (1)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *