Mascarpone a ricotta jsou italské čerstvé sýry, první vyráběný z tučné smetany a druhý ze syrovátky. Jsou velmi jemné konzistence, ricotta je o trochu méně tučná a s mírně nakyslou chutí. Mascarpone má hedvábnou strukturu a smetanovou chuť a je velmi hutné. Nejznámější použití ricotty je asi z italských lasagne nebo do cheesecake, mascarpone se zase proslavilo díky dezertu tiramisu. Čím tedy nahradit mascarpone a ricottu, aby byl výsledek vždy perfektní?
Náhrada navzájem
I když se chutí trochu liší, můžete je v případě nouze mezi sebou prohodit. Protože mascarpone je velmi tučné, lze ještě do ricotty přimíchat ušlehanou smetanu, hlavně při přípravě krému do moučníků nebo pohárů. Protože však tyto sýry nebývají běžnou součástí české lednice, zkuste alternativy, které míváte doma běžně. Chuť ani konzistence nebude úplně stejná, ale také výborná.
Náhrady za mascarpone
- Mascarpone nejlépe nahradíte jiným čerstvým smetanovým sýrem, smíchaným v poměru 1:1 s ušlehanou smetanou. Nejlepší je Lučina, ale můžete použít i Fénix, Almette, Palouček či jiné.
- Skvělou alternativou je americký sýr Philadephia, který se rovněž vyrábí ze smetany a je mascarpone hodně podobný. Tady je záměna téměř nerozeznatelná.
- V Česku běžně používanou variantou je pomazánkové máslo (po zákazu EU už jen pomazánkové), hlavně do tiramisu. Je to rozhodně levnější, ale chuť je dost odlišná. Přesto si tato alternativa našla hodně příznivců. Pokud se k této náhradě rozhodnete, vyberte neslanou variantu, samozřejmě bez příchuti. Do některých krémů lze použít i vanilkové nebo čokoládové pomazánkové.
- Další náhradou je jemný tučný tvaroh, po případě utřený s co nejtučnější zakysanou smetanou. Pokud použijete tvaroh ve vaničce, můžete jej nechat předem odkapat na cedníku vyloženém plátýnkem, obsahuje totiž dost vody. Chuť bude mírně nakyslá, ale jinak je to skvělá náhražka. Není-li dost jemný, prožeňte ho mixérem, až budete s konzistencí spokojeni.
- Do krému na pohár využijete i kvalitní bílý jogurt, případně vyšlehaný s tvarohem. Pro pevnější variantu si také můžete připravit jogurt odkapaný, který je konzistencí podobný řeckému, ale s vyšším obsahem tuku a tedy bližší sýru mascarpone.
- Jednoduchý smetanový sýr z jogurtu a šlehačky připravíte takto: smíchejte 500 ml smetanového bílého jogurtu a 250 ml smetany ke šlehání. Směs vlijte do plátýnkem vyloženého cedníku, postavte na misku, dobře zakryjte a dejte přes noc odkapat do lednice.
- Pokud potřebujete mascarpone nahradit variantou z nemléčného výrobku, ve specializovaných obchodech zakoupíte veganskou verzi smetanového sýra. Můžete také ušlehat kokosovou smetanu do jemného hustého krému, který je konzistencí podobný maskarpone, ale chuť je samozřejmě jiná, takže tuto alternativu využijte jen v pokrmech, kde to nebude vadit. Další možností je vyrobit si veganské mascarpone z tofu. Použijte silken tofu, které rozmixujte dohladka, případně s kapkou kokosové smetany.
Domácí mascarpone také připravíte jednoduše ze smetany ke šlehání a citrónové šťávy. Budete potřebovat 500 ml čerstvé smetany (ne UHT) a 1 lžíci citrónové šťávy. Smetanu zahřejte na 90 °C, přilijte citrónovou šťávu a míchejte jedním směrem až smetana zhoustne. Pak odstavte a nechte 20 minut odpočinout. Poté přelijte do cedníku s plátnem a nechte odkapat, tekutiny budou asi 3-4 lžíce. Po vychladnutí přesuňte do lednice a dobře zakryjte. Mascarpone ztuhne na správnou konzistenci.
TIP: Jak jíst granátové jablko? Naučte se vše správně, abyste nepřišli o spoustu šťávy, vitamínů a chuti
Náhrady za ricottu
Ricotta se hodně používá do slaných pokrmů, protože se krásně rozpouští a například v případě lasagní přidá objem. Náhražky proto volte podle toho, zda je použijete do slaného nebo sladkého jídla.
- Do cheescake, sladkých krémů a náplní použivejte podobné náhrady jako v případě mascarpone, tedy jemný tvaroh, jiné smetanové sýry jako je Lučina, Philadelphia, smetanový bílý jogurt a podobně.
- Ricotta je poněkud nakyslé chuti a mírně slaná na rozdíl od mascarpone. Do některých moučníků i slaných jídel lze proto s úspěchem použít i tučnou zakysanou smetanu.
- Créme fraiche je francouzský smetanový sýr a ve slaných teplých pokrmech je to skvělá náhrada za ricottu, dobře se totiž rozpouští. Rovněž ale můžete použít Lučinu, která má podobné vlastnosti, ač není zvykem ji využívat, pokud se jídlo vaří.
TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)? Zachovejte jeho unikátní vůni i chuť
- Další téměř rovnocennou náhradou ricotty je žervé. Lze jej s úspěchem použít do jakéhokoli pokrmu.
- Veganské náhrady jsou stejné jako v případě mascarpone.
Ricottu si můžete také vyrobit doma, ač nebude ze syrovátky. Smíchejte 1,5 l mléka a 0,5 l smetany ke šlehání a směs zahřejte k bodu varu, pak plamen ztlumte. Přimíchejte 4 lžíce citrónové šťávy a ještě 2 minuty míchejte, poté nechte 5 minut stát. Cedník vyložte plátýnkem, postavte na vysoký hrnec, směs do něj vlijte a nechte 1 hodinu vykapat. Hotový sýr přendejte do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v chladničce maximálně 5 dní.
TIP: Jak se vaří čočka? Které druhy namáčet a jak dlouho vařit? Přestaňte dělat triviální chyby a naučte se správný postup
Jak vidíte, nahradit ricottu a mascarpone není v receptech vůbec složité. Stačí jen použité náhrady přizpůsobit receptu, do kterého by měl původní produkt přijít.
Zdroje: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-smetanovy-syr-la-ricotta, https://cs.bakeitwithlove.com/ricotta-cheese-substitute/, https://www.toprecepty.cz/recept/39242-domaci-mascarpone/, https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/cim-nahradit-ricottu/, https://cs.bakeitwithlove.com/mascarpone-cheese-substitute/
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.
2 vašich komentářů a zkušeností: Čím nahradit mascarpone i ricottu v různých typech receptů