Zázvor v různých podobách konzumují lidé od nepaměti. Je doloženo, že v Indii a v Číně jej znají už 3 000 let. Používá se pro své chuťové vlastnosti i léčivé účinky. U nás se dříve vyskytoval jen sušený, naše babičky s ním kořenily maso nebo jej používaly do vánočního cukroví či jiných sladkých moučníků. Nyní je běžně k dostání čerstvý oddenek a tak je hitem zázvorový čaj nebo limonáda. V nakládané formě se s ním můžete potkat v sushi restauracích, prodává se i kandovaný, sušený nebo ve formě bonbónů.
Co je zázvor
Zázvor lékařský je vytrvalá bylina, jako koření se používají její oddenky, někdy nesprávně zvané kořeny. Ty obsahují olej s aromatickými látkami, nejvýraznější je zingiberen a bisabolen, které dodávají zázvoru typickou vůni. Za štiplavou chuť je zodpovědný gingerol, podobný kapsaicinu v chilli papričkách. Při vaření se promění na zingeron, jež se pak používá v potravinářském průmyslu i při výrobě parfémů.
Proč pít zázvorový čaj
Kromě toho, že je chutný, nás zázvorový čaj v zimě zahřeje, má antiseptické a protizánětlivé účinky, takže pomůže při bolestech v krku nebo nachlazení. Proto je nejvíce oblíben v období chřipek a viróz, ale oceníte ho i v případě letní angíny. Také snižuje cholesterol, stimuluje krevní oběh a podporuje hubnutí povzbuzením metabolismu. Rovněž pomáhá při žaludečních nevolnostech a to cestovních i v těhotenství, účinkuje i proti nadýmání a plynatosti. Používá se též jako afrodisiakum, především mladé oddenky v kombinaci s medem.
TIP: 6 receptů na detoxikační sirupy, které zvládnete hravě i doma. Postačí vám běžně divoce rostoucí bylinky
Jak na domácí čaj
Máte-li chuť připravit si zázvorový čaj doma, není to nic složitého. Musíte jen dodržet několik zásad, aby byl nejen dobrý, ale uchoval si své zdraví prospěšné složky.
- Vše začíná nákupem
Zázvor najdete v oddělení ovoce a zeleniny, ač je to vlastně koření. Vybírejte pokud možno čerstvý, mladý, nijak neporušený oddenek. A jak jej poznáte? Má jemnou kůru, na omak není měkký ani mokrý a krásně svěže voní. Pátrejte i po nejmenším poškození, napadení plísní nebo hnilobou. Takový oddenek již není použitelný, plíseň prorostla do celého kusu, i když to na oko není vidět.
- Vyberte si způsob přípravy
První způsob zázvor opravdu vaří. Buďte ale důslední a dobu varu počítejte na vteřiny. Druhý způsob spočívá v zalití zázvoru horkou vodou. Na oboje provedení budete potřebovat:
- 2-5 cm zázvorového oddenku (podle tloušťky a intenzity, jakou máte rádi)
- 1 l vody
- citrón, pomeranč, limetku na dochucení
- med (případně javorový nebo jiný sirup pro ty, kdo med nemohou) na oslazení
- 1 svitek skořice a 5 hřebíčků (chcete-li kořeněnou variantu, zvláště v zimě)
TIP: Bylinné kapky Gynex – recenze. Jak je hodnotí uživatelky? A pomohou s gynekologickými problémy fyzického či psychického rázu?
Při prvním způsobu zázvor nastrouhejte na hrubém struhadle, loupat můžete a nemusíte. Vsypte jej do studené vody, přidejte koření, chcete-li, vše přiveďte k varu a pak stopněte 30 vteřin. Poté hrnec odstavte, přikryjte a nechte louhovat asi 10-15 minut. Nakonec čaj přeceďte. Kousky zázvoru nikdy nekonzumujte, mohly by vám popálit sliznice.
Druhým způsobem získáte krásně čirý čaj a je i jednodušší na přípravu. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Můžete jej vložit přímo do sklenic nebo do konvičky. Zalijte jej vroucí vodou (asi 90 °C), přikryjte a louhujte alespoň 5 minut. Kousky zázvoru vypadají ve skleničce dekorativně, opět je ale nekonzumujte.
- Ochucujte podle libosti, ale…
Většinou se doporučuje ochutit zázvorový čaj medem a citrónem. Tím se zmírní i jeho štiplavost a čaj je lahodnější. Má to však svá úskalí.
TIP: Bylinky na játra – které a jak pomáhají? Vsaďte na tyto prověřené druhy. Budete tak mít jistotu, že nikdy nešlápnete vedle
Především pokud nechcete, aby se citrón a med staly jen ochucující složkou, přidávejte je až do poněkud vychladlého čaje. Med snese teplotu do 60 °C, jinak v něm zničíte vše zdraví prospěšné a citrón v příliš horkém čaji zase pozbude vitamín C.
