Příznaky předávkování cukrem aneb příliš vysoká hladina cukru v těle

Cukr nás doslova obklopuje. Nachází se v mnoha jídlech – a často i tam, kde byste to nečekali, například v uzenářských výrobcích. A jak se tedy pozná, že ho jednoduše přijímáme příliš a co proti tomu dělat?

Pro začátek je nutné zmínit jednu věc – potíže s nadbytkem cukru v organismu ještě nutně neznamenají, že trpíte cukrovkou. Může ovšem jít o její předstupeň – nebo jednoduše jen o to, že si vaše tělo neumí s různých důvodů v aktuální situaci s nadbytkem cukru poradit.

Tip: Glykemický šok: Hyperglykémie vs. hypoglykémie. Co dělat?

Varovné příznaky nadbytku cukru

A co tedy sledovat? Na problémy se zpracování cukru či jeho nadbytkem ukazuje celá řada příznaků:

  • potíže se soustředěním,
  • častý pocit žízně,
  • zhoršené hojení menších i větších poranění,
  • rozostřené vidění,
  • častý pocit hladu,
  • výskyt akné,
  • neustálá chuť na sladké,
  • tmavé kruhy pod očima,
  • bolesti v oblasti žaludku,
  • přibývání na váze,
  • sucho v ústech,
  • častá a nezvyklá únava.

Objevit se u vás mohou i časté infekce nejrůznějšího původu, protože nadměrná konzumace cukru oslabuje vaši imunitu a mnohdy dokonce i poškozuje bílé krvinky, které jsou zodpovědné za boj s patogenními mikroorganismy. Nadbytek cukru také podporuje rozvoj kandidózy, což je plísňové onemocnění, které je důsledkem nadměrného množení kvasinek rodu Candida. Příznaky jsou nejvíce viditelné na nehtech, kůži a sliznicích (u žen jde často o nejrůznější gynekologické záněty).

Ze stejného důvodu se omezení konzumace cukru doporučuje lidem trpícím akné, růžovkou a seboreou nebo často zanícenou pokožkou.

Tip: Jak snížit cukr v krvi (rychle i dlouhodobě)?

Co dělat v případě nadbytku cukru

Pokud u sebe kterýkoliv z těchto příznaků pozorujete, nemusíte hned běžet k lékaři. Jeden příznak sám osobě nic neznamená – horší situace nastává ve chvíli, kdy se těchto příznaků sejde více. Jako první pomoc se tedy pokuste upravit svůj jídelníček a zařadit do něj potraviny s nižším glykemickým indexem. To jsou ty, které obsahují méně cukrů a k jejich uvolňování navíc dochází postupně. A jaké to jsou? Jde například o:

  • zeleninu,
  • houby,
  • maso,
  • ryby,
  • celozrnnou rýži,
  • ovesné vločky
  • nesladké mléčné výrobky,
  • luštěniny,
  • ořechy,
  • celozrnné pečivo,
  • celozrnné těstoviny,
  • většinu druhů ovoce (výjimku tvoří banán, meloun nebo hroznové víno).

Na zcela opačném konci spektra pak stojí bílá mouka a cukr. Měli byste si tedy odepřít bílé pečivo, klasické těstoviny, sladkosti apod. Například bílou mouku můžete nahradit množstvím jiných alternativ – například špaldovou moukou, moukami z ořechů (mrkněte na grizly), apod. Vysoký glykemický index pak mají i nejrůznější polotovary a především ultra zpracované potraviny.

Tip: Závislost na cukru – co to je a jak se jí zbavit?

Zdroj: https://www.aazdravi.cz/kdyz-cukru-tele-mnoho-aneb-priznaky-vysoke-hladiny-cukru-tele/, https://www.mte.cz/stravovani/vyvazeny-energ-prijem/glykemicky-index, https://www.matchatea.cz/potraviny-s-nizkym-glykemickym-indexem, https://www.ferty.cz/priznaky-kterymi-telo-hlasi-predavkovani-cukrem-prestante-dokud-jsou-jen-povrchove/

post

Zkušenosti “Příznaky předávkování cukrem aneb příliš vysoká hladina cukru v těle

  1. Jednu podmínku bych uvedl na správnou míru : přibývání na váze není důsledek cukrovky, ale přibývání na váze je příčinou cukrovky typu 2. Pokud máte cukrovku a nevíte o ní, začnete hubnout a to dost radikálně, protože snědené jídlo se nepřetváří na energii k vůli nedostatku inzulínu a tělo si začne brát energii uloženou v těle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *