Pravé podmáslí je vlastně vedlejší produkt po stlučení másla. Téměř čirá tekutina bez výrazné chuti se dříve konzumovala čerstvá, například k bramborám na loupačku. Již naši předkové totiž věděli, že má blahodárný vliv na zdraví. Ne vždy je však dostupné. Čím nahradit podmáslí, aby to v receptech nebylo patrné?
Podmáslí má nízký obsah tuku, zato je nabité vitamíny a minerály a také mléčné bílkoviny. Za zmínku stojí hlavně lecitin, který potřebuje mozek pro svou dobrou funkci a podmáslí ho obsahuje dvakrát více než mléko. Vysoký obsah vápníku zase pomáhá proti osteoporóze a buduje silné zuby a kosti. Mléčné bílkoviny patří mezi ty nejlépe zpracovatelné pro lidské tělo, takže jsou velmi hodnotné.
Kysané podmáslí
Tohle klasické podmáslí dnes v obchodech prakticky neseženete, snad jen někde na farmě nebo na trhu. Koupíte kysané nebo šlehané kysané podmáslí, které se vyrábí s přídavkem mléka nebo smetany a bakterií mléčného kvašení Lactococcus. Toto podmáslí je bílé, husté a má pikantní nakyslou chuť.
TIP: Recept na pravé italské gnocchi. Stačí tyto 4 základní suroviny a vše zvládnete hravě i doma
Díky mléčnému kysání je velmi prospěšné při střevních onemocněních a vůbec k celkovému správnému fungování trávicího ústrojí. Také se doporučuje při kožních problémech a různých zánětech v těle, na podporu imunity nebo po léčbě antibiotiky na ozdravení střevní mikroflóry.
Recepty s podmáslím
V receptech s podmáslím se jedná takřka výlučně o kysané podmáslí. Těsto totiž krásně nakypří a zvláční. Pokud jej doma nemáte a zrovna máte chuť na nějaký koláč s ním, můžete jej lehce nahradit a to zejména jinými kysanými výrobky v různých poměrech. Rozdíl v těstě ani na konečné chuti vůbec nepoznáte.
Náhražky mléčnými výrobky
- Nejvhodnějšími náhradami jsou acidofilní mléko, kefír nebo řídký bílý jogurt. Ty použijte ve stejném množství jako kysané podmáslí.
- Pokud použijete kysaný produkt s hustší konzistencí, jako je hustý bílý jogurt (například řeckého typu) nebo zakysanou smetanu, pak je smíchejte s mlékem v poměru 1:1.
Tip: Čím nahradit mascarpone i ricottu v různých typech receptů
Kysané podmáslí se obvykle nahrazuje jiných kysaným produktem. Pokud zrovna žádný zakysaný výrobek nemáte po ruce, vyrobte si náhradu z plnotučného mléka nebo 12% smetany a citrónové šťávy nebo bílého octa. Šťáva může být klidně z koncentrátu. Do 1 šálku mléka nebo smetany dejte 1 lžíci šťávy nebo octa a počkejte 5-10 minut, než se tekutina srazí (zhoustne). Pak použijte ve stejném poměru jako podmáslí.
Náhražky podmáslí nemléčnými výrobky
- Použijte jakékoli rostlinné mléko, například mandlové, kokosové nebo sójové. Postup je stejný jako u klasického mléka.
- Máte-li doma silken tofu, rozmixujte jej na pyré. Pak jím naplňte půl šálku, přidejte lžíci citrónové šťávy nebo octa a doplňte vodou a špetkou soli. Rozmixujte a použijte místo podmáslí v poměru 1:1.
Sušené podmáslí a jak ho použít
Za zmínku stojí také sušené podmáslí, které seženete v obchodech se zdravou výživou. Prášek musí být uskladněn ve vzduchotěsné nádobě v lednici, zato je ale vždy po ruce, když jej potřebujete. Rozmíchejte ¼ šálku prášku s 1 šálkem vody a rozmixujte do hladka. Napoprvé může být práce s ním trochu překvapující a nezvyklá. Proto ho pro začátek použijte v něčem jednodušším, jako jsou například lívance.
TIP: Jak správně zamrazit vývar (masový, zeleninový, houbový)? Zachovejte jeho unikátní vůni i chuť
Lívance z podmáslí se skořicovým medovým máslem
Na těsto:
- 250 ml podmáslí (nebo náhražky)
- 2 vejce (oddělte žloutky a bílky)
- 60 ml medu (tekutého)
- 25 g másla (povoleného)
- 160 g hladké mouky
- 1 lžíce citrónové kůry
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 prášek do pečiva
- máslo na smažení (nejlépe přepuštěné)
Na skořicové máslo:
- 100 g másla (povoleného)
- 60 ml medu (tekutého)
- 1 lžičku skořice
Postup:
- Nejprve si udělejte medové skořicové máslo: ušlehejte máslo s medem a skořicí do hladkého nadýchaného krému. Odložte zatím stranou.
- Ušlehejte sníh z bílků.
TIP: Jak se vaří čočka? Které druhy namáčet a jak dlouho vařit? Přestaňte dělat triviální chyby a naučte se správný postup
- Na těsto utřete žloutky s cukrem a medem, přidejte citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Pak po částech vmíchávejte podmáslí střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zapracujte sníh s bílků – těsto jen lehce obracejte.
- Lívanečník rozpalte a vymažte rozpuštěným máslem. Do každého důlku dejte asi 2 lžíce těsta a z obou stran usmažte. Před dalším vložením těsta znovu vymažte máslem.
- Podávejte horké spolu se skořicovým máslem, případně ovocem, například podušenými jablky.
Zdroje: https://cs.bakeitwithlove.com/buttermilk-substitute/, https://www.apetitonline.cz/recept/medove-livanecky-se-skoricovym-maslem, https://www.idnes.cz/hobby/domov/nahrady-pri-peceni-zijemehomemade.A200331_122811_hobby-domov_bma, https://kuchynelidlu.cz/clanek/pomoc-doslo-mi-1-dil-
Milovnice přírody s aktivním zájmem o bylinky a prostředky přírodní medicíny. Tomuto oboru se věnuje již řadu let a neustále se snaží rozvíjet své znalosti prostřednictvím různých seminářů a kurzů pod vedením odborníků.