Jednotný termín pro sklizeň cibule neexistuje. Záleží totiž na mnoha faktorech – důležitý je způsob pěstování. Pokud je cibule pěstována ze sazečky, mohou být některé odrůdy vhodné ke sklizni již v polovině července. Naopak cibule z přímého výsevu potřebuje pro svou vegetaci okolo 150 dní, takže ty nejpozdější je možné sklízet třeba až v září.
Sklizeň cibule z přímého výsevu
Rozhodli jste se cibuli pěstovat ze semínek? Pak si na sklizeň počkáte nejdéle. Výše uvedených 150 dní je jen orientačních, řiďte se spíše stavem cibule. Sledujte zejména nať – pokud je už u více než poloviny rostlin polehlá a jako bonus mají cibule v zemi žlutohnědě zbarvenou slupku, pak je na sklizeň ideální čas. Sklizenou cibuli však není možné hned uskladnit – je nutné ji dosušit na záhonech (pokud panuje vhodné počasí) nebo na speciálních roštech.
A vhodný termín? Podle odrůdy a data výsevu budou cibule vhodné ke sklizni v červenci až v září.
Sklizeň cibule sazečky
Jestliže jste zemi svěřili malé cibule sazečky (což jsou ty, vypěstované ze semínka v minulém roce), pak je budete pravděpodobně sklízet v červnu až červenci. Znaky jsou podobné jako v předchozím případě. Ke skladování se však příliš nehodí a měly by být spotřebovány jako první (opět záleží na kultivaru).
Kdy sklízet ozimou cibuli
Samostatnou kapitolou je pak cibule, která byla na záhony vyseta během předchozího roku (tedy od poloviny srpna přibližně do začátku září. Tato cibule potřebuje k dozrání asi 180 dní, takže je leckdy připravena ke sklizni dříve než cibule sazečka. Dopřát si ji ovšem může mnohem dříve, a to v podobě jarní cibulky. Skladovat ji pak lze přibližně od července.
Zralou cibuli poznáte podle natě. Jak má vypadat nať u zralé cibule?
Sklizňová zralost cibule ovšem vždy „stojí a padá“ právě na vzhledu natě. Ta by měla být suchá, ovšem v krčku vždy ještě trochu zelená. Takto vám cibule přirozeným způsobem ukazuje, že je zralá. Pokud ji necháte na záhonku i po této době, hrozí, že ji napadnou nejrůznější škůdci a choroby. Naopak předčasná sklizeň má negativní dopad na její kondici při skladování.
V ideálním případě by mělo stačit cibuli uchopit za nať a bez použití větší síly vytáhnout ze země. Pokud to není možné, pak si vezměte k ruce rycí vidle. Vyhnete se tak poškození své zeleniny.
Zdroj: https://www.zahrada-centrum.cz/clanky/223-kdy-a-jak-sklizet-cibuli, https://zahradkarskaporadna.cz/clanek-28625-cibule-kuchynska-jak-kdy-ji-sklizet-abychom-nic-neuspechali
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.