Pokud se podíváte na skladbu jídelníčku v letních a zimních měsících, všimnete si, že v zimě převažují potraviny zahřívající a v létě zase ochlazující. V tom může být problém, pokud zkombinujete ochlazující citrusy s hřejivým zázvorem a některé studie to nedoporučují. Vzhledem k tomu, že u nás jsou citrusy v obchodech v nejlepší formě v zimě, je většina lidí vesele konzumuje a na jejich ochlazující účinky nic nedá. Takže pokud nejste vyloženě zimomřivý typ, citrónu v zázvorovém čaji se bát nemusíte, nebo jej nedávejte přílišné množství, abyste nepřebili hřejivý účinek zázvoru.
Jak uchovat zázvor v kondici
Zázvor není zrovna levný a nikdy nekoupíte jen malý kousek, který potřebujete na čaj. Rovněž je zázrak, podaří-li se ho sehnat úplně čerstvý a v některých měsících není téměř k dostání.
TIP: Yerba maté a jeho negativní účinky na zdraví. Co vám hrozí, pokud to s oblibou toho nápoje přeženete?
Pokud jste milovníci zázvoru, jistě se ho snažíte uchovat co nejdéle v kondici, mnozí však dělají zásadní chybu: zázvor nechají volně ležet v lednici, neboť se domnívají, že na vzduchu se nebude kazit. To je ale omyl. Zázvor na vzduchu oxiduje a tím se znehodnocuje a navíc ho mohou nechráněný napadnout spóry plísní, které se v lednici často vyskytují. A co si sním tedy počít?
Zázvor dobře a co nejtěsněji zabalte například do potravinové fólie nebo do ubrousku a pak vložte buď do sáčku se zipem, nebo ekologičtěji do papírového pytlíku a co nejvíce z něj vytlačte vzduch. Pak jej pevně uzavřete. Papír přece jen trochu vzduchu propouští a tak je vhodné vložit sáček ještě do krabičky. Můžete také použít vzduchotěsnou krabičku a nebo přímo nádobu k vakuovačce, do té vložte zázvor přímo, bez zabalení, a odsajte vzduch. Takto zázvor vydrží až 3 týdny bez újmy, po každém odebrání ho zase důkladně zabalte a zbavte vzduchu.
Zde platí totéž, zamezte přístupu vzduchu. Opět jsou nejvhodnější sáčky se zipem nebo vzduchotěsná krabička. Pokud ho potřebujete, nerozmrazujte ho, ale jednoduše ho zmrzlý nastrouhejte v potřebném množství, znovu vložte do obalu a ihned vraťte zpět do mrazáku. Zázvor můžete také zamrazit už nastrouhaný nebo nakrájený přímo v jednotlivých porcích. Mražený vydrží několik měsíců.
Nejlepší je vodka pro svou neutrální chuť. Dobře očištěný celý kousek zázvoru vložte do vysterilizované sklenice a zalijte vodkou. Dobře uzavřete. Uchovávejte v lednici, pokud by zázvor nebyl v chladu, louhoval by se do alkoholu a postupně by přicházel o chuť i jiné látky. Před použitím ho vyjměte a nechte dobře okapat, případně otřete ubrouskem. Tak bude množství vodky na něm minimální a v pokrmech nebo čaji nebude vůbec znát. Navíc působením tepla se alkohol vypaří, takže je mohou konzumovat i děti. Zbytek zázvoru vraťte ihned do sklenice.
TIP: Změny na nehtech a známky zdravotních problémů. Co znamenají rýhy, nebo bílé tečky? Jedna rada a jeden tip na závěr
A co tedy říci závěrem? Zázvor je koření s dlouhou historií používání v tradiční medicíně kvůli svým léčivým účinkům. Obsahuje řadu bioaktivních látek, které mu poskytují jeho terapeutické vlastnosti. Je však důležité mít na paměti, že zázvor není lékem na všechny problémy a že výsledky se mohou u jednotlivých osob lišit. Před zahájením dlouhodobého užívání zázvoru nebo jeho vysokých dávek je vždy vhodné konzultovat to s lékařem, zejména pokud trpíte nějakým komplikovaným zdravotním stavem nebo pravidelně užíváte jakékoliv léky.
Zdroje: https://www.pestik.cz/module/csblog/post/554-11-domaci-zazvorovy-caj.html#gref, https://cs.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1zvor, https://pikant.cz/267-zakladni-pravidla-pri-skladovani-zazvoru-aby-co-nejdele-vydrzel-rada-lidi-dela-stejnou-chybu.html, https://bylinkopedie.cz/zazvor-skladovani/, https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-zazvorovy-caj-recept.html, https://www.cajovydychanek.cz/a/zazvorovy-caj-priprava-a-ucinky-na-zdravi-1
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.