Jak vyvolat zvracení – zaručené návody, které fungují kdykoli

Vyvolávat zvracení se může zdát jako opravdu špatný nápad. Většinu z vás napadne, že je to vhodné téma pro nemocné anorexií nebo bulimií. Není tomu tak. Někdy je opravdu nutné tento proces cíleně navodit. Jak vyvolat zvracení, aby to bylo bezpečné a maximálně efektivní?

Nutnost vyzvracet nebo vyvolat zvracení může být v určitých chvílích život zachraňující aktivitou. Opravdu si nedělám legraci. Každopádně mějte na paměti, že ačkoliv zvracení a jeho vyvolávání může chránit zdraví, jen tak bezdůvodně jej nevyvolávejte.

Kdy je dobré se vyzvracet

Většina z vás už zažila nějakou tu párty nebo přátelské posezení, které se zvrtlo v neřízenou pijatyku. Jedním z důvodů proč se vyzvracet, a často to úplně dobrovolné nebývá, je přemíra alkoholu. Totéž se může stát s jídlem, když se, lidově řečeno „přežerete jak prase“ nebo ke své smůle sníte nevhodný pokrm.

TIP: Bylinky na játra – které a jak pomáhají? Vsaďte na tyto prověřené druhy. Budete tak mít jistotu, že nikdy nešlápnete vedle

Zvracení je vhodné také vyvolat po požití toxických látek či u otrav. Ovšem pozor, ne vždy je v tomto případě vhodné zvracení vyvolávat.

Kdy nevyvolávat zvracení?

Zvracení v žádném případě nevyvolávejte jestliže jste pozřeli: kyselinu, zásadu, ropný produkt či pěnidlo. U prvních tří je zřejmé, že vyvoláním zvracení dojde k opětovnému poleptání jícnu, hltanu a úst. U pěnidla je důvod ten, že začne pěnit a postižený se prostě udusí.

Na nebezpečných přípravcích musí být vždy uvedeno, zdali je vhodné vyvolávat zvracení či nikoliv.

TIP: Jak se zbavit parazitů v těle přírodní cestou? Základem je pravidelná očista organismu

Jak kontaktovat toxikologické centrum?

Pokud máte u sebe nebo svých blízkých podezření na otravu, pak zavolejte na Toxikologické informační středisko – TIS (www.tis-cz.cz, 224 91 92 93, 224 915 402).

Jak vyvolat zvracení – návod

Pokud jste došli k názoru, že vyvolat zvracení je žádoucí, pak je zde několik tipů, prověřených časem, jak na to.

Jedním ze zaručených způsobů je vypít sklenici vlažné až teplé vody nebo osolené vody nebo sníst kombinaci potravin, které se k sobě nehodí jako například:

  1. Sníst syrovou cibuli
  2. Vypít mléko s horkou vodou a lžičkou soli
  3. Vypít roztok ze 3 lžic oleje, mléka, láku z kyselých okurek obarvených kakaem.
  4. Sníst med s česnekem a citrónem
  5. Vypít hořčici s mlékem

Také můžete strčit dva prsty do krku. K vyvolání zvracení nepoužívejte žádný předmět, pouze své prsty.

TIP: Jak ležet při bolesti kyčlí? Neležte na zádech, je důležité najít si pohodlné polohy

V jaké poloze vyvolávat zvracení?

Pokud vyvoláváte zvracení, dbejte na to, abyste seděli. Stát ani ležet na zádech není dobrý nápad, můžete se udusit vlastními zvratky a pokud budete stát, můžete upadnout a zranit se.

Zdroje: https://www.dudlu.cz/pro-zdravi/jak-vyvolat-zvraceni-co-nejrychleji/,

https://www.wikihow.cz/Jak-se-vyzvracet-co-nejpohodln%C4%9Bji, https://www.svetoutdooru.cz/mytus-o-prvni-pomoci-pri-otrave-je-vzdy-treba-vyvolat-zvraceni/

5/5 - (2)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *