Kdy a jak sklízet brambory?

Sklizeň brambor máme nejčastěji spojenou s podzimem, ale nemusí to být tak docela pravda. Velmi totiž záleží na tom, jakou odrůdu jste zasadili. Vyplatí se počítat dny od zasazení, ale je nutné věnovat pozornost i dalším znakům zralosti.

U zralosti brambor totiž záleží na mnoha faktorech. Jde například o počasí, o polohu naší zahrady i o to, jaká hnojiva (a kdy) jste svému políčku dopřáli. Pojďme si nyní sklizeň brambor shrnout do několika jednoduchých bodů.

Tip: Jak sázet brambory?

Vegetační doba odrůd brambor

Podle toho, jakou odrůdu brambor jste zasadili, se můžete řídit i při sklizni. Různé typy mají totiž různou vegetační dobu – tedy čas, který uplyne od zasazení do zralosti. A jak jednotlivé hodnoty vypadají?

  • velmi rané 90 – 110 dní
  • rané 110 – 120 dní
  • polorané 120 – 130 dní
  • polopozdní 130 – 145 dní
  • pozdní – více než 145 dní

Je dobré také říci, že velmi rané a rané brambory se sklízí ještě před finálním stádiem zralosti. To je předurčuje k rychlé spotřebě – na uskladnění se bohužel příliš nehodí. U jiných typů brambor je to přesně naopak. Podle období a podmínek, v nichž jste brambory svěřili zemi, tak lze velmi rané a rané odrůdy sklízet klidně už na konci července nebo v srpnu. Častěji pěstované odrůdy s delší vegetační dobou se však sklízí o něco později – přibližně od srpna až do října.

Zkontrolujte stav natě

Prvním důležitým znakem, předznamenávajícím zralost brambor, je rozhodně vzhled natě. Jakmile začne polehávat a schnout, je na čase brambory sklidit. Pro velmi rané a rané odrůdy to platí víceméně beze zbytku, ale u jiných je třeba sledovat i další faktory.

Zkontrolujte stav slupky

Všeobecně platí, že slupku lze u zralých brambor poloraných, polopozdních a pozdních odrůd lehce sloupnout nožem. Pokud tomu tak není, ponechte brambory v zemi ještě asi týden poté, kdy jim zcela uschne nať. Teprve poté je vykopejte ze země. V jiných případech se naopak váhat neoplatí. Pokud by totiž brambory zůstaly v zemi příliš dlouho, pak by se mohly začít kazit (navíc už vám stejně víc nevyrostou).

Dalším dobrým znakem znalosti brambor je fakt, že se dobře oddělují od podzemních oddenků – nebojte se tedy před sklizní několik keříků poodhrnout a vyzkoušet to.

Jak sklízet brambory

Důležité je také počasí, které aktuálně panuje. Pro sklizeň brambor si vybírejte slunný a teplý den. Pokud je nechcete vykopávat ručně, pořiďte si rycí vidle. To jsou ty s plochými hroty (sehnat je někdy můžete i pod názvem zahradní). Pro opravdu velkou úrodu se pak vyrábí přímo speciální druh vidlí na brambory, na jejichž hrotu najdete kuličku. Žádnou hlízu si tak omylem nepropíchnete. A pokud je už doma máte, můžete je použít i na sklizeň řepy.

A jaká je správná technika použití? Nejdříve vidlemi načechrejte zeminu na políčku, a poté jednoduše začněte odebírat jednotlivé hlízy. Brambory pokud možno rovnou ukládejte do plastových beden, přepravek nebo do ošatek, v nichž se budou dobře skladovat. Zároveň se je vyplatí roztřídit podle velikosti i kvality. Ušetříte si tak pozdější starosti.

Co s bramborovou natí

Zároveň se také postarejte o bramborovou nať. Její použití se liší podle toho, v jaké je kondici. Jestliže máte před sebou poměrně zdravou kupu zeleně, na níž nejsou známky přítomnosti nemocí ani mandelinky bramborové, pak ji bez obav hoďte na kompost. Dodá do něj množství vápníku a draslíku.

Ovšem pokud si její kondicí nejste tak úplně jistí, pak ji pro jistotu nechte ještě trochu proschnout, a pak ji spalte.

Co s bramborovým polem po sklizni

A na závěr ještě zbývá se postarat o samotné pole. Před příchodem mrazů do něj proto zapracujte kompost nebo hnůj. V rytí buďte pečliví, jedině tak se živiny dostanou tam, kam mají. A příští rok na záhonku pěstujte docela jinou plodinu – vyhnete se tak možnému přenosu chorob a škůdců.

Zdroj: https://www.prozeny.cz/clanek/podzim-voni-po-bramborach-sklizejte-a-skladujte-hlizy-66737, https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/266-kdy-sklizet-brambory

post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